sobota, 12 września 2009

Mój sposób na kurczaka. Chrupiące udka z pieczonymi ziemniakami.



Danie bardzo proste i bardzo smaczne. Do kurczaka nikogo specjalnie namawiać nie trzeba.
Chociaż preferuję mięso z piersi kurczaka, to przygotowanego w ten sposób zjadam ze smakiem. Sekret tkwi w sposobie pieczenia mięsa - powinno być wstawione do zimnego piekarnika. To gwarantuje, że skórka zawsze będzie chrupiąca, a mięso w środku miękkie i delikatne.

Do udek doskonale pasują pieczone ziemniaczki. Lekko pikantne, z równie co kurczak chrupiąca skórką. Ziemniaków do pieczenia nie obieram, wystarczy je dokładnie wyszorować. Świetnie smakują z upieczonymi plasterkami czosnku lekko tylko podpieczoną cebulą.


Pieczony kurczak z majerankiem
2 porcje

* 5-6 podudzi z kurczaka lub 2 ćwiartki
* 1 łyżeczka papryki w proszku (słodka i ostra - proporcje wg uznania)
* szczypta chili
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* 2 łyżeczki suszonej bazylii
* łyżeczka przyprawy curry
* 2 rozgniecione ząbki czosnku

Mięso umyć, natrzeć przyprawami, solą i pieprzem. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Ziemniaki
* 5-6 średniej wielkości ziemniaków
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
* szczypta kminku
* 1 łyżka majeranku
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo
* łyżeczka oliwy do wysmarowania naczynia
* 2 łyżki majeranku do posypania
* 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
* 1 duża cebula, pokrojona w talarki

Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć, pokroić w ósemki, wymieszać w misce z oliwą. Dodać przyprawy bez czosnku i cebuli, dokładnie wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, włożyć kurczaka i ziemniaki. Posypać majerankiem, obłożyć ząbkami czosnku.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni, obłożyć cebulą i dopiec jeszcze 15-20 minut.
Cebula powinna być lekko podpieczona, ale chrupiąca.

55 komentarzy:

  1. Szczerze mówiąc to pierwszy raz spotykam się z tym, żeby wstawić kurczaka do zimnego piekarnika. Ale przepis bardzo ciekawy. I zdjęcia apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda. Chyba się skuszę na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja najbardziej lubię z kurczaka udka więc przepis mi się podoba, a do tego pieczone, mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. a u mnie dzisiaj tez kurczak i tez pieczone ziemniaczki, nastepnym razem swoje tez tak pokroje bo fajniej sie prezentuja

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również lubię udka z kurczaka. Podoba mi się Twój przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie obiad idealny :) Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za miłe komentarze, a kurczaka polecam przygotować go właśnie w ten sposób.
    Nie bez znaczenia jest też fakt, że brudzi się tylko jedno naczynie żaroodporne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bardzo apetycznie , i do tego te pieczone ziemniaczki. Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam. Wyszło tak niebiańsko dobre, że szybko powtórzę to danie :). Nie dodawałam co prawda majeranku, którego nie znoszę, tylko zioła prowansalskie. Nie pamiętam, kiedy ostatnio tak się zajadaliśmy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowa użytkowniczko, serdecznie Cię witam i cieszę się, że jesteś zadowolona z przepisu i z obiadu.
    Polecam również inne moje przepisy do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobilam na obiadek ktoregos dnia i bylo pyszne a te ziemniaki...niebo w gebie..

    OdpowiedzUsuń
  12. niebo w gebie! jutro robie drugi raz:) super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam! Właśnie robię obiad według tego przepisu:) Zastanawiam się czy naczynie żaroodporne trzeba przykryć czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne wyszło, dzięki :))
    Nie przykrywałam naczynia, trochę się bałam jak to razem dojdzie, czy mięso się upiecze, albo ziemniaki się nie spalą, ale wyszło super. Zapisuję przepis, bo smaczny i szybki, a takie lubię :))))

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny blog! szukalam przepisu na udka i sa juz w piekarniku, w wolnej chwili przegladam reszte Twoich przepisow. Super!!!! Na pewno czesto bede korzystac z tej str. Jestem zachwycona szczegolnie ciastami, sernikami, muffinkami! Mega dobre przepisy, a te zdj zachecaja do zrobiecia takich cudnych pysznosci;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam
    Robiłem dzisiaj mięsko według przepisu wyszło bardzo dobre troszkę ostre ale takie lubię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Już po obiedzie....ale piękny zapaszek jeszcze się unosi!
    Obiad jak marzenie, szczególnie dla tych którzy lubią dobrze zjeść nie stojąc całego dnia "przy garach"
    Bardzo polecam ten przepis. Chrupiąca skórka i soczysty kurczak to właśnie to co przed chwilą zjedliśmy!

    OdpowiedzUsuń
  18. Troszkę zmodyfikowałem przepis, rozrabiając przyprawy w oliwie z oliwek, a następnie marynując w tym mięso. Polecam! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wszystko pyszne i chrupiące a razem tworzy idealne połączenie..mhh jeszcze ta chrupiąca cebulka, dzięki za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja też się skusiłam;) Zaraz obiadek ląduje w piekarniku... niestety mam gazowy piekarnik i nie wiem, czy wyjdzie mi tak dobrze jak tutaj wszyscy piszą, ... no ale zobaczymy:)

    3majcie kciuki:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne! Skorka chrupiaca, miesko soczyste, ziemniaczki (posypalam tymiankiem) aromantyczne i w sam raz-nie suche. Bede powtarzac!

    OdpowiedzUsuń
  22. Rewelacja! robię już któryś raz i, mimo że jestem lewa w pichceniu, za każdym razem wychodzą mi przeprzepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mieszkam w Hiszpanii i jak wiadomo bardzo trudno przebic hiszpańską kuchnię, ale jednak się udało. Zrobiłam kurczaka według przepisu i wyszedł fenomenalny:) wszyscy się zajadali i mówili, że nigdy nie jedli lepszego! Nawet malutkie dzieciaki zajadały się! Dziekuję za pomysł! Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam, przepis mi się bardzo podoba,wszystkie komentarze zachęcające.Chciałabym zrobić to danie w sobotę ale zastanawiam się nad jednym...ile czasu piec? 50 min liczyć od momentu wstawienia do piekarnika , czy od momentu kiedy nagrzeje się on do tych 190 stopni?? Będę wdzięczna za szybką odpowiedź. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Od czasu wstawienia do piekarnika.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam, przepis wyglada na bardzo smakowity i chcę sie pokusić porzygotować taki obiad w najbliższą niedzielę. Czy pieczone w piekarniku gazowym wyjdzie równie rumiane i chrupkie? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. przepis wydaje się znakomity. mam tylko pytanie odnośnie ziemniaków. mam małe naczynie żaroodporne i tam włożę 8pałek, to do tego dać ziemniaki? czy lepiej oddzielnie na blasze. chodzi mi o to, czy jak będą ułożone te ćwiartki jedna na drugiej, to czy nie przypalą się i nie będą niektóre surowe?

    OdpowiedzUsuń
  28. Lepiej ułożyć ziemniaki oddzielnie, tak żeby piekły się równomiernie ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. dziękuje za odpowiedź. a jeszcze jedno pytanie. ułożyłam te pałki i też są jedna na drugiej- dół 4 i góra 4. nic się nie stanie z nimi, nie przypalą się te na górze?

    OdpowiedzUsuń
  30. Lepiej by było żeby leżały jedna obok drugiej, może wyłóż wszystko na blachę? Lepiej się będą rumieniły, a skórka będzie chrupiąca.

    OdpowiedzUsuń
  31. a czy te naczynie zaroodporne przykryc czy nie??

    OdpowiedzUsuń
  32. Witam. Mam dwa pytania. Jeśli zamiast podudzi mam duże porcje udek to wydłużyć czas pieczenia? Czy ustawić piekarnik na termoobieg czy pozycję góra i dół?Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  33. Właśnie piekę małe udka z kurczaka, choć trochę inną wersję smakową ;) ale spróbowałam metody pieczenia wstawiając do zimnego piekarnika... :) pyszny zapach czuć już w całym mieszkaniu, poczekamy na efekt końcowy :) ps bardzo fajna strona z przepisami i z pewnością nieraz jeszcze z niej skorzystam! :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Melduje, ze wyprobowalem i stwierdzilem, ze to jest doskonale, dzieki za pomysl. Musze wyprobowac pieczenie od zimnego piekarnika tez calego kurczaka. Troche mi to przypomina wolne pieczenie kaczki dziesiec godzin..

    OdpowiedzUsuń
  35. Dobry przepis-ja dodałam swoje 5 groszy:)i zamiast cebulki dodałam pół kostki sera feta i dużą garść świezego koperku a do tego osobno zrobiłam marchewke duszoną z cebulką. Pyszne było

    OdpowiedzUsuń
  36. A czy jak bym to zrobiła w rękawie i dodała małe marchewki...? nie mam naczynia żaroodpornego jak myślicie?
    pozdrawiam
    kami

    OdpowiedzUsuń
  37. Wyszły boskie, takie jak oczekiwałam, z chrupiącą skórką i aromatem czosnku. Od dziś to mój ulubiony przepis na udka z kurczaka, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Świetny przepis, dziś wypróbowałam na obiad dla całej rodziny. Wszystko, kompletnie wszystko zniknęło w mgnieniu oka. Kurczak idealny (wilgotny wewnątrz, z zapieczoną skórką), ziemniaki wg.tego przepisu to coś wyśmienitego. Polecam WSZYSTKIM, autorce przepisu gratuluję i dziękuję;)

    OdpowiedzUsuń
  39. Witam,

    Danie wygląda smakowicie i zamierzam zrobić jutro. Mam tylko pytanie, jeżeli zamierzam upiec 4 podudzia i dwa udka, oraz dwa razy więcej ziemniaków, to czy powinnam wydłużyć czas pieczenia?
    Dodatkowo czy powinnam ustawić piekarnik na zwykłe pieczenie czy termoobieg?
    Dziękuję za szybką odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Dzięki za świetny przepis.Nawet mój synek,który twierdził że nie lubi kurczaka zjadł całe udko.W niedzielę powtórka,tylko mięska muszę dać więcej bo już wiem że będzie mało.
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
    A tym którzy mają obawy przed użyciem przepisu szczerze polecam!!!

    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  41. Dziś na obiad kurczak według przepisu .. Rewelacja poprostu palce lizać polecam i dziękuję za świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  42. Czy do marynaty do kurczaka dodać olej? Czy ma się piec tak na sucho? Z góry dzięki za odpowiedz!

    OdpowiedzUsuń
  43. Witam :) Własnie udka wylądowały w piekarniku, ciekawy przepis. Po obiadku napisze jak smakowały. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  44. Hej próbuje zrobić kurczaczka wg przepisu tylko nie wiem czy mam zakryć naczynie żaroodporne i w pewnym momencie pieczenia odkryc?

    OdpowiedzUsuń
  45. Znakomity przepis! Dzisiaj robie juz drugi raz :) Narzeczony juz 2 dni pozniej pytal kiedy jeszcze zrobie ;)
    Dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  46. Mam nadzieję że wyjdzie mi dzisiejszy obiadek, robię wg Twojego przepisu .. aż się nie mogę doczekać :))

    OdpowiedzUsuń
  47. Przepis rewelacyjny, prosty w przygotowaniu a smak rewelacja.
    Rodzina zachwycona i na jutro chcą to samo :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Przyłaczam się do grona zadowolonych - przepis bardzo prosty a mięsko i ziemniaki smaczne i chrupiące. Mimo obaw nic sie nie przypaliło (niczym nie przykrywałam naczynia). Aha, i zapomniałam, że piekarnik miał być zimny, ale chyba nie zmieniło to specjalnie smaku.
    Polecam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  49. Nic dodać nic ująć poprostu rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  50. Hej!!!
    A można to zrobić z piersią z kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  51. Dzień dobry,
    chciałabym wypraktykować przepis, ale nie jestem pewna czy mam nakryć pokrywą to naczynie czy piec bez pokrywki... proszę o odpowiedź :)
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  52. Niestety skórki chrupkiej nie ma. Ktoś kilka razy dopytywał czy przykryć czy nie i do tej pory nie wiadomo

    OdpowiedzUsuń
  53. Jest chrupiąca skórka :) Najpierw bez przykrycia, aż do zrumienienia, a potem pod przykryciem

    OdpowiedzUsuń
  54. Super przepis. Trochę przesadziłem z przyprawami na kurczaczku i ziołami na ziemniaczkach ale pomidorki to złagodziły. Jest tylko jeden problem... żona powiedziała, że od dziś ja gotuję :)
    Pozdrawiam.
    Arek

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.