![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsj2197IT0z4fePuTR8TsTYH9fOsbhhqebXRBLLRlgUJgZ_lybQu1N3wZfVxcFVVmlNzT-1hMMNp36-ah7vNvwfCDpPuusjK-476E_7qwdwsw1yVQd01fuYBXxO0X3IbnW_QC7WEPagPw5/s280/S8008661.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDT1ZNeqyNxsPeP_ZJH4viEM1dRfPntVzjoFPRMaymkdSJnvyxjFLikBCMNzNJwZjR1tHv7lqKekvlB-91PHsDmbhUs9T0c9fo7w-Dw6hZpvOl65DJKD5YIUn6C8WuKFlW0PVDCHK3kci4/s280/S8008658.jpg)
Bardzo prosty przepis na pyszne, słodkie śniadanie na ciepło. Klasyczne racuchy z dodatkiem pokrojonych jabłek :)
Ciasto jest delikatne, mięciutkie, z zewnątrz lekko chrupiące. Można je zjeść posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną i cukrem. Albo ze słodkim sosem waniliowym :)
Część mąki pszennej zastąpiłam mąką kukurydzianą. Często tak robię przy naleśnikach, co zdecydowanie poprawia ich kolor i podnosi walory smakowe.
Jabłka można pokroić w cienkie plastry, tak jak ja zrobiłam, lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Można je smażyć również na suchej patelni lub delikatnie posmarowanej masłem. Ja usmażyłam tradycyjnie, w większej ilości tłuszczu. Takie pamiętam z dzieciństwa i takie smakują nam bardziej.
Racuchy drożdżowe (ok. 15 szt.)
* 2 jajka
* ok. 100ml mleka
* ok. 150g mąki pszennej
* ok. 150g mąki kukurydzianej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki cukru
* 1 duże jabłko
* olej do smażenia
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ćwiartki, następnie w cienkie plastry.
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mleko i stale miksując dodawać po trochu mąki i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać pokrojone jabłko, dokładnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać olej na dużej patelni. Nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące.
Jakie sliczne, mniam! :)))
OdpowiedzUsuńpychotka! ja zawsze robię na drożdżach
OdpowiedzUsuńGorące racuchy są doskonałe na powolne, leniwe weekendowe śniadanie... polecam i smacznego :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe też kiedyś zrobię oczywiście :)
Naprawdę przepyszne wyszły mi te racuchy , świetny przepis. Dzięki. = ]
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
agata
W tytule pisze racuchy z jabłkami, a przy składnikach drożdżowe - autorko wywal ten napis "drożdżowe". Dziś je zrobiłam z podwójnej ilości składników i ciasto niestety wyszło bardziej niż gęste ;) ratowałam się mlekiem i udało się, bardzo szybko się smażą, jednak moje wyszły grubsze niż na foto Autorki; dosmaczyłam cynamonem - ale to z przyzwyczajenia ;)
OdpowiedzUsuńA wpisy "jakie śliczne" to porażka, Majana - najpierw zrób i pisz jak Ci wyszło, a nie jak wygląda foto na blogu :/
To nie są racuchy drożdżowe tylko jabłka w cieście naleśnikowym (z dodatkiem proszku do pieczenia)!
OdpowiedzUsuń