tag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post3483500335579336889..comments2024-03-25T18:14:47.598+01:00Comments on Twoje&Moje: Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiemagatahttp://www.blogger.com/profile/02171798376636591959noreply@blogger.comBlogger27125tag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-11040943598918805152022-08-16T16:30:07.220+02:002022-08-16T16:30:07.220+02:00Robilam w tamtym roku paprykę z z tego przepisu. M...Robilam w tamtym roku paprykę z z tego przepisu. Myślałam,ze jak zapasteryzuję to postoi w spiżarni troche, ale niestety po okolo dwoch tygodniach cala sie zepsuła. Takze nie nacieszyliśmy sie jej smakie zbyt długo. Jest pyszna ale jako szybla przekąska a nie przrtwory.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-84445248912778134542019-10-11T17:29:35.171+02:002019-10-11T17:29:35.171+02:00Ten przepis to tylko namiastka super papryki, pods...Ten przepis to tylko namiastka super papryki, podstawa to grill i węgiel drzewny, poza tym ok.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14310166511555044849noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-13251339211473245022015-05-01T21:14:18.872+02:002015-05-01T21:14:18.872+02:00Witam,
czy 20 strąków to 20 całych papryk? Pozdra...Witam, <br />czy 20 strąków to 20 całych papryk? Pozdrawiam:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-71052669048804850172014-10-02T11:02:40.993+02:002014-10-02T11:02:40.993+02:00Znalazłam zdjęcie papryki na Pinterest i tak znala...Znalazłam zdjęcie papryki na Pinterest i tak znalazłam się na tym blogu! Ale inspirujące! Wczoraj zrobiłam papryki i myślę, że wyszły super. Przepis i opisy prosto i czytelnie nawet dla takiego laika w przetworach jak ja. :) Nawet pokusilam się na drobną modyfikację: dodałam do zalewy odrobinę octu balsamicznego i tymianku. W smaku zalewa przepyszna! <br />Pozdrawiam serdecznie! Będę częstym gościem!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-33351183367310088172012-10-29T14:41:30.105+01:002012-10-29T14:41:30.105+01:00Zajrzałam na ten blog przypadkiem, szukając właśni...Zajrzałam na ten blog przypadkiem, szukając właśnie papryki marynowanej... Zainteresował mnie opis, zachwyciły zdjęcia, więc skorzystałam z tego przepisu - i jestem absolutnie zachwycona :)) <br />Tylko nie wiem, jak mogę subskrybować bloga, żeby móc tu wrócić... <br /><br />Pozdrawiam serdecznie :) kabantahttps://www.blogger.com/profile/07311766105318596222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-41339445576034807922012-10-10T19:52:36.478+02:002012-10-10T19:52:36.478+02:00Pierwszy raz będę pasteryzował w ten sposób papryk...Pierwszy raz będę pasteryzował w ten sposób paprykę , ale uwielbiam ją w ten sposób jako przystawkę tak serwowaną.Przetestuję smak po pasteryzacji Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-66457453966140870542012-09-22T13:26:04.571+02:002012-09-22T13:26:04.571+02:00Pycha na kanapki, ale jak dla mnie to mało czuć cz...Pycha na kanapki, ale jak dla mnie to mało czuć czosnku, następnym razem dam więcej.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-39300075195621731902012-09-05T16:41:15.435+02:002012-09-05T16:41:15.435+02:00W przepisie jest sok z wyciśniętej cytryny.W przepisie jest sok z wyciśniętej cytryny.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-10523715932009301802012-08-18T07:53:35.446+02:002012-08-18T07:53:35.446+02:00dzień dobry, mam pytanie - szy sok z cytryny zakon...dzień dobry, mam pytanie - szy sok z cytryny zakonserwuje paprykę i dotrwa ona do zimy? W zeszłym roku zrobiłam wiele słoików, z samą oliwą, i spleśniały, jak smutno było je wyrzucać! Ktoś mi powiedział, że powinnam dodać cos kwaśnego, żeby papryka przetrwała - no pomidory. Ale cytryna chyba lepsza, niż pomidory? Mam nadzieję, że znajdziesz czas na odpowiedź, ja też jestem w przetworach początkująca,Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-48113810104450770432010-08-18T19:01:51.675+02:002010-08-18T19:01:51.675+02:00Agatko! Dzięki wielkie. Kochana jesteś!
Tak wszys...Agatko! Dzięki wielkie. Kochana jesteś! <br />Tak wszystko jasno wytłumaczyłaś, że nabrałam jeszcze większych chęci do robienia przetworów :)<br />Dorosła baba jestem, a cieszę się jak dziecko, że w zimie będziemy mieli te wszystkie pyszności (oczywiście, jeśli uda mi się je zrobić...)<br />Jeszcze raz pięknie dziękuję i pozdrawiam,<br />PolaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-71909969510838320972010-08-10T14:30:47.858+02:002010-08-10T14:30:47.858+02:00Polu, już piszę :)
1) Zakręcić do końca - mocno.
...Polu, już piszę :)<br /><br />1) Zakręcić do końca - mocno.<br />2) Woda w garnku powinna być o temperaturze zbliżonej do temperatury przetworów w słoiku - czyli jeśli wstawiamy do garnka gorący dżem czy ogórki zalane gorącą marynatą to go zalewamy gorącą wodą. Jeśli wstawiamy paprykę taką jak ta, czyli zalaną zimnym olejem, to zalewamy zimną wodą.<br />Wodę do garnka wlewam w takiej ilości, żeby sięgała mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Jeśli mam słoiki różnej wielkości to staram się pasteryzować razem te o równej pojemności (czyli osobno mniejsze, a osobno duże). <br />Jeżeli zdarzy się, że muszę pasteryzować słoiki o różnej pojemności (np. 500 i 250 ml) to zalewam tak, żeby te większe były w połowie w wodzie, nigdy mniej.<br />Nigdy nie zalewam ponad pokrywki.<br />3) Słoiki z garnka wyjmuję po podanym czasie i dokręcam. Nigdy nie zostawiam w wodzie.<br /><br />Co do wrzenia wody - powinno się pasteryzować przetwory w temp. powyżej 85 stopni. <br />Jeśli wstawiam słoiki do zimnej wody, to zagotowuję pod przykryciem na dużym gazie i zmniejszam ogień do minimum na najmniejszym gazie. I pasteryzuję podany czas. Wyjmuję i dokręcam.<br /><br />Jeśli słoiki mają gorąca zawartość, to zalewam wrzącą wodą z czajnika, zagotowuję i zmniejszam gaz. <br /><br />Czasami - jeśli czas pasteryzacji jest dłuższy (np. 30 minut), to po zagotowaniu gotuję ok. 15 minut, a na następne 15 minut wyłączam gaz i zostawiam słoiki we wrzątku pod przykryciem tak jakby się gotowały. Wyjmuję, dokręcam i gotowe.<br /><br />Mam nadzieję, że rozwiałam choć trochę Twoje wątpliwości :)<br /><br />pozdrawiam<br />agataagatahttps://www.blogger.com/profile/02171798376636591959noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-88668605793600552712010-08-10T13:23:25.570+02:002010-08-10T13:23:25.570+02:00Pierwszy raz w tym roku robię przetwory (bo wreszc...Pierwszy raz w tym roku robię przetwory (bo wreszcie mamy spiżarkę :)), więc jestem kompletnie zielona w tym temacie. Czy mogłabyś dokładnie napisać, co to znaczy:<br />"Słoiki zakręcić, pasteryzować 15 minut. Postawić na zakrętkach i zostawić do wystygnięcia."<br />1) Zakręcić tak lekko czy mocno?<br />2) Teoretycznie wiem co to jest pasteryzowanie (z akcentem na teoretycznie), ale jedne źródła mówią, żeby wstawiać do zimnej wody, inne że do wrzącej, że wody powinno być 3-4 cm NIŻEJ niż pokrywka, albo kilka cm POWYŻEJ pokrywki, żeby wodę gotować, a inni podają żeby nie doprowadzać do wrzenia. Zwariować można.<br />Agatko, jak Ty pasteryzujesz?<br />3) Wyjąć słoiki z garnka po pasteryzowaniu jak są gorące, czy czekać aż wystygną w wodzie?<br />Agatko, ratuj!!! Mam nadzieję, że znajdziesz chwilkę, żeby mi odpowiedzieć. <br />Z góry pięknie dziękuję.<br />PolaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-37699883725245227142009-10-15T21:31:13.301+02:002009-10-15T21:31:13.301+02:00aha, zalewy powinno być w sam raz:)aha, zalewy powinno być w sam raz:)agatahttps://www.blogger.com/profile/02171798376636591959noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-2140458838805335302009-10-15T21:30:30.435+02:002009-10-15T21:30:30.435+02:00Małych, bardzo małych. Takich jak na zdjęciu, każd...Małych, bardzo małych. Takich jak na zdjęciu, każdy po ok. 200 ml.<br /><br />Pozdrawiam :)agatahttps://www.blogger.com/profile/02171798376636591959noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-28393400933141636782009-10-15T17:31:51.787+02:002009-10-15T17:31:51.787+02:00wspaniałe papryczki i wlasnie je robię, ale mam wą...wspaniałe papryczki i wlasnie je robię, ale mam wątpliwości - 6 małych słoiczków (jak małych 0.5l?) powstała zalewa wystarcZy na te słoiczki? ...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-27960469005232631662009-09-16T08:58:38.476+02:002009-09-16T08:58:38.476+02:00Jak ladnie wyglada pieczona papryka! Zrobie sobie ...Jak ladnie wyglada pieczona papryka! Zrobie sobie taka, ale tylko pieczona, bo nie lubie marynowanej :)kuchareczkahttp://kuchareczka.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-58767275365006402202009-09-12T11:10:42.687+02:002009-09-12T11:10:42.687+02:00Po prostu cudo:)
Zjadłabym ot tak, z kawałkiem chl...Po prostu cudo:)<br />Zjadłabym ot tak, z kawałkiem chleba.. Mniam!<br /><br />Pozdrawiam!Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-3956434858666290642009-09-11T11:31:47.525+02:002009-09-11T11:31:47.525+02:00Wyróżniłam Twój blog bo bardzo mi się podoba i uwa...Wyróżniłam Twój blog bo bardzo mi się podoba i uważam ze zasługuje na uznanie<br />http://gastromonia.blox.pl/2009/09/Dziekuje-I-przekazuje-dalej.html<br />Pozdrawiam serdecznie, GastroMoniaGastroMoniahttp://www.gastromonia.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-61420667472820516282009-09-11T11:22:16.752+02:002009-09-11T11:22:16.752+02:00Ojej, ten pomysł z papryką w oliwie jest genialny....Ojej, ten pomysł z papryką w oliwie jest genialny. Boziu, jakie to musi być aromatyczne...Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-45097370447222034542009-09-11T09:50:12.881+02:002009-09-11T09:50:12.881+02:00Patrzac ostatnio na Twoje zdjecia stwierdzilam, ze...Patrzac ostatnio na Twoje zdjecia stwierdzilam, ze i ja wreszcie zrobie troche pieczonych warzyw do sloika, gdyz w tym roku jeszcze nie robilam; i co? i wiekszosc niestety stala sie skladnikiem kolacji ;) Musze wiec zakupic kolejna porcje warzyw... :)<br /><br />Pozdrawiam!Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-14568256468614759762009-09-10T13:19:10.286+02:002009-09-10T13:19:10.286+02:00Ale Tobie zazdroszcze :( Ja uwielbiam papryke, ale...Ale Tobie zazdroszcze :( Ja uwielbiam papryke, ale nie moge jej jesc. Musze Mamie podsunac Twoj przepis! To juz kolejny :)))<br /><br />Buzia :*<br /><br />PS<br />Cudne kolorowe zdjecia!Ewelina Majdakhttps://www.blogger.com/profile/16606241851759842337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-87928214335152445572009-09-10T09:39:35.891+02:002009-09-10T09:39:35.891+02:00Sliczne zdjecia :)
Ja tez bardzo lubie papryke. ...Sliczne zdjecia :) <br /><br />Ja tez bardzo lubie papryke. I moze to sie wyda dziwne ale nie wiedzalam, ze papryke mozna mrozic :)majkahttps://www.blogger.com/profile/12086860387467715981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-38973523983331213452009-09-10T08:35:27.578+02:002009-09-10T08:35:27.578+02:00Pieczona papryka jest wspaniała. Pięne zdjęcia :)Pieczona papryka jest wspaniała. Pięne zdjęcia :)kasiaaaa24https://www.blogger.com/profile/10656970880141919313noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-12941464581354983682009-09-09T21:35:44.607+02:002009-09-09T21:35:44.607+02:00A ja na przetwory, to się teraz tylko moge poprzyg...A ja na przetwory, to się teraz tylko moge poprzyglądać...bardzo ładne:)ewenahttps://www.blogger.com/profile/18405094072402049405noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-59407461811431054282009-09-09T20:59:15.241+02:002009-09-09T20:59:15.241+02:00ale apetyczne ,hm ,ale to musi być pyszneale apetyczne ,hm ,ale to musi być pysznemargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.com