środa, 15 czerwca 2011

Ogórki małosolne




Moje ulubione. Od lat przygotowuję je tak samo. Na litr wody dwie kopiate łyżki soli. Koniecznie kamiennej niejodowanej. Do tego dużo kopru i czosnek.
Najlepsze dwa dni po nastawieniu, ale ja lubię już takie po 12-14 godzinach. Jeszcze surowe, ale już przeszły zalewą.
Różne są metody przygotowania. Jedni zalewają ogórki gorącą wodą, inni przegotowaną i wystudzoną. Ja od zawsze zimną, prosto z kranu. Wybór pozostawiam wam :-)


Jako, że sezon na ogórki już w pełni, polecam również inne ogórkowe przepisy:



Ogórki małosolne
(2 słoiki, każdy o pojemności 0,9-1 litra)

1 kg świeżych ogórków gruntowych
1 litr wody
2 kopiate łyżki soli kamiennej niejodowanej
pęczek zielonego koperku lub kilka baldachów kopru
8 dużych ząbków czosnku

Ogórki zalać zimną wodą, po ok. 30 minutach dokładnie umyć.
Sól rozpuścić w wodzie. Czosnek obrać i pokroić w grube plastry.
Na dno słoika wyłożyć połowę kopru i kilka plastrów czosnku. Układać ogórki przekładając koprem i czosnkiem.
Słoiki szczelnie zamknąć i odstawić w zacienione miejsce.

Smacznego :-)


15 komentarzy:

  1. Nie ma to jak ogórki małosolne... my dorzucamy jeszcze chrzan :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie chrzan obowiązkowo do kiszonych. Do małosolnych się nie przyjął :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a u mnie małosolne to są jedzone jak są ukiszone:DDD
    Bardzo apetyczne te zdjecia

    OdpowiedzUsuń
  4. nic ponad ogórki małosolne - przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, ja lubie takie małomałosolne ale i takie bardzo ukiszone taż uwielbiam, poprostu zjem je w każdej fazie kiszenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne zdjecia! Uwielbiam małosolne:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Te zdjęcia ogórkowe są śliczne!
    Małosolne są pyszne.Zjedliśmy już sporo słoików tej wiosny.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Alez obledne fotki! Slinka leci na widok tych ogorkow...
    A tak na marginesie, chcialam Cie poinformowac, ze upieklam kruche rogaliki migdalowe z kasza manna z przepisu, ktory znalazlam u Ciebie na blogu. Wyszly pyszne! Dziekuje za znakomita recepture i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Malosolne ogoreczki sa pyszniutkie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. i moje ulubione! już w tym roku jadłam małosolne, najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  11. I truly love your site.. Great colors & theme.
    Did you make this amazing site yourself? Please reply
    back as I’m hoping to create my own personal website and would love
    to know where you got this from or just what the theme is called.
    Many thanks! 토토사이트

    OdpowiedzUsuń
  12. However I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing taste has been surprised me. Thank you 온라인경마

    OdpowiedzUsuń
  13. You need to be a part of a contest for one of the finest websites on the net.
    I’m going to recommend this web site! 바카라

    OdpowiedzUsuń
  14. Excellent information Providing by your Article thank you for taking the time to share with us such a nice article. 한국야동닷컴

    Please visit once. I leave my blog address below
    국산야동
    한국야동닷컴

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.