tag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post7230174901976234486..comments2024-03-25T18:14:47.598+01:00Comments on Twoje&Moje: Strudel jabłkowy.agatahttp://www.blogger.com/profile/02171798376636591959noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-28163289926190900602010-06-12T11:05:59.702+02:002010-06-12T11:05:59.702+02:00hej, no właśnie, to nie jest prawdziwy strudel, bo...hej, no właśnie, to nie jest prawdziwy strudel, bo ciasto jest z drożdżami, my rodzinnie z pokolenia na pokolenie robimy ciacho właśnie z mąki, jednego jajka lub czasem w ogóle bez jajka - wtedy jest delikatniejsze, ciepłej wody z octem!!!! to bardzo ważny składnik i do tego "orzech włoski masła" jak zapisała nam moja prababcia w przepisie :) czyli taka kuleczka masła. Takie ciacho trzeba mocno wybić z 20 razy, potem odstawić pod nagrzany garnek, by trochę dojrzało i potem rozciągać na dużym płótnie lub prześcieradle - i tu przydają się ręce rodziny. Do nadzienia dodajemy jeszcze tartą bułkę, która fantastycznie chłonie sok z jabłek i spaja całość nadzienia. To jest prawdziwy austriacki strudel!!!! :)Natalia i Tomekhttps://www.blogger.com/profile/07396148261905646327noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-25255376803341963752009-03-24T05:46:00.000+01:002009-03-24T05:46:00.000+01:00Pysznie wygląda:) Uwielbiam takie ciasta:)Pysznie wygląda:) Uwielbiam takie ciasta:)atinahttps://www.blogger.com/profile/11091529285403817496noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-78527034333576351652009-03-22T21:39:00.000+01:002009-03-22T21:39:00.000+01:00aga9999, kasiuc - strudel jest naprawdę prze-prost...aga9999, kasiuc - strudel jest naprawdę prze-prosty :D mnie też wydawało się, że to wyższa szkoła jazdy. Ale nie... można wręcz zrobić, jak zostanie ciasto po lepieniu pierogów :D<BR/><BR/>małgoś, u mnie też jabłka stoją wysoko w hierarchii. W cieście ma być dużo, ale nie mogą ciasta zdominować :)<BR/><BR/>hany, dlatego napisałam jak powinno wyglądać ciasto do prawdziwego strudla :) U mnie wyszła wariacja na jego temat z malutką zmianą. A widywałam już strudle w cieście francuskim czy, jak polka napisała, fillo - też się nada :-)agatahttps://www.blogger.com/profile/02171798376636591959noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-69681182698939040372009-03-22T11:37:00.000+01:002009-03-22T11:37:00.000+01:00Wyglada bardzo ladnie, ale to taka niby strudel. S...Wyglada bardzo ladnie, ale to taka niby strudel. Strudel nie robi sie z drozdzami.<BR/>Pozdr.<BR/>hanyhanyhttps://www.blogger.com/profile/05261726257949555562noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-74276982528510298712009-03-21T22:22:00.000+01:002009-03-21T22:22:00.000+01:00Za każde ciasto z jabłkami dałabym się posiekać. ;...Za każde ciasto z jabłkami dałabym się posiekać. ;-) Za taki strudel sama bym się posiekała. ;-)) Cudnie wygląda! :)Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-85004256618387118472009-03-21T20:02:00.000+01:002009-03-21T20:02:00.000+01:00mniam ciacho! :)mniam ciacho! :)Zwegowani.plhttps://www.blogger.com/profile/14824765794949120983noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-63626119217004995742009-03-20T23:57:00.000+01:002009-03-20T23:57:00.000+01:00Agatko, bardzo smacznie wygląda ten strudel. A ja ...Agatko, bardzo smacznie wygląda ten strudel. A ja myślałam, że to jest okropnie trudne do wykonania ciasto - a u Ciebie - proszę! Muszę zrobić taki strudel, bo smak na pewno jest obłędny:)kasiachttps://www.blogger.com/profile/14215226029112104628noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-47919320912729270422009-03-20T21:51:00.000+01:002009-03-20T21:51:00.000+01:00Jabłka i cynamon - to jest to! :-)Jabłka i cynamon - to jest to! :-)Mafilkahttps://www.blogger.com/profile/15479548694566270351noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-62031489026653790342009-03-20T20:04:00.000+01:002009-03-20T20:04:00.000+01:00Och, Agatko, wspaniały strudel!!! :))Och, Agatko, wspaniały strudel!!! :))Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-41422669025662008622009-03-20T19:55:00.000+01:002009-03-20T19:55:00.000+01:00O ! ale on musi być pyyyszny:)) Już czuję ten smak...O ! ale on musi być pyyyszny:)) Już czuję ten smak..Waniliowa Chmurkahttps://www.blogger.com/profile/10015601161475885798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-18072845498442728442009-03-20T13:50:00.000+01:002009-03-20T13:50:00.000+01:00Mhmhmhmhmhmh.......Ja pojde na latwizne bo w zamra...Mhmhmhmhmhmh.......<BR/>Ja pojde na latwizne bo w zamrazarce czeka na mnie ciasto fillo.. tsetsetsetse :DDDD<BR/>Ale nadzienie wlasnie takie, jablkowe zrobie ;)Ewelina Majdakhttps://www.blogger.com/profile/16606241851759842337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-21143055374803692112009-03-20T10:09:00.000+01:002009-03-20T10:09:00.000+01:00O proszę jedno z najłatwiejszych ciast a ja sie je...O proszę jedno z najłatwiejszych ciast a ja sie jeszcze nigdy za niego nie zabrałam. Wygląda świetnie, podobają mi się zwłaszcza proporcje: dużo jabłek mało ciasta :)<BR/>Mniam, zjadłabym z miłą chęcią :)<BR/>PozdrawiamAga z Zapieckahttps://www.blogger.com/profile/14361801185403060052noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6636789177842643875.post-41947228370458407922009-03-20T09:02:00.000+01:002009-03-20T09:02:00.000+01:00jak jabłka to koniecznie z cynamonem:-)jak jabłka to koniecznie z cynamonem:-)asiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.com