![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgAByhJWBMb5U12Zc5AwItwO89nsBbl0lXABCl8aorMRjjVYFXxB8s3rn0vb8A4vhvioMDLpYTtoDcbV-PIMp9ESGb8yOoV-cDa0Ww6O9pJjvxYFVvGmLFe7pCirUTL9UDe1-pLG1F6wYha/s280/S8000392.jpg)
Długo szukałam receptury na bułki jakie pamiętam sprzed 10 czy nawet 15 lat. Kupowaliśmy je w osiedlowym sklepiku. Metodą prób i błędów osiągnęłam zamierzony efekt!
Myślę, że ten smak znany jest nie tylko mnie ;-)
Nie są to lekkie bułeczki z chrupiąca skórką i puszystym wnętrzem, jakie kupić teraz można w każdej piekarni. Miąższ jest zwarty (absolutnie nie zbity), a otoczona mąką skórka gruba i mięsista. I przez to taka inna, teraz raczej niespotykana :o) Chrupiąca tylko niedługo po upieczeniu.
Są proste w przygotowaniu, nie trzeba nic dosypywać czy mieszać co 5 minut :o) Zagnieść ciasto (mikserem! :-) ), utoczyć kulki i czekać. Proste, prawda? :-)
Bułki doskonale się przechowują (piekłam je na wieczór, a dwa dni później na śniadanie smakowały równie dobrze) i doskonale nadają się do mrożenia. Zamrażamy oczywiście świeżo upieczone i wystudzone. Po rozmrożeniu są niemal identyczne, co po wyjęciu z piekarnika :) Dobrze im zrobi wstawienie na 5 minut do nagrzanego piekarnika.
Można przed zjedzeniem otrzepać z nadmiaru mąki... my tego nie robimy, bo w tej mące cały ich urok :)
Bułki z przedziałkiem (12-14 szt.)
* 12g świeżych drożdży
* 2 płaskie łyżeczki cukru
* ok. 200-240 ml ciepłego mleka
* 500g mąki pszennej + mąka do podsypywania
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 jajko
* 20g miękkiego masła
* 12g świeżych drożdży
* 2 płaskie łyżeczki cukru
* ok. 200-240 ml ciepłego mleka
* 500g mąki pszennej + mąka do podsypywania
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 jajko
* 20g miękkiego masła
Do pieczenia: blacha żona papierem do pieczenia, grubo oprószonym mąką
Drożdże zasypać cukrem, dodać 50ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę.
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i masło, wlać drożde. Powoli wlewając resztę mleka miksować, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka).
Przykryć miskę folią i odstawić na 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta uformować 12-14 kulek, każda po ok. 60g. Obtoczyć w mące i ułożyć na przygotowanej blasze złączeniami do dołu.
Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.
Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut, aż do zrumienienia.
Studzić na kratce.
Agatko, piekne bułki! Ja też pamiętam ich smak :) Uwielbiam domowe bułeczki i myslę nad tym jakie upiec :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJakie ładne te bułki ,a przedziałki wręcz wzorcowe
OdpowiedzUsuńJa je znam pod nazwą "bułki wrocławskie". W moim rodzinnym mieście nadal można je dostac w większości sklepów, a ich smak wcale nie odbiega tak bardzo od tych sprzed lat... a przynajmniej tak mi się wydaje ;-)
OdpowiedzUsuńPrzepis jednak chętnie zachowam, bo tu, gdzie teraz mieszkam bułek nie mam wcale ;-)
śliczne, uwielbiam te bułeczki
OdpowiedzUsuńpiękne są... nie pokażę mojej córce, bo zaraz będę musiała robić ;)
OdpowiedzUsuńprzepis zapisuję :-)
Uwielbiam takie bułeczki, są pyszne! Twoje pięknie sie prezentują:)
OdpowiedzUsuńTakie... jędrne pupcie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne bułeczki :)
Wyglądają pięknie te "dupcie" ;) Jak z dobrej piekarni.
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie przepis, tez pamiętam smak tamtych bułeczek.
Pozdrawiam
my wciąż kupujemy takie bułki,
OdpowiedzUsuńsą pyszne
zupełnie inne w smaku od kajzerek,
których ostatnio jest najwięcej w sklepach
nie sądziłam,
że są takie proste w upieczeniu:-)
Śliczne są. Ja tez wolę takie omączone, tak przyjemnie oblepiaja usta podczas jedzenia :) Oj muszę je upiec :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie :). Piękne bułeczki i, tak jak powiedziałaś, w tej mące cały ich urok :). I takie łatwe w pieczeniu są :). Super :).
OdpowiedzUsuńBułeczki do upieczenia, bo ja mam w domu bułeczkowego maniaka a prezentują się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńWiedziałam, ze skojarzą Wam się w 'dupciami' :D
OdpowiedzUsuńDopiero po upieczeniu to zauważyłam, surowe chyba były zbyt blade i nieatrakcyjne... :D
majanko, jeśli masz ochotę na sycące i miękkie bułeczki to piecz te!
karolcia, mnie się wrocławska kojarzy z długą puszystą bułką. A marzy mi się jeszcze zrobić bułki 'warszawskie', takie jak w sklepie koło mojego mieszkania w Warszawie :)
Mafilka, zaprzęgnij córkę do pieczenia, razem raźniej :)
Tili, ja bułki piekę głównie przez mojego bułkożercę, bo mnie w sumie jedna czy dwie na tydzień wystarczą, tylko dla smaku :) a tak raz w tygodniu zrobię 15, zamrożę, i ma na cały tydzień na śniadanie :-)
Pieklam dzisiaj te buleczki i powiem ze nic nad zwyczajnego!!! takie jakies twarke, (maki wsypalam jak w przepisie)!!!1 Ogolnie nie polecam!!!
OdpowiedzUsuńprzepiękne te bułki..jedne z moich ulubionych...bo takie treściwe..a do tego pasztet pomidorowy, taki co się na kilogramy kupowało w specjalnych hermetycznych opakowaniach..tak ja wspominam moje śniadania ze studiów..ale powiem że te bułki to i same wcinałam...koniecznie zrobię niebawem...
OdpowiedzUsuńNiezmnienny od wielu lat, bez konserwantów, smak opisywany dokładnie jak przez Ciebie. Takie bułeczki są w sklepach "Zgoda" dawne społem w Jarocinie, są przepyszne.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłem i są PRZEPYSZNE :D Wielkie dzięki za przepis :D:D:D:D
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńA ja mam ogromna prośbę :) Proszę o podanie konkretnej mąki, chodzi dokładnie o typ. Czy odpowiednia będzie mąka typ 650? Jak długo je piec w piekarniku bez termoobiegu i czy 200 st będzie dobrą temperaturą w wyżej wymienionym piekarniku?
OdpowiedzUsuń:) Bułeczki wyglądają wzorcowo!!! :)
Maka typ 650 będzie odpowiednia.
OdpowiedzUsuńMyślę, że czas pieczenia i temperaturę można pozostawić bez zmian, tylko koniecznie należy obserwować bułeczki.
Gdyby się zbyt mocno rumieniły, to można przykryć.
witam, chcialabym zrobic te bulki, ale posiadam tylko make pszenna 550 i 2000 - chlebowa, ktora bedzie lepsza i czy one sie w ogole nadaja?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie typ 550 :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
agata
Bułeczki są pyszne! Mojej rodzinie tak zasmakowały że piekę je co sobotę na śniadanie. Tylko warto dodać, że podczas wyrastania w misce wstawić je do piekarnika nagrzanego do 50*C i również podczas wyrastania surowych, uformowanych bułeczek.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Michał 12lat
Wyszły doskonałe- dzieciaczki juz zjadły po dwie i nie odchodzą od stołu. Będe je piec częsciej- moze troszke tylko dosolę.Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Ola
Zrobiłam i są pyszne...
OdpowiedzUsuńBułki wyszły rewelacyjne. Akurat będą na jutrzejsze śniadanie. Gratuluje przepisu!
OdpowiedzUsuńSkusiłam się - aczkolwiek obawiałam sie klapy...;)
OdpowiedzUsuńjednak musze przyznać że przepis dziecinnie prosty a efekt...;)
szacunek.......;)
Pozdrawiam i życzę więcej takich perełek:)
sprobowalem i wyszly nadzwyczaj delikatne ale zwarte w srodku.pycha.dziekuje za zmobilizowanie.pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam,bulki pyszne,szybciutko sie robia,tylko przy drugim pieczeniu nie dalam cukru(jak na moj "smak"bylo go za bardzo czuc w buleczkach)i za zadne skarby swiata nie wychodzi mi 12 bulek,tylko 6-7(wielkosci tych "przedzialkowych"ze sklepu).
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis!!
te bułeczki to przysłowiowe niebo w gębie:) dzieuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś spróbowałam zrobić te bułeczki wyszyły po prostu pycha . Polecam je serdecznie tym którzy lubią wiedzieć co jedzą . Na pewno dużo zdrowsze niż w sklepie i bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńPrzetestowałam go już 2 razy, za 2 razem z podwójnej porcji, ale tylko z jednym jajkiem i już był inne. Także idealnie trafione proporcje składników.
Najpierw zrobiłam jedną porcję, ale zanim dobrze je wyciągnęłam z piekarnika już zniknęły :P
Pyszne! Pyszne! Więcej takich przepisów, będę zaglądać i czekać na kolejne wspaniałe domowe przepisy. Pozdrawiam!
świetny przepis; dzis zrobiłam!!
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu robiłam wszystko zgodnie z przepisem a wyszły mi małe i strasznie twarde jak skały dlaczego to ? :(
OdpowiedzUsuńNigdy mi jeszcze nie wyszły bułki ;(
Bułki wyglądają rewelacyjnie. Ciekawa jestem ich wnętrza:) niebawem wypróbuje przepis:)
OdpowiedzUsuńHej! W przepisie brakuje 100ml cieplej wody dlatego bulki sa twarde,
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuje za przepis,bułeczki piekłam i są naprawdę pyszne, polecam każdemu,u mnie w domu powiedzieli, że nie jedli lepszych bułek, a przygotowanie ich jest dziecinnie proste.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJolanta
Pyyyyyyszneee bułeczki, a przede wszystkim proste. smak dzieciństwa. polecam :]
OdpowiedzUsuńWitam,pieke Twoje buleczki juz ktorys raz i sa boskie,robie nawet wesje 'alergiczna'z mlekiem owisianym badz kozim i zamiennikami jajka.Zawsze wychodza tylko mam problem z formowaniem.Pliss daj jakies wskazowki jak wyrobic taka piekna dupeczke. Pozdro Kacha
OdpowiedzUsuńnie rosumiem dlaczego te buleczki takie male wyszly???robilam wedlug przepisu:(
OdpowiedzUsuńJak zamienic swieze drozdze na suche?
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. dzieciaki właśnie zajadają się bułeczkami. robi się łatwo i szybko a są pyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis! :) Wszyscy się zajadają :)Dzięki :)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis wiele razy robiłam bułki zawsze coś bylo nie tak .A dziś zrobiłam te i są wspaniale wlaśnie tego smaku szukałam!!!! Następnym razem dodam do nich przesmażoną cebulkę i zrobie malutkie takie na przekąske zobaczymy co wyjdzie :) WIELKIE DZIEKI
OdpowiedzUsuńJa robiłam dzisiaj niestety bardzo mało wyrosły może z 10-15% ... 12g drożdży to nie za mało?
OdpowiedzUsuńWitam. wlsnnie robie Pani buleczki..mam pytanie odnosnie konsystencji podczas miksowania. gdy miksowalam zrbilo mi sie mnostwo malych kuleczek, wyrobilam reka i wyszla mi kulka taka jak na pizze. czy tak to ma wygladac? czy ciasto ma byc rzadkie? Z gory dziekuje za odpowiedz
OdpowiedzUsuńHej dosłownie przed chwilą skończyliśmy śnidanko. DZiękujemy za przepis! Wyszło przepysznie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je upiekłam i muszę powiedzieć, że to najlepsze bułeczki jakie jadłam!! Cienka chrupiąca skórka i cudownie miękki i smaczny środek:) palce lizać. Dziękuję, że podzieliłaś się tym przepisem. Polecam!
OdpowiedzUsuńCzegos takiego właśnie szukam.Jutro wykorzystam przepis 😊
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobione i prawie zjedzone☺ Bułeczki przepyszne, mięciutkie i pulchniutkie. Wyszło 12 sztuk.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam☺ i bardzo dziękuję za przepis.
zrobione, ale wcale nie sa takie jak kiedys. slaby przepis
OdpowiedzUsuńRobiam z wielka nadzieją i wedlug przepisu, ale niestety wyszly mi twarde i bardzo ciezkie.. na drugi dzien mimo dobrego zabezpieczenia mozna bylo nimi gwozdzie wbijac;/ dodam ze uzylam rowniez 100 ml cieplej wody jak ktos proponowal ale efekt ten sam...:(
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo za przepis,
OdpowiedzUsuńnie potrzeba dawac cukru, co najwyzej szczypte, definitywnie poniewaz bulki sa slodkawe w smaku. Proporcja mleka jest rowniez zle podana, potrzeba wiecej. Mozna robic z maka 550 lub chlebowa, jak kto lubi, probowalem obydwie, 550 daje wiecej puchu.
Zycze smacznych wypiekow
Maciek
ogolnie przepis jest zle sformulowany, bo jezeli sie pozostawi zaczyn drozdzowy (trzeba uzyc okolo 100ml mleka) na okolo 30-40 minut, to drozdze przerobia ten cukier podany w przepisie i nie bedzie go czuc w ogole, jednak wedlug przpisu "odstawic na chwile", nie powinno sie dodawac cukru. Jezeli jednak drozdze beda mialy czas przerobic cukie, to jak najbardziej polecam przepis, ale zaczyn musi urosnac co najmniej 100%, potem ciasto 100% i bulki 100%, wtedy mozna piec. Gora dol na 220 - 5 min, potem 200 przez 10 min; termoobieg 200 przez 5 minut, potem 180 przez pozostale 10 minut.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Maciek
Właśnie zrobiłam, czekałam aż troszkę przestygnie i zdążyłam już jedną spróbować. SĄ GENIALNE !! z całą pewnością będą częstym gościem u mnie w domu :)
OdpowiedzUsuńZajebiste bułeczki cudowne ja na dodatek dodaje nasiona dyni i slonecznika
OdpowiedzUsuńMi wyszly bardzo dobre. Zrobilam z podwójnej porcji i bardzo dobrze bo smakują wyśmienicie
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, łatwe i pyszne. Polecam :)
OdpowiedzUsuńTe bułeczki nigdy się nie znudzą ... przepis to z tych co to łatwe i przyjemne a na koniec smaczne ,,, Dzięki :)
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki. Zagoszczą na stałe.
OdpowiedzUsuńBułeczki fajne ale wyszły mi bardzo zbite w środku,jakby lekko "zakalcowate" od czego to może być? Robiłam wszystko wg przepisu :(
OdpowiedzUsuńJaki typ mąki pszennej użyłas do tego przepisu? Jak długo piec z opcją góra-dół bez termoobiegu i na którym poziomie piekarnika?
OdpowiedzUsuńJa robię podobnie ale daję 140ml wody i 140ml. mleka. zamiast masła daje 3 łyżki do wody oleju i do wody sól.Wyrastają w tem/ 40st w piekarniku, potem przerabiam, formuje i daję do wyrosniecia ponownego. Temperatura jak podaje Maciej Domański!Do piekarnika wsadzam miske z gorącą wodą aby wytworzyć parę.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Dziękuję autorowi przepisu i komentującym. Dzięki Wam (bo dodałem 100ml ciepłej wody) upiekłem super bułki w il. 9 szt. Pyszne, sprężyste, wyrośnięte, chrupiące ale nie podrażniające dziąseł. Po 15 min pieczenia na grzałkach góra dół, środkowy ruszt były zarumienione ale po wyłączeniu się grzałek pozostawiłem je na 15 min w piekarniku i ładnie się dopiekły przybrązowiły, i dopiero je przełożyłem na siatkę do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Rewelacja. Dziękuję bardzo.
OdpowiedzUsuńCo to znaczy w Twoim przepisie to co napisałas, bo nie rozumiem. :"Do pieczenia: blacha żona papierem do pieczenia, grubo oprószonym mąką." ?
OdpowiedzUsuńMnie też zbyt nie wyrosly. A wszystko wg.przepisu zrobilam
OdpowiedzUsuńDobry wieczór Pani bardzo dziękuję za przepis na te bułeczki muszę wypróbować jednego dnia lub wieczoru
OdpowiedzUsuń