niedziela, 4 stycznia 2009

Ciasteczka z kawałkami czekolady- 'Pieguski'



Bardzo popularne, proste w wykonaniu słodkie, kruche ciasteczka z kawałkami deserowej czekolady. Od swojego wyglądu zwane też 'Pieguskami'. O niebo lepsze od tych dostępnych w sklepie. Słodkie, chrupiące, doskonałe z zimnym mlekiem (w ten sposób się nimi zajadam), lub gorącym kakao (tak rozpływa się nad nimi L.) ;)
Część czekolady można zastąpić rodzynkami czy posiekanymi orzechami, lub zamienić na białą czekoladę. I dodać suszoną żurawinę... takie na pewno w moim repertuarze kiedyś się pojawią, bo wiem, że będzie nam ich brakowało :) Zdecydowanie mój faworyt wśród kruchych ciastek, smakują nam bardziej niż Kruche ciasteczka orzechowe.
Pomimo mojego zamiłowania do małych ciasteczek, te są dość spore, mają ok. 7 cm średnicy. Mnie w zupełności 2 na jeden raz wystarczają ;)


Jeśli lubisz wytrawny smak czekolady gorzkiej powyżej 70% kakao, użyj właśnie takiej. Uzyskasz wtedy bardziej czekoladowy i intensywny dodatek. Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym jej smak jest głębszy i bardziej wyraźny.
Czekolada deserowa jest mniej wytrawna i słodsza, zawiera bowiem od ok. 40 do 65-70% miazgi kakaowej i więcej cukru. Przez to bardziej nadaje się do wypieków, ale to moje zdanie.

Do upieczenia ciasteczek zainspirował mnie przepis z książki 'dania słodkie' wyd. Wega Delbana Polska. Proporcje podwoiłam ;)

Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady (ok. 45 szt.)
* 250g masła lub margaryny (u mnie pół na pół)
* 300g cukru (w oryginale było 370, ale uważam, że ta ilość wystarcza)
* 1 op. (32g) cukru wanilinowego (był aromat)
* 1 łyżka aromatu pomarańczowego lub 3 łyżki soku z pomarańczy (dodałam od siebie)
* 2 roztrzepane jajka
* 6 łyżek mleka
* 450g mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 250g czekolady deserowej

Do pieczenia: blacha wyłożona folią aluminiową

Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę w dużej misce. Dodać cukier wanilinowy i aromat/sok, następnie stopniowo dodawać roztrzepane jajka i mleko. Ucierając dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dorzucić czekoladę pokrojoną w kostki 5x5 mm i dokładnie połączyć z ciastem, uważając żeby się nie ogrzało.
Formować kulki i układać na przygotowanej blasze w odstępach 4 cm (rosną podczas pieczenia). Na koniec porcje ciasta lekko spłaszczyć na grubość ok. 5 mm (można widelcem zrobić 'ząbki').
Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.

92 komentarze:

  1. Mmmmmm, ale ciacha :)))) Uwielbiam mieć jakieś takie ciasteczka w puszce czy w słoiku i podjadać sobie co jakiś czas, tyle że ja maniaczką kawy zbożowej z mlekiem jestem i w takim połączeniu szczególnie takie ciacha lubię :) Przepis zapisany do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam w domu ciasteczkowego potwora, a raczej wszystkożernego, więc staram się, żeby zawsze coś słodkiego na szybką przekąskę było :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można do nich dodać odrobinę kakao (do ciasta), żeby były w ciemnym kolorze? odpowiedz proszę w komentarzu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście, że można dodać.
    Jakieś 2-3 łyżki przesiać razem z mąką.
    Czekam na efekty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jutro będę robić z kakao, pół na pół a potem do ozdobnej torebeczki i prezent walentynkowy dla łasucha gotowy, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł :)
    Ja często robię opakowania na ciasteczka z folii do zawijania kwiatów. Kupuję arkusz w kwiaciarni i mam na kilka paczuszek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mała zmiana planów, kupiłam jednak woreczek z takiej niby siateczki w intensywnym czerwonym kolorze, będzie bardziej 'miłośnie' hihi :) dziękuję Agatko za wszystkie przepisy :) margaryna już mięknie ;) napisze potem jak wyszły, tyle, że zrobię o mniejszej średnicy, tak z 4 cm ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. a czy mozna uzyc mlecznej czekolady????
    albo bialej??

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis mniam :) nadaje się nawet do robienia w malakserze co mnie bardzo cieszy :D ja dla moich łasuchów dodałam jeszcze troszkę rodzynek i wiórków kokosowych wyszły pycha
    Wielkie dzięki za ten przepis :)
    Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  10. O jejku chyba jestem uzależniona od tych ciasteczek . Uwielbiam je !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. mloda_kuchareczka24 września 2010 16:50

    Super przepis!:) ciasteczka wyszły wyśmienite i nawet nie wiem kiedy zniknęły :P Ja do swoich dodałam startą skórkę z pomarańczy i cytryny, nieco kakao oraz parę kropelek aromatu rumowego :) Dziękuję za wspaniały przepis i oczywiście polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny przepis :)
    zamierzam go dzisiaj wypróbować ^^
    A te kawałki czekolady pod wpływem temp. się nie rozpuszczą?
    Jak robiłam muffiny z kawałkami czekolady, to niestety mi *znikły* :(
    Słyszałam od koleżanki, że znane czekolady jak np. milka nie nadają się do tego typu wypieków, bo właśnie się rozpuszczają.
    Może robię coś nie tak?...

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby czekolada się rozpuściła. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pieguski !!!Pyszne ..polecam Wszystkim ten przepis. POzdro Iwonka

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wyszły mi tak ładne jak Twoje i chyba dodałam za mało mąki, bo nie mogłam formować z ciasta kuleczek, ale były pyszne i z pewnością wrócę do tego przepisu dodając kakao, białą czekoladę i suszoną żurawinę.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. czy zamiast soku z pomarańczy można dodac sok z mandarynek??

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziś robiłam te ciasteczka były pyszne ale nie mogłam formować kuleczkek. Nie były kruche tylko bardziej biszkoptowe. Co zrobić żeby były kruche?

    OdpowiedzUsuń
  18. Mi nie wyszły są bardziej biszkoptowe niż kruche i niechcą rosnąć w góre tylko się na boki rozpływają.

    nie polecam tego przepisu jest do .....

    OdpowiedzUsuń
  19. Te ciastka są do d....
    w ogóle nie chcą rosnąć i rozpływają sie na boki :((

    OdpowiedzUsuń
  20. Te ciastka są przepyszne prze chwilą spróbowałam pierwszego ciacha, no i niebo w gębie. A ci co mówią, że ten przepis jest do niczego nie umieją piec ich, miałam przepis na pieguski ale były tłuste i obrzydliwe. Polecam

    Ps.: Ja do dałam do nich 2 czekolad po 80g.
    Mam 13 lat i sama robiłam i wyszły

    OdpowiedzUsuń
  21. NIE Polecam. ciasteczka nie są kruche, rozpływają się na boki...

    OdpowiedzUsuń
  22. fuuuu jakieś biszkopty wyszły, NIE POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  23. dużo więcej mąki musiałam dodać ale wyszły przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  24. a czy te ciastka wyjdą kruche ?? bo nie wiem czy mam szukać innego przepisu ale wyglądają przepysznie..<3 czy można miksować mikserem czy też trzeba trzepaczką??

    OdpowiedzUsuń
  25. dałam około 800gram mąki
    450 to stanowczo za mało !

    ale są dobre

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy zamiast zwykłego cukru można dodać pol na pol z trzcinowym ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepis świetny:)Ciasteczka wyglądają przesmacznie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciasteczka pyszne . Robiłam je wraz z chłopakiem i trochę niektóre się przypaliły .Przy następnym pieczeniu myślę , że będą idealne ; )

    OdpowiedzUsuń
  29. tym co wyszły ciasteczka biszkoptowe a chcą mieć bardziej kruche powinni piec o 2-3 minuty dłużej w 190 stopniach

    OdpowiedzUsuń
  30. zamiast gorzkiej to dałam mleczną czekoladę i 250 g cukru, mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  31. ciastka przypadkiem rozlały mi się i zrobiło mi się wielkie ciasto i wpadłam na pomysł by powycinać szklanką okrągłe ciastka. Wszystkie są idealne, a w dodatku miękkie w środku. Przepisu nie trzeba zbytnio zmieniać, ani nie dodawajcie więcej mąki niż jest w przepisie:)

    Smakują lepiej niż te ze sklepu:)

    OdpowiedzUsuń
  32. wg tej ilości produktów ile wyjdzie ciasteczek ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tam pisze ile około ciastek wychodzi

      Usuń
  33. polecam schłodzić ciasto w lodówce przed formowaniem kulek. Zgadzam się, że mąki trochę za mało w przepisie.
    Mój mężczyzna zajada aż mu się uszy trzęsą ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. myślę, że wyjdą pyszne ;)

    dziś będę je robić z koleżanką

    będzie kupa śmiechu i mąka na nosach xdd

    OdpowiedzUsuń
  35. Przepis bardzo fajny, a ciastka pyszne.
    Tylko podczas pieczenia ciastka zlały mi się w
    jedną całość i powsał wielki smaczny placek.
    Po za tym jedna blacha z ciastkami
    mi się przypliła, ale dlatego, że mój
    piekarnik nie posiada termoobiegu.
    Nie wyglądały dobrze, ale bardzo smakowały
    moim rodzicom. Mimo pewnych
    niedogodności jestem dumna z
    mojego wyrobu zwłaszcza, że jestem
    osobą niepełnoletnią.
    Bardzo polecam ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Pewnie nie moge użyć miksera na bardzo delikatnych obrotach prawda?

    OdpowiedzUsuń
  37. Zrobilismy z bratem wg tego przepisu, na początku myslelismy że wyszedł nam po prostu biszkopt, a tu bęc, niespodzianka po 5 minutach były kruche i pyszne, goraco polecam i namawiam do korzystania i olewania niepozytywnych komentarzy zapewne pisanych pod wpłuwem impulsu:p Pozdrawiam autorke;) Dziekujemy

    OdpowiedzUsuń
  38. Bardzo ładne wyszły:))
    Ja też ostatnio zrobiłam pieguski.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  39. Chyba ktos cie nie lubi, bo te komentarze co są negatywne, są pisane tego sameego dnia u odstępach około 2-3 minutowych. Dziwne...
    A co do ciastek, właśnie robię i mam nadzieję że wyjdą ! :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Wspaniały przepis. Próbuję zdobyć serce mojej sympatii podsuwając mu pod nos te ciasteczka. Chyba zaczyna działać.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  41. Cześc ;) Myślicie, że dam radę zrobić to w misce przy użyciu drewnianego "tłuczka"? Niestety w moim mieszkaniu studenckim brak miksera ;)

    OdpowiedzUsuń
  42. Zacne ciacha :D Za pierwszym razem jak robiłam to mi kulki nie wyszły tylko nakładałam łyżkami dwoma bo się kleiło strasznie ciasto ... A za drugim razem ciasto pozostawiłam wyrobione na jakiś czas na zewnątrz miski nie zakrywając , i ciasto się nie kleiło i wyszły pyszne , a dałam do nich 2 pomarańczki , znaczy się wycisłam , i czekoladę z orzechami , pychotka , naprawdę Polecam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Ciastka wyszły kruche,bardzo słodkie, i w pięknym złotym kolorze. Musialam zwiększyć ilość mąki, ale poza tym ok :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Ciastka bardzo dobre.. ;) Tylko mam problem bo zrobiło mi się z ciasteczek ciasto.. (pyszne ale nie o ty chodzi) Co zrobić żeby miały gęstszą konsystencję..? Dodać więcej mąki..?

    OdpowiedzUsuń
  45. Byly przepyszne ale szybko sie skonczyly ;-);-):-):O

    OdpowiedzUsuń
  46. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  47. Probowalam zrobic take ciasteczka z siostra cioteczna, chcialabym nadmienic, ze ja man 12 lat a on a 14. Nie wiedzialysmy jak odmiezyc rozne wagi dlatego bralysmy wszystko NA Oko. Dorzucilysmy jeszcze pare innych rzeczy i w koncu same wymyslilysmy przepis NA ciastka, nazywaja sie ciastka NA oko. Troche zakalcowate ale OK.

    OdpowiedzUsuń
  48. Czy można użyć zamiast folii aluminiowej papier do pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
  49. Przepis totalnie źle napisany (doradziłam się zawodowego kucharza), nie wiem skąd tyle pozytywnych komentarzy. W przepisie jest stanowczo za mało mąki i za dużo cukru. Ciasto w piekarniku rozlewa się przez to na boki i sam smak jest stanowczo za słodki. NIE POLECAM tego przepisu. Wszystkie ciastka do śmietnika ;(.

    OdpowiedzUsuń
  50. Bardzo rzadko podejmuje sie pieczenia... bo czesto moje wypieki okazywaly sie wielka katastrofa:( Tym razem Odwazylam sie sprobowac tego przepisu - i ciasteczka wyszly SUPER!!!! Cala rodzina sie objadla po uszy. Dziekuje Autorce!!!

    OdpowiedzUsuń
  51. A czy można użyć gorzkiej czekolady ?

    OdpowiedzUsuń
  52. Tym którym ciastka się rozlały:
    Niektóre ciastka się rozlewają. Trzeba zawsze robić odstępy i małe kulki, wtedy nawet jak się rozleją, nie zrobi się placek ;)
    a co do ciastek mam zamiar je dzisiaj zrobić :D Mam 12 lat i uwielbiam piec ( najczęściej piekę sama ) i wychodzi mi calkiem dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Właśnie robiłam te ciasteczka po raz drugi. Wczoraj i dzisiaj je wykonywałam. Przepis zdecydowanie trzeba zmodyfikować. Należy dać więcej mąki i mniej cukru. To właśnie cukier jest odpowiedzialny za rozlewanie się ciasta podczas pieczenia, gdyż się topi. A z podaną w przepisie jego ilością, ciastka są dodatkowo zbyt słodkie. Ale dobre w smaku. Więc należy dać mniej cukru, bo słodkości daje również sama czekolada. Ja dodatkowo za każdym razem, przed nakładaniem ciasta na blachę, chłodzę je w lodówce. Dzięki temu łatwiej się go kładzie, jest bardziej zbite. I nie można tego piec na folii aluminiowej, gdyż potem nie da się z niej zdjąć upieczonych ciastek. Polecam papier do pieczenia. Ale ciasteczka są dobre w smaku i to trzeba przyznać.
    Pozdrawiam, Maarit

    OdpowiedzUsuń
  54. Plis - ja w ogóle nie piekę i chciałabym je jako pierwsza rzecz upiec - czy możecie mi powiedzieć ta ważną podstawową rzecz - na jaki program nastawiacie piekarnik??? na termoobieg, czy jakieś tam opiekanie tylko od góry czy jak? i ta blachę bardziej na dole piekarnika, tak?

    olka

    OdpowiedzUsuń
  55. Hujawy przepis robilam tak jak jest napisane i zamiast kruchego ciasta wyszedl mi piernik!

    OdpowiedzUsuń
  56. Ciacha wyszly super :) ciasto sie nie kleilo, nie rozlalo i bylo kruche :) owszem, od razu po wyciagnieciu z piekarnika byly miekkie ale to normalne, czekamy az wystygna i sa pyszne kruche ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Ciastka pyszne! O wiele lepsze niż "pieguski" ze sklepu. Dodałam jeszcze orzechy laskowe, które uwielbiam i stały się moimi ulubionymi ciastkami :) Jak poczęstowałam uczniów w szkole, tak się zajawili, że muszę dopiec i im przynieść znów:)
    Dzięki wielkie! :*

    OdpowiedzUsuń
  58. Wczoraj robiłam pierwszy raz- są pyszne :)
    Wszystko robiłam wg przepisu ale jednak dla mnie są trochę za słodkie, mimo że słodkości uwielbiam, no i rozlewają się dość mocno, więc następnym razem zmniejszę trochę ilość cukru na rzecz mąki i spróbujemy tak. Ale ogólnie polecam, potwierdzam że lepsze niż pieguski ze sklepu :D

    OdpowiedzUsuń
  59. Właśnie wyjęłam ciasteczka z piekarnika ;) Na początku były lekko biszkoptowe, ale po chwili stały się pysznymi kruchymi ciasteczkami ! Są pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  60. witam,czy zamiast 2 jajek mogę dodać 1?

    OdpowiedzUsuń
  61. Polecam!!!! Są pyszne i super wyglądają! A tym co nie polecają bo im nie wychodzą radzę nauczcie sie piec!

    OdpowiedzUsuń
  62. A trzeba robić je na foli aluminiowej?

    OdpowiedzUsuń
  63. pyyycha! Zapraszam do mnie, może nie na temat ale może wam się spodoba :)
    Z góry dziękuję tym co odwiedzili stronę.

    OdpowiedzUsuń
  64. Bardzo szybkie i bardzo pyszne :D dodałam troszkę mniej cukru a na rozpływanie moim sposobem jest nakładanie ich małą łyżeczką w odstępach wielkości 2 łyżeczek i ciasteczka się nie sklejają :) Pycha: )
    Xena :)

    OdpowiedzUsuń
  65. A jak jest 1 lyzka aromatu to ta wielka lycha czy mala lyzeczka .
    Proszevo odp

    OdpowiedzUsuń
  66. cudowny przepis, ciasteczka wyszły przepysznie, robiłam je po raz pierwszy, polecam, yummy :)

    OdpowiedzUsuń
  67. moge uzyc soku z cytryny zamiast z pomaranczy ?

    OdpowiedzUsuń
  68. Yo

    Upiekłem i lipy nie ma ...


    King Kong

    OdpowiedzUsuń
  69. Ja właśnie upiekłam według przepisu i u mnie lipa, bo wyszły miękkie bardziej jak babeczka bardzo zpłaszczona. Może coś źle zrobiłam tylko niewiem co

    OdpowiedzUsuń
  70. ciastecza sa pyszne.ja jeszcze zmniejszylam ilosc cukru ,dalam 230g i czekolady 100g i uwazam ze i tak sa slodkie.do przepisu napewno wroce :)

    OdpowiedzUsuń
  71. Wyszły idealne <3 dziękuję za wspaniały przepis- wrócę do niego jeszcze nie raz!

    OdpowiedzUsuń
  72. Po prostu pychota , ciasteczka wyszly wspaniale !

    OdpowiedzUsuń
  73. Autorka tego przepisu chyba nie wie ile to jest 480g mąki, lub jak podwajała skladniki to zapomniała podwoic ilosci mąki... Ciastka rozlały sie na blasze i zamiast ciastek wyszlo ciasto. Mimo wszystko chcialam spróbować i ta ilość cukru to stanowczo za dużo. Gdyby nie ten cukier,to jeszcze bylabym w stanie pokroic tego 'zakalca' i zjeść. Moglam najpierw przeczytać komentarze. Nie polecam tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  74. Pycha ciasteczka :) :) :) moje lakomczuchy juz polowe zjadly :).
    Przepis troszke zmodifikowany-wiecej maki okolo 600 i mniej cukru 250.

    OdpowiedzUsuń
  75. Jesli ktos sie zastanawia czy piec, polecam! ;) Pieklam wczoraj i wyszly pyszne, z tym szczegolem, ze dalam 3/4 szklanki cukru i okolo 550-600dag maki, zeby sie nie rozlaly. Rosna bardzo fajnie, na srodku sa takie wypukle. Na boki ida tylko troszke, nie trzeba robic duzych odstepow. Kruche, ale nie twarde. Robia sie zlote i troche sie przestraszylam jako niedoswiadczona, ale sa naprawde smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  76. Nie polecam tego przepisu. Stanowczo za dużo cukru jak na taką ilość składników, co poskutkowało tym, że ciasto rozlazło się na całą blaszkę i jest nie do zjedzenia. Jeszcze raz nie polecam

    OdpowiedzUsuń
  77. Zrobiłam, są cudownie kruche, ale dodałam tylko 210g cukru i są wystarczająco słodkie, dodałam też trochę kakao a i przed włożeniem na blachę wstawiłam na kilka minut do lodówki a i dodałam jakieś 250g mąki więcej niż w przepisie. Naprawdę polecam tym bardziej, że mi zwykle nic cię nie udaje co piekę, a tu proszę jaka niespodzianka:) a i nie mieszałam margaryny z masłem, użyłam samego masła.

    OdpowiedzUsuń
  78. Pyszne!!!
    Polecam, były wyborne :)

    OdpowiedzUsuń
  79. Zrobiłam 💪👌 co prawda dodałam więcej mąki (ale robiłam po pół i może to dlatego). Ładnie się formowały (można powiedzieć, że były "grzeczne" 😀). Dodałam więcej czekolady niż było w przepisie i są przepyszne ☺ Polecam ☺😊👌

    OdpowiedzUsuń
  80. Ja zawsze się czekoladą interesuje dopiero wtedy jak robi się jesień, jak dzisiaj :D od rana szukam fajnego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  81. Przepis bardzo fajny, ale nastepnym razem proszę o poprawniejsze opisy przygotowania bo wiele rzeczy musiałem się sam domyslić. Dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  82. Super przepis :) Czekoladowe ciasta i ciasteczka to moje ulubione desery. Od siebie polecam przygotować tzw. czekoladowe "power balls". Ostatnio robiłam je z zieloną herbatą wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i smakowały po prostu obłędnie :). Polecam szczerze wszystkim smakoszom czekolad.

    OdpowiedzUsuń
  83. Przepis fajny, właśnie robię ale nie jestem w stanie zrobić kulek, ciasto nakładam łyżeczką. I ta folia aluminiowa to chyba jakiś żart, papier do pieczenia lepszy. No mniejsza- ciastka pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  84. Można nie dodawać soku z pomarańczy?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.