środa, 3 czerwca 2009

Popękane ciastka czekoladowe. Ekspresowe


Przepyszne ciasteczka czekoladowe, posmakują wszystkim miłośnikom mocno czekoladowych wypieków i kruchych ciasteczek.

Są szybkie do przygotowania i łatwe w wykonaniu. Ze składników, które zawsze mam w domu. Tak było i tym razem. Niedziela, dzień wolny, szybki przegląd zawartości szafek. Miały być z jajkiem, ale wtedy byłyby zwykłymi kruchymi ciasteczkami. Bez tego dodatku są delikatne, kruche, lekko sypkie. Pyszne, z mocnym smakiem kakao.


Jedne z najlepszych ciasteczek jakie jadłam. Najlepsze wśród czekoladowych :-)

Uzależniają! :-)




Ciasteczka czekoladowe (ok. 20 szt)
* 160g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 20g gorzkiego kakao
* 130g miękkiego masła
* 70g cukru

Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao.
Masło utrzeć w misce z cukrem na jasną masę, następnie cały czas miksując dosypywać mąkę z kakao, aż składniki dokładnie się połączą a masa będzie miała jednolity kolor.
Z ciasta formować kulki o wadze ok. 18g i spłaszczać na grubość ok. 5 mm. Układać na przygotowanej blasze w odstępach ok. 3 cm (ciastka lekko urosną podczas pieczenia).
Piec ok. 15 minut w temp. 170 stopni.
Po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia.

94 komentarze:

  1. Sliczna ciasteczkowa wiezyczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! Nie dziwię się,ze uzależniają :) Są boskie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne! Baaardzo czekoladowo wyglądają :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dziwię się, ze uzależniają ;) bo to kolejne ciastka z cyklu "20 minut i juz mam coś słodkiego" :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne spękania, jak na niektórych przedmiotach, które maluję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciastka_kakaowe -chyba ktoś cie kopiuje i daje twoje zdjęcie jako swoje

    OdpowiedzUsuń
  7. wow!
    jakie równe! jakie kształtne! jakie proste!
    cudne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej, ja ośmieliłam się dodać do masy trochę prażonych orzechów laskowych i kokosu. Wyszło b. dobrze, tylko sypnęło mi się za dużo kakao, więc ciasteczka są prawie czarne, ale smakują jak gorzka czekolada :) dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ratunku! mam problem pieke te ciasta juz drugi raz z takim samym rezultatem: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/65c344843663f9af.html
    skladniki dodawalam wg pewnej rozpiski objetosciowej:1 szklanke maki przennej (wg rozpiski to 165g), 1,5 łyzki kakao (1 łyzka to 12g), 6,5 łyzki cukru (1 łyzka to 13g), 130g miekiego masła i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia, masa była jednolita lepka - wszystko wydawalo sie ok. poukladalam na blaszce wylozonej papierem do pieczenia w odstepach 3cm, ustawilam piekarnik na 170 i po chwili wlozylam ciastka do piekarnika po 5 minutach zmiejszylam temperature do 150 stopni w tym momencie ciasta byly juz polaczone ale byly urosniete po kolejnych 5 minutach zobaczylam jeden wielki czekoladowy nalesnik ;/ ktory bulgotal jak lawa, prosze o pomoc co moge robic zle - synja@vp.pl Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze chciała bym pomóc ale nie wiem o co chodzi ://

      Usuń
    2. Za dużo masła

      Usuń
  10. Synja, trudno powiedzieć co się stało, skoro stosujesz odpowiednie ilości składników. Napisałaś, że zmniejszasz temperaturę w piekarniku - może następnym razem pozostan przy 170 stopniach. Albo spróbuj rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciastka na pewno się nie spalą, bo nie pieką się długo, a może to pomoże.
    Czy jesteś pewna, że Twój piekarnik wskazuje prawidłowo temperaturę? Może tu jest problem.
    Piekę te ciasteczka regularnie, bo składniki zawsze są w domu, ale nigdy nie rozpłynęły mi się.
    Czy masa ma taką konsystencję, że da się z niej lepić kuleczki? Ewentualnie dodaj 1-2 łyżki mąki więcej.
    Ilość cukru też dodajesz wg przepisu?

    agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie upiekłam w 170 stopniał i też mi się rozlały jak naleśnik ale smakują swietnie

      Usuń
    2. Jak rzadka kupa 😂też brązowe 😅

      Usuń
  11. Co zrobić żeby ciasteczka były bardziej miękkie? Robiłam wszystko wg przepisu, ale ciasteczka wyszły trochę za twarde. co powinnam zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie powinny być twarde, one są takie krucho-sypkie. Może krótszy czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszne!! I bardzo proste! W ramach modyfikacji dodaję do gotowej masy dosłownie kropelkę aromatu rumowego. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wątpię, że są pyszne, ale mi (niestety) wyszły okropne. Obawiam się, że jest to spowodowane zbyt dużą ilością masła, które dodałam ;(

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciastka zrobiłam wedłóg przepisu, niedość że po 15 minutach wogóle nie były dobre, to smakowały jak mąka. Nie polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. Mi wyszło to samo co Synji ;/ Wszystko zrobiłam według przepisu :( Wyszło kilka kałuży które wylądowały w zlewie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam włożyć blachę z ciastkami do lodówki przed pieczeniem.

      Usuń
    2. Noooo to za prąd kto im zapłaci, bo potrwa zanim ociepli, a potem upiecze🤣

      Usuń
  17. Właśnie zrobiłam. Są przepyszne i wcale się nie rozpływają. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Hmmm...to dzięki twojemu przepisowi zrobiłam swoje ciasteczka. Wzorowałam się oczywiście na twoim. Nie chcę się chwalić, ale wyszły pyszne. Dzięki za wzór! ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. szukałam przepisu na czekoladowe ciasteczka i wpadłam na te i powiem szczerze, że jestem oczarowana! Jedynym ich minusem jest to, że jeszcze nie skończył się tydzień, a ja upiekłam je już 4 raz... i to w podwójnej ilości. Uzależniają! dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  20. Synja boże, jakie wy jesteście głupie! A oże nie pomyślałyście, że trzeba robić większe odstępy między ciasteczkami? Lepiej upiec 2 blachy ciasteczek niż 1 blachę hmmm...kitu! Zamiast zmieniać składniki lub zmieniać temperaturę piekarnika pomyślcie! Pewnie przez takie jak wy osoby Polska ma bardzo niski poziom IQ! Zapiszcie się na jakieś zajęcia gdzie zwiększają poziom logiki.

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam ciasto podwójnie, dodałam jajko i schłodziłam w lodówce 1,5h i wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dodaję zawsze aromatu pomarańczowego. Boskie! Cała rodzinka je uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  23. a tu moja modyfikacja http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2012/01/szybkie-kruche-ciasteczka.html

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyszły mi po swojemu, ale wyszły. Oczywiście nie wyglądają tak super jak na zdjęciu (chyba za mało mąki dałam), ale jednak cieszę się z efektu, patrząc na moje "zdolności kucharskie". Ciasteczka są naprawdę przepyszne, kruche i czekoladowe ^^ Ja osobiście chyba dodałabym coś do środka, np. orzechy czy małe kawałeczki czekolady. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. one są bossskie, upiekłam je 2 h temu wyszło mi równo 20:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zamieściłam je na blogu, jeśli będziesz miała ochotę, spójrz;)
    http://waniliowachmurka.blogspot.com/2012/06/popekane-ciasteczka-czekoladowe.html

    OdpowiedzUsuń
  27. Zrobiłam je ze szklanki mąki, pół kostki margaryny, 1/4 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i płaskiej łyżki kakao. Wyszło dokładnie 20 sztuk. Piekłam na dwie blachy. Są naprawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takim to dobrze😊mają swoje kuchnie, a nie w wynajmowanym, gdzie landlord sobie wchodzi jak i inni - niemal jak prawdziwy burdel, i niszczą kradną albo zabierają rzeczy... Nic co sobie kupię porządnego nie zostanie, a jeśli nawet, to wszyscy będą używali... I NISZCZYLI! 😑tak, jak patelnie do naleśników - squatersi i pseudo siostra że swoimi klientami sekaualnymi... ZNISZCZĄ, NIE NAPRAWIĄ I JESZCZE BĘDĄ POTEM O TYM SIĘ NABIJAĆ ZE SWOIMI TAKIMI SAMYMI bezmózgowcami, potrafiącymi jedynie chodzic na imprezki, uprawiać seks że wszystkimi - dosłownie, i niszczyć dosłownie

      Usuń
  28. ostatnio próbowałam różnych przepisów na ciasteczka kakaowe, bo mój chłopak lubi takie niezbyt słodkie przysmaki i muszę powiedzieć, że już nie będę szukać więcej przepisów, bo ten jest idealny:)
    Wszystko wyszło super, przepis bardzo prosty, tylko, że ja robiłam wszystko bardzo DOKŁADNIE! Wszystkie składniki ważyłam dokładnie, potem Ważyłam każde ciasteczko z osobn;) i trzymałam odstępy na blaszce, piekłam dokładnie 15 minut.
    Dodałam płatki owsiane:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja dodałam cukru pudru. Niesamowicie delikatne i rozpływają sie w ustach. Popijcie je mlekiem. Zajebioza! :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Są super! Skusiły mnie łatwość przepisu i dostępność składników:) Moje ciasteczka wyglądają inaczej, ale są pycha. Zrobiłam w środę i dzisiaj drugie, tym razem użyłam cukru pudru. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Niezbyt ten przepis. Po prostu sie ciastka w ogole nie upiekly. W koncu po 20 minutach zwiekszylam temperature i wtedy sie ostatecznie spalily z wierzchu. Poza tym konsystencja jakby byly w proszku - czegos brak w tym przepisie. Nie polecam. Syn rozczarowany a ja wsciekla.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciastka wyszły. Naprawdę bardzo prosty przepis, nie rozumiem problemów z nim związanych. Jednak sam wypiek nie jest najlepszy.

    OdpowiedzUsuń
  33. Rosna,rosna,rosna.... ciasteczka w piekarniku :) Mam tylko dwa komentarze: pierwszy do autorki przepisu: jesteś genialna, dalas mi wiarę w siebie - od 10 lat nie pieklam żadnych ciastek bo mi nie wychodziły az trafiłam na twoj zajefajny przepis! Szybko, tanio i smacznie. Tylko szkoda ze takie dobre,zanim upiekla sie druga blaszka pierwszej juz nie bylo! A drugi komentarz do wszystkich ktorym nie wyszło i sa niezadowoleni: to nie wina przepisu tylko tego kto robi ciastka, smak to oczywiście kwestia gustu ale jak robi sie dokładnie wg przepisu to nie moga sie nie udać (anonimowy z 16 września 2012 21:59 i tak trzeba robić!)

    OdpowiedzUsuń
  34. Beznadzeja, wogule się nie trzymają. Nie można ich zdjać z blachy. Robiłam dokładnie jak w przepisie. Poonieważ komentarze były dobre, pomyślałam że zrobie drugi raz. Jest tak samo. Nawet jeśli zje się łyżką są suche. Jedna wielka ciapa. Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  35. Właśnie upiekłam pierwszą blachę! Pychotka! Też moje ciasto było zbyt suche więc trochę je podgrzałam w rondelku aby się lekko masło podtopiło i dopiero wówczas zrobiła się masa z której ulepiłam kuleczki:) Ciastka podczas pieczenia się nie zlepiły! wyszły rewelacyjnie i pół blachy zjedzone a jeszcze gorące!:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ciasteczka wyszły jak na zdjęciu. Kruche i bardzo pyszne. Ja pozwoliłam dodać sobie trochę łezek czekoladowych na wierzchu i do środka.

    OdpowiedzUsuń
  37. Genialny przepis. Z mają 3latka w 5 minut je zrobiliśmy, 15 minut pieklysmy i wyszły pyszne. Po moich kucharskich podbojach-nie zawsze udanych-kupiłam wagę kuchenną, która stosowalam również przy robieniu tych ciastek i wszystko wyszło ekstra.

    OdpowiedzUsuń
  38. Moje też się udały, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Ładnie, 9 lat minęło, a wątek tych ciastek wciąż żyje.
    Te osoby, które wyżej się żaliły, że nie wyszły im te ciastka, czy się złączyły ze sobą, czy bulgotały, to przychodzi mi na myśl tylko to z jakiego masła były robione i czy w ogóle było to masło. Niektórzy masłem nazywają smarowidła roślinne, margaryny itp, gdzie nie wszystkie nadają się do wypieków. Masło masłu też nie równe, bo jak ma niską zawartość tłuszczu, to ponad 30% z tego to "woda". To musi być masło takie z okolic 86% przynajmniej, albo od biedy minimum 82%. Inna myśl to wielkość utoczonych kulek z masy. Ze zdjęcia Synji widać, że te ciastka wyszły jej spore. Na pewno kulki były małe? Ważyły te 18g czy więcej? I czy były dobrze spłaszczone (nie za grubo)?

    Sam może dzisiaj sobie zrobię te ciastka i powiem jak wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  40. Robilam wszystko zgodnie z przepisem, wyszły pycha. 😋

    OdpowiedzUsuń
  41. Robię je drugi raz i oczywiścię wszystko się udało. Ciastka naprawdę pyszne, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  42. Ja zamiast masła dodałem olej kokosowy extra virgin, ciastka z posmakiem kokosa wyszły bardzo pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  43. Jakie pyszne ja zrobiłem z 100 g maragaryny + 20ml oleju rzepakowego
    mąka na oko az wyjdzie fajne ciasto pozniej na 15 min do zamrazarki i do peiczenia ciasta pyszne slodkie do kaey najleosze

    OdpowiedzUsuń
  44. Pyszne ciasteczka. Zawsze się udają. Ja do swoich dadaje jeszcze kawałki gorzkiej czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  45. My robiliśmy dziś, tzn 3 dzieci robiła i wyszły pyszne ale strasznie słodkie, Nast razem dam na pewno mniej cukru ��

    OdpowiedzUsuń
  46. Mojemu chłopakowi ostatnio bardzo smakują obiady które ja mu gotuje.Jak ktoś jest ciekawy skąd mam przepisy to zapraszam bardzo serdecznie na stronę internetową https://conaobiad.com.pl .

    OdpowiedzUsuń
  47. Super ciastka, napewno na stałe zagoszczą w moim domu. Mocno czekoladowe, sypkie i chrupiące:) przyznam, że po zapoznaniu się ze skladnikami nie spodziewałam się takich efektów:) dzieciaki je uwielbiają:)

    OdpowiedzUsuń
  48. Pyszne , mocno kakaowe ciacha.Dodałam małe jajko, nie były sypkie, ale nadal kruchutkie. Bardzo dziękuję za przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
  49. Dodałam 110 g masła bo tyle akurat miałam, dodałam też jajko i posypałam wiórkami kokosowymi. Wyszły bardzo dobre, prosty i przede wszystkim mega szybki przepis. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  50. Ze względu na komentarze byłam nieco uprzedzona, ale ciasta wyszły świetne.

    Składniki sypałam na oko, dodatkowo dałam mąkę tortową, bo tylko ją miałam. Nic się nie rozlało, wypieki są kruche i mocno kakaowe. A zajmują mniej niż pół godziny z pieczeniem, więc tym bardziej - dla mnie jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  51. Wyglądają apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  52. ciasteczka wyszły idealnie. Pyszne. lekko miękkie mniam. ja zamiast mikserem po prostu ręcznie zagniotlam . :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Ciasteczka proste do zrobienia i przede wszystkim smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Ciastka wyszły tragiczne. Wykonałam wszystko według przepisu,ważyłam składniki specjalną wagą i wyszła jedna wielka ciapa. Ciastka są miękkie. Myślałam, że muszą dłużej w piekarniku więc zostawiłam je na dłużej. Spaliły się ale nadal są miękkie. Tragedia po prostu, nie polecam nikomu. Lepiej znaleźć bardziej sprawdzony przepis.

    OdpowiedzUsuń
  55. Są IDEALNE! Wczoraj zrobiłam, rozeszły się momentalnie, więc dziś na prośbę Męża z podwójnego przepisu. Nawet nie brudziliśmy miksera, tylko wszystkie składniki do miski, nożem przesiekaliśmy, wyrobiliśmy ręcznie i na blaszkę. Świetna sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  56. Ciastka wyszły idealnie. Zastosowałem drobną modyfikację w ilości cukru - 30 g. Optymalna słodkość i smak czekolady, świetny dodatek do porannej kawy. Następnym razem dodam pokruszoną czekoladę z 70%-90% zawartością kakao.

    OdpowiedzUsuń
  57. Wyszło mi 30 ciastek są pyyyyszne! Bardzo bardzo smaczne 😋

    OdpowiedzUsuń
  58. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  59. Jak się już raz spróbuje to koniec...u nas w domu min 2x w tygodniu

    OdpowiedzUsuń
  60. Są pyszne wyszło mi idealnie 20. Szybki fajny przepis POLECAMM

    OdpowiedzUsuń
  61. Zmienilam troche proporcje, czytajac rozne komentarze. Cukru tylko 50g i maki 250g. Wyszlo 20 sztuk, robilam grubsze na ok.1cm. Przepyszne, kruche. Malo slodkie, idealne.

    OdpowiedzUsuń
  62. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  63. Bardzo fajnie się te ciastka prezentują i przede wszystkim wyglądają bardzo apetycznie. Ja również lubię piec takie ciasta czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ i co mi najbardziej się podoba, to że wykonuje je się w dość krótkim czasie.

    OdpowiedzUsuń
  64. Pyszne ciasteczka! Są mega kruche :) Poprostu pycha! Uzależniają ��

    OdpowiedzUsuń
  65. Znikają w mig ��

    OdpowiedzUsuń
  66. Bardzo chciał bym s kosztować, ale mamą mi nie pozwala😭😭😭

    OdpowiedzUsuń
  67. Pyszne, właśnie upieczone. Piękne pachną. Wykonane z 4-latkiem w mig.

    OdpowiedzUsuń
  68. Dalam masła 100g, jajko i 4 kostki starej czekolady mlecznej,wyszly pyszne �� ale siedzialy troche dłużej, po 15 min zmniejszylam temp.na 150°c zeby sie troche wysuszyly -ok.3 min.

    OdpowiedzUsuń
  69. Boskie mogła bym pięć je w kułko

    OdpowiedzUsuń
  70. Polecam tym którym nie wychodzi ustawić na termoobieg i wychodzą super

    OdpowiedzUsuń
  71. Ja dodałem jeszcze skórkę z cytryny i są boskie! Dziękuję za przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  72. Wyszły mi twarde i kruche z zewnątrz, a w środku lekko miękkie. Jakby nje dopieczone... A piekłam o 5min dłużej niż w przepisie... Co jest nie tak? Czy takie można jeść..? Dałam niecała kostkę masła, szklankę mąki, 2,5 łyżki kakao, 1/3 szkl. cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  73. Wyszły idealne są bardzo smaczne i delikatne

    OdpowiedzUsuń
  74. Zrobiłam je już drugi raz. Smakują genialnie. Są kruche i mocno kakaowe. Zmodyfikowałem trochę przepis dodając trochę esencji gumowej. Ci jakiś czas na pewno będę robiła te ciasteczka, bo robi się szybko i smakują wszystkim domownikom. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  75. Zrobiłam je już drugi raz. Smakują genialnie. Są kruche i mocno kakaowe. Zmodyfikowałem trochę przepis dodając trochę esencji rumowej. Co jakiś czas na pewno będę robiła te ciasteczka, bo robi się szybko i smakują wszystkim domownikom. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  76. Zrobiłam dziś pierwszy raz jakie kolwiek ciasteczka i właśnie wyszło na nie. Faktycznie były już po 15 minutach gotowe! A mój chłopak razem z moimi przyszłymi teściami się zachwycali właśnie tymi ciastkami i kawką do popicia. Dziękuję za tak prosty przepis. ❤😁😘

    OdpowiedzUsuń
  77. Dziś robiłam . Są przepyszne. Wszystko zgodnie z przepisem . Wyszły mięciutkie w środku a jednocześnie lekko chrupiące na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  78. Witam, komentarze są po prostu żałosne! Ciastka są pyszne! Nie mają wad! Rodzina je wcina! Jest to najlepszy przepis! NIE ZNAJDZIECIE LEPSZEGO! POZDRAWIAM I ŻYCZĘ MIŁEGO DZIONKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,, prawda,są cudowne 🥰🥰

      Usuń
  79. Dodaliśmy jedno jajko, ale żeby się upiekły trzeba było piec nie 15 a prawie 45 minut, tak to super dobre

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.