![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh42UbBgiaRtk5Zelb2MT9MqAotdKY_x1ACCC6luqvEQ4_SKOvtgaLMjZGsFbctu6hji1Ds2sTSzms9lcZeEO-ZhcxDalZSXvcC7GvaA8jVFIs-hq6Zl23tL-IOTq-bqcZrNyuq7DJTsPKR/s280/S8001775-2.jpg)
Przepyszne ciasteczka czekoladowe, posmakują wszystkim miłośnikom mocno czekoladowych wypieków i kruchych ciasteczek.
Są szybkie do przygotowania i łatwe w wykonaniu. Ze składników, które zawsze mam w domu. Tak było i tym razem. Niedziela, dzień wolny, szybki przegląd zawartości szafek. Miały być z jajkiem, ale wtedy byłyby zwykłymi kruchymi ciasteczkami. Bez tego dodatku są delikatne, kruche, lekko sypkie. Pyszne, z mocnym smakiem kakao.
Jedne z najlepszych ciasteczek jakie jadłam. Najlepsze wśród czekoladowych :-)
Uzależniają! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDJLHM-cIEvrxCfEdXx7zk70eFejGi6Xr4QVfGtr3UOXFtNQdBAjOabKFG_NEQ4lwG0kwXec6oz1eVy7TVPCc_pUVItWOg3UXZKExadSrJl9lZwQE0NI2TmrTt4AQ1wOXK_kYXDYg-EBQt/s280/S8001762-2.jpg)
Ciasteczka czekoladowe (ok. 20 szt)
* 160g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 20g gorzkiego kakao
* 130g miękkiego masła
* 70g cukru
Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao.
Masło utrzeć w misce z cukrem na jasną masę, następnie cały czas miksując dosypywać mąkę z kakao, aż składniki dokładnie się połączą a masa będzie miała jednolity kolor.
Z ciasta formować kulki o wadze ok. 18g i spłaszczać na grubość ok. 5 mm. Układać na przygotowanej blasze w odstępach ok. 3 cm (ciastka lekko urosną podczas pieczenia).
Piec ok. 15 minut w temp. 170 stopni.
Po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia.
Sliczna ciasteczkowa wiezyczka :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Nie dziwię się,ze uzależniają :) Są boskie:)
OdpowiedzUsuńmmmmm....czekolada! :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Baaardzo czekoladowo wyglądają :).
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, ze uzależniają ;) bo to kolejne ciastka z cyklu "20 minut i juz mam coś słodkiego" :-))
OdpowiedzUsuńTakie proste,a jak oko cieszą!:)
OdpowiedzUsuńŻeby tylko oko
Usuń😜
UsuńPiękne spękania, jak na niektórych przedmiotach, które maluję:)
OdpowiedzUsuńhttp://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciastka_kakaowe -chyba ktoś cie kopiuje i daje twoje zdjęcie jako swoje
OdpowiedzUsuńwow!
OdpowiedzUsuńjakie równe! jakie kształtne! jakie proste!
cudne!
Hej, ja ośmieliłam się dodać do masy trochę prażonych orzechów laskowych i kokosu. Wyszło b. dobrze, tylko sypnęło mi się za dużo kakao, więc ciasteczka są prawie czarne, ale smakują jak gorzka czekolada :) dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńRatunku! mam problem pieke te ciasta juz drugi raz z takim samym rezultatem: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/65c344843663f9af.html
OdpowiedzUsuńskladniki dodawalam wg pewnej rozpiski objetosciowej:1 szklanke maki przennej (wg rozpiski to 165g), 1,5 łyzki kakao (1 łyzka to 12g), 6,5 łyzki cukru (1 łyzka to 13g), 130g miekiego masła i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia, masa była jednolita lepka - wszystko wydawalo sie ok. poukladalam na blaszce wylozonej papierem do pieczenia w odstepach 3cm, ustawilam piekarnik na 170 i po chwili wlozylam ciastka do piekarnika po 5 minutach zmiejszylam temperature do 150 stopni w tym momencie ciasta byly juz polaczone ale byly urosniete po kolejnych 5 minutach zobaczylam jeden wielki czekoladowy nalesnik ;/ ktory bulgotal jak lawa, prosze o pomoc co moge robic zle - synja@vp.pl Ola
Kurcze chciała bym pomóc ale nie wiem o co chodzi ://
UsuńZa dużo masła
UsuńSynja, trudno powiedzieć co się stało, skoro stosujesz odpowiednie ilości składników. Napisałaś, że zmniejszasz temperaturę w piekarniku - może następnym razem pozostan przy 170 stopniach. Albo spróbuj rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciastka na pewno się nie spalą, bo nie pieką się długo, a może to pomoże.
OdpowiedzUsuńCzy jesteś pewna, że Twój piekarnik wskazuje prawidłowo temperaturę? Może tu jest problem.
Piekę te ciasteczka regularnie, bo składniki zawsze są w domu, ale nigdy nie rozpłynęły mi się.
Czy masa ma taką konsystencję, że da się z niej lepić kuleczki? Ewentualnie dodaj 1-2 łyżki mąki więcej.
Ilość cukru też dodajesz wg przepisu?
agata
Właśnie upiekłam w 170 stopniał i też mi się rozlały jak naleśnik ale smakują swietnie
UsuńJak rzadka kupa 😂też brązowe 😅
UsuńCo zrobić żeby ciasteczka były bardziej miękkie? Robiłam wszystko wg przepisu, ale ciasteczka wyszły trochę za twarde. co powinnam zrobić?
OdpowiedzUsuńNie powinny być twarde, one są takie krucho-sypkie. Może krótszy czas pieczenia?
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!! I bardzo proste! W ramach modyfikacji dodaję do gotowej masy dosłownie kropelkę aromatu rumowego. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńNie wątpię, że są pyszne, ale mi (niestety) wyszły okropne. Obawiam się, że jest to spowodowane zbyt dużą ilością masła, które dodałam ;(
OdpowiedzUsuńCiastka zrobiłam wedłóg przepisu, niedość że po 15 minutach wogóle nie były dobre, to smakowały jak mąka. Nie polecam
OdpowiedzUsuńMi wyszło to samo co Synji ;/ Wszystko zrobiłam według przepisu :( Wyszło kilka kałuży które wylądowały w zlewie :(
OdpowiedzUsuńPolecam włożyć blachę z ciastkami do lodówki przed pieczeniem.
UsuńNoooo to za prąd kto im zapłaci, bo potrwa zanim ociepli, a potem upiecze🤣
UsuńWłaśnie zrobiłam. Są przepyszne i wcale się nie rozpływają. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHmmm...to dzięki twojemu przepisowi zrobiłam swoje ciasteczka. Wzorowałam się oczywiście na twoim. Nie chcę się chwalić, ale wyszły pyszne. Dzięki za wzór! ;)
OdpowiedzUsuńszukałam przepisu na czekoladowe ciasteczka i wpadłam na te i powiem szczerze, że jestem oczarowana! Jedynym ich minusem jest to, że jeszcze nie skończył się tydzień, a ja upiekłam je już 4 raz... i to w podwójnej ilości. Uzależniają! dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńSynja boże, jakie wy jesteście głupie! A oże nie pomyślałyście, że trzeba robić większe odstępy między ciasteczkami? Lepiej upiec 2 blachy ciasteczek niż 1 blachę hmmm...kitu! Zamiast zmieniać składniki lub zmieniać temperaturę piekarnika pomyślcie! Pewnie przez takie jak wy osoby Polska ma bardzo niski poziom IQ! Zapiszcie się na jakieś zajęcia gdzie zwiększają poziom logiki.
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasto podwójnie, dodałam jajko i schłodziłam w lodówce 1,5h i wyszły pyszne :)
OdpowiedzUsuńDodaję zawsze aromatu pomarańczowego. Boskie! Cała rodzinka je uwielbia :)
OdpowiedzUsuńa tu moja modyfikacja http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2012/01/szybkie-kruche-ciasteczka.html
OdpowiedzUsuńWyszły mi po swojemu, ale wyszły. Oczywiście nie wyglądają tak super jak na zdjęciu (chyba za mało mąki dałam), ale jednak cieszę się z efektu, patrząc na moje "zdolności kucharskie". Ciasteczka są naprawdę przepyszne, kruche i czekoladowe ^^ Ja osobiście chyba dodałabym coś do środka, np. orzechy czy małe kawałeczki czekolady. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńone są bossskie, upiekłam je 2 h temu wyszło mi równo 20:)
OdpowiedzUsuńZamieściłam je na blogu, jeśli będziesz miała ochotę, spójrz;)
OdpowiedzUsuńhttp://waniliowachmurka.blogspot.com/2012/06/popekane-ciasteczka-czekoladowe.html
Zrobiłam je ze szklanki mąki, pół kostki margaryny, 1/4 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i płaskiej łyżki kakao. Wyszło dokładnie 20 sztuk. Piekłam na dwie blachy. Są naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńTakim to dobrze😊mają swoje kuchnie, a nie w wynajmowanym, gdzie landlord sobie wchodzi jak i inni - niemal jak prawdziwy burdel, i niszczą kradną albo zabierają rzeczy... Nic co sobie kupię porządnego nie zostanie, a jeśli nawet, to wszyscy będą używali... I NISZCZYLI! 😑tak, jak patelnie do naleśników - squatersi i pseudo siostra że swoimi klientami sekaualnymi... ZNISZCZĄ, NIE NAPRAWIĄ I JESZCZE BĘDĄ POTEM O TYM SIĘ NABIJAĆ ZE SWOIMI TAKIMI SAMYMI bezmózgowcami, potrafiącymi jedynie chodzic na imprezki, uprawiać seks że wszystkimi - dosłownie, i niszczyć dosłownie
Usuńostatnio próbowałam różnych przepisów na ciasteczka kakaowe, bo mój chłopak lubi takie niezbyt słodkie przysmaki i muszę powiedzieć, że już nie będę szukać więcej przepisów, bo ten jest idealny:)
OdpowiedzUsuńWszystko wyszło super, przepis bardzo prosty, tylko, że ja robiłam wszystko bardzo DOKŁADNIE! Wszystkie składniki ważyłam dokładnie, potem Ważyłam każde ciasteczko z osobn;) i trzymałam odstępy na blaszce, piekłam dokładnie 15 minut.
Dodałam płatki owsiane:)
Ja dodałam cukru pudru. Niesamowicie delikatne i rozpływają sie w ustach. Popijcie je mlekiem. Zajebioza! :D
OdpowiedzUsuńSą super! Skusiły mnie łatwość przepisu i dostępność składników:) Moje ciasteczka wyglądają inaczej, ale są pycha. Zrobiłam w środę i dzisiaj drugie, tym razem użyłam cukru pudru. Polecam :)
OdpowiedzUsuńNiezbyt ten przepis. Po prostu sie ciastka w ogole nie upiekly. W koncu po 20 minutach zwiekszylam temperature i wtedy sie ostatecznie spalily z wierzchu. Poza tym konsystencja jakby byly w proszku - czegos brak w tym przepisie. Nie polecam. Syn rozczarowany a ja wsciekla.
OdpowiedzUsuńCiastka wyszły. Naprawdę bardzo prosty przepis, nie rozumiem problemów z nim związanych. Jednak sam wypiek nie jest najlepszy.
OdpowiedzUsuńRosna,rosna,rosna.... ciasteczka w piekarniku :) Mam tylko dwa komentarze: pierwszy do autorki przepisu: jesteś genialna, dalas mi wiarę w siebie - od 10 lat nie pieklam żadnych ciastek bo mi nie wychodziły az trafiłam na twoj zajefajny przepis! Szybko, tanio i smacznie. Tylko szkoda ze takie dobre,zanim upiekla sie druga blaszka pierwszej juz nie bylo! A drugi komentarz do wszystkich ktorym nie wyszło i sa niezadowoleni: to nie wina przepisu tylko tego kto robi ciastka, smak to oczywiście kwestia gustu ale jak robi sie dokładnie wg przepisu to nie moga sie nie udać (anonimowy z 16 września 2012 21:59 i tak trzeba robić!)
OdpowiedzUsuńBeznadzeja, wogule się nie trzymają. Nie można ich zdjać z blachy. Robiłam dokładnie jak w przepisie. Poonieważ komentarze były dobre, pomyślałam że zrobie drugi raz. Jest tak samo. Nawet jeśli zje się łyżką są suche. Jedna wielka ciapa. Nie polecam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam pierwszą blachę! Pychotka! Też moje ciasto było zbyt suche więc trochę je podgrzałam w rondelku aby się lekko masło podtopiło i dopiero wówczas zrobiła się masa z której ulepiłam kuleczki:) Ciastka podczas pieczenia się nie zlepiły! wyszły rewelacyjnie i pół blachy zjedzone a jeszcze gorące!:)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyszły jak na zdjęciu. Kruche i bardzo pyszne. Ja pozwoliłam dodać sobie trochę łezek czekoladowych na wierzchu i do środka.
OdpowiedzUsuńGenialny przepis. Z mają 3latka w 5 minut je zrobiliśmy, 15 minut pieklysmy i wyszły pyszne. Po moich kucharskich podbojach-nie zawsze udanych-kupiłam wagę kuchenną, która stosowalam również przy robieniu tych ciastek i wszystko wyszło ekstra.
OdpowiedzUsuńMoje też się udały, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńŁadnie, 9 lat minęło, a wątek tych ciastek wciąż żyje.
OdpowiedzUsuńTe osoby, które wyżej się żaliły, że nie wyszły im te ciastka, czy się złączyły ze sobą, czy bulgotały, to przychodzi mi na myśl tylko to z jakiego masła były robione i czy w ogóle było to masło. Niektórzy masłem nazywają smarowidła roślinne, margaryny itp, gdzie nie wszystkie nadają się do wypieków. Masło masłu też nie równe, bo jak ma niską zawartość tłuszczu, to ponad 30% z tego to "woda". To musi być masło takie z okolic 86% przynajmniej, albo od biedy minimum 82%. Inna myśl to wielkość utoczonych kulek z masy. Ze zdjęcia Synji widać, że te ciastka wyszły jej spore. Na pewno kulki były małe? Ważyły te 18g czy więcej? I czy były dobrze spłaszczone (nie za grubo)?
Sam może dzisiaj sobie zrobię te ciastka i powiem jak wyszło.
Robilam wszystko zgodnie z przepisem, wyszły pycha. 😋
OdpowiedzUsuńRobię je drugi raz i oczywiścię wszystko się udało. Ciastka naprawdę pyszne, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńCiacha skradły nasze serca
OdpowiedzUsuńJa zamiast masła dodałem olej kokosowy extra virgin, ciastka z posmakiem kokosa wyszły bardzo pyszne :-)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne ja zrobiłem z 100 g maragaryny + 20ml oleju rzepakowego
OdpowiedzUsuńmąka na oko az wyjdzie fajne ciasto pozniej na 15 min do zamrazarki i do peiczenia ciasta pyszne slodkie do kaey najleosze
Pyszne ciasteczka. Zawsze się udają. Ja do swoich dadaje jeszcze kawałki gorzkiej czekolady.
OdpowiedzUsuńMy robiliśmy dziś, tzn 3 dzieci robiła i wyszły pyszne ale strasznie słodkie, Nast razem dam na pewno mniej cukru ��
OdpowiedzUsuńMojemu chłopakowi ostatnio bardzo smakują obiady które ja mu gotuje.Jak ktoś jest ciekawy skąd mam przepisy to zapraszam bardzo serdecznie na stronę internetową https://conaobiad.com.pl .
OdpowiedzUsuńSuper ciastka, napewno na stałe zagoszczą w moim domu. Mocno czekoladowe, sypkie i chrupiące:) przyznam, że po zapoznaniu się ze skladnikami nie spodziewałam się takich efektów:) dzieciaki je uwielbiają:)
OdpowiedzUsuńPyszne , mocno kakaowe ciacha.Dodałam małe jajko, nie były sypkie, ale nadal kruchutkie. Bardzo dziękuję za przepis ☺
OdpowiedzUsuńDodałam 110 g masła bo tyle akurat miałam, dodałam też jajko i posypałam wiórkami kokosowymi. Wyszły bardzo dobre, prosty i przede wszystkim mega szybki przepis. Polecam
OdpowiedzUsuńZe względu na komentarze byłam nieco uprzedzona, ale ciasta wyszły świetne.
OdpowiedzUsuńSkładniki sypałam na oko, dodatkowo dałam mąkę tortową, bo tylko ją miałam. Nic się nie rozlało, wypieki są kruche i mocno kakaowe. A zajmują mniej niż pół godziny z pieczeniem, więc tym bardziej - dla mnie jak znalazł!
Wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńciasteczka wyszły idealnie. Pyszne. lekko miękkie mniam. ja zamiast mikserem po prostu ręcznie zagniotlam . :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka proste do zrobienia i przede wszystkim smaczne :)
OdpowiedzUsuńCiastka wyszły tragiczne. Wykonałam wszystko według przepisu,ważyłam składniki specjalną wagą i wyszła jedna wielka ciapa. Ciastka są miękkie. Myślałam, że muszą dłużej w piekarniku więc zostawiłam je na dłużej. Spaliły się ale nadal są miękkie. Tragedia po prostu, nie polecam nikomu. Lepiej znaleźć bardziej sprawdzony przepis.
OdpowiedzUsuńSą IDEALNE! Wczoraj zrobiłam, rozeszły się momentalnie, więc dziś na prośbę Męża z podwójnego przepisu. Nawet nie brudziliśmy miksera, tylko wszystkie składniki do miski, nożem przesiekaliśmy, wyrobiliśmy ręcznie i na blaszkę. Świetna sprawa!
OdpowiedzUsuńCiastka wyszły idealnie. Zastosowałem drobną modyfikację w ilości cukru - 30 g. Optymalna słodkość i smak czekolady, świetny dodatek do porannej kawy. Następnym razem dodam pokruszoną czekoladę z 70%-90% zawartością kakao.
OdpowiedzUsuńWyszło mi 30 ciastek są pyyyyszne! Bardzo bardzo smaczne 😋
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńJak się już raz spróbuje to koniec...u nas w domu min 2x w tygodniu
OdpowiedzUsuńSą pyszne wyszło mi idealnie 20. Szybki fajny przepis POLECAMM
OdpowiedzUsuńZmienilam troche proporcje, czytajac rozne komentarze. Cukru tylko 50g i maki 250g. Wyszlo 20 sztuk, robilam grubsze na ok.1cm. Przepyszne, kruche. Malo slodkie, idealne.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie się te ciastka prezentują i przede wszystkim wyglądają bardzo apetycznie. Ja również lubię piec takie ciasta czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ i co mi najbardziej się podoba, to że wykonuje je się w dość krótkim czasie.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka! Są mega kruche :) Poprostu pycha! Uzależniają ��
OdpowiedzUsuńZnikają w mig ��
OdpowiedzUsuńBardzo chciał bym s kosztować, ale mamą mi nie pozwala😭😭😭
OdpowiedzUsuńPyszne, właśnie upieczone. Piękne pachną. Wykonane z 4-latkiem w mig.
OdpowiedzUsuńDalam masła 100g, jajko i 4 kostki starej czekolady mlecznej,wyszly pyszne �� ale siedzialy troche dłużej, po 15 min zmniejszylam temp.na 150°c zeby sie troche wysuszyly -ok.3 min.
OdpowiedzUsuńBoskie mogła bym pięć je w kułko
OdpowiedzUsuńPolecam tym którym nie wychodzi ustawić na termoobieg i wychodzą super
OdpowiedzUsuńJa dodałem jeszcze skórkę z cytryny i są boskie! Dziękuję za przepis;)
OdpowiedzUsuńWyszły mi twarde i kruche z zewnątrz, a w środku lekko miękkie. Jakby nje dopieczone... A piekłam o 5min dłużej niż w przepisie... Co jest nie tak? Czy takie można jeść..? Dałam niecała kostkę masła, szklankę mąki, 2,5 łyżki kakao, 1/3 szkl. cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
OdpowiedzUsuńsą obrzydliwe
OdpowiedzUsuńWyszły idealne są bardzo smaczne i delikatne
OdpowiedzUsuńZrobiłam je już drugi raz. Smakują genialnie. Są kruche i mocno kakaowe. Zmodyfikowałem trochę przepis dodając trochę esencji gumowej. Ci jakiś czas na pewno będę robiła te ciasteczka, bo robi się szybko i smakują wszystkim domownikom. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam je już drugi raz. Smakują genialnie. Są kruche i mocno kakaowe. Zmodyfikowałem trochę przepis dodając trochę esencji rumowej. Co jakiś czas na pewno będę robiła te ciasteczka, bo robi się szybko i smakują wszystkim domownikom. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś pierwszy raz jakie kolwiek ciasteczka i właśnie wyszło na nie. Faktycznie były już po 15 minutach gotowe! A mój chłopak razem z moimi przyszłymi teściami się zachwycali właśnie tymi ciastkami i kawką do popicia. Dziękuję za tak prosty przepis. ❤😁😘
OdpowiedzUsuńDziś robiłam . Są przepyszne. Wszystko zgodnie z przepisem . Wyszły mięciutkie w środku a jednocześnie lekko chrupiące na wierzchu.
OdpowiedzUsuńWitam, komentarze są po prostu żałosne! Ciastka są pyszne! Nie mają wad! Rodzina je wcina! Jest to najlepszy przepis! NIE ZNAJDZIECIE LEPSZEGO! POZDRAWIAM I ŻYCZĘ MIŁEGO DZIONKA
OdpowiedzUsuńWitam,, prawda,są cudowne 🥰🥰
UsuńDodaliśmy jedno jajko, ale żeby się upiekły trzeba było piec nie 15 a prawie 45 minut, tak to super dobre
OdpowiedzUsuńTrochę się przypaliły ale i tak PYCHA!!! 😋😋
OdpowiedzUsuńMiało być 20 mi wyszło 8 🤣🤣🤣
OdpowiedzUsuńCiasto było strasznie kruche. Nie mogłam z nich uformować kulek
OdpowiedzUsuń