środa, 31 marca 2010

Kruche babeczki. Spód do mazurków.


Najprostszy przepis na kruche ciasto na babeczki lub spód do mazurków.
Bardzo delikatne, kruche, lekko sypkie, rozpływa się w ustach.
Nie jest bardzo słodkie, dzięki temu można wypełniać bardzo słodkim nadzieniem.

Ja wypełnię je wiśniami z syropu i zaleję czekoladą. Wierzch oprószę wiórkami kokosowymi.

Babeczki doskonale się przechowują. Piekłam je w połowie marca i przechowuję w puszce. Będę ozdabiać w sobotni poranek.


Kruche babeczki
ok. 20 szt.

* 150g mąki krupczatki
* 50g mąki ziemniaczanej
* 50g cukru pudru
* 100g masła
* 1 żółtko

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruszki.
Dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto (ewentualnie dolać 2-3 łyżki zimnej wody, gdyby nie chciało się połączyć).
Można również wszystkie składniki posiekać w malakserze i utworzyć kulę.
Ciasto zawinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki.
Rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyklejać foremki. Można też odrywać po kawałku ciasta, rozwałkowywać i takim małym placuszkiem wyklejać foremkę (ja preferuję ten sposób).
Piec 8-10 minut w temp. 200 stopni na złoty kolor.

23 komentarze:

  1. That pastry look very pretty. I love the fact that only has 5 basic ingredients. Perfect!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, taki przepis zawsze się przyda! (Już w zakładkach!)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjny przepis - prosty i szybki - na pewno mi się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też tak robię. Potem są jak znalazł:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Very handy pastry recipe! Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  6. Babeczki... Sto lat ich nie jadałam.Wypróbuję Twój przepis na babeczki na 100%. :-)

    Pozdrawiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wiśnie z syropu i czekolada..
    pysznie będzie!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie babeczki! największą radość sprawia mi od dziecka wylepianie ciastem foremek i powstrzymywanie się, aby takiego surowego nie podjadać kiedy nikt nie zerka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm, a do tego czekolada lub kajmak mmmm :)

    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja dzisiaj też upiekłam kruche babeczkowe spody
    teraz czekają aż wypełni je jakaś masa:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Radosnych, rodzinnych, pełnych ciepła i cudownej atmosfery Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  12. Agatko wszystkiego dobrego :) radosnych Świat Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Agatko, radosnych i ciepłych Świąt Wielkanocnych!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Agatko, radosnych i ciepłych Świąt Wielkanocnych!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdrowych , spokojnych i pogodnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  16. Sliczne babeczki Agatko :)

    Pozdrawiam i zycze wspanialych, radosnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  17. o,jakie fajne,moze za rok wlasnie taka forme mazurka zrobie-podoba mi sie :)
    Zdrowych i rodzinnych Swiat Ci zycze :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję za życzenia, każdemu z osobna nie dam rady, ale jest mi bardzo miło, że pamiętacie :)

    pozdrawiam ciepło
    agata

    OdpowiedzUsuń
  19. Skorzystałam z przepisu na te babeczki. Wyszły bardzo smaczne i niesamowicie kruche. Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. wedelko, bardzo mi miło :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wlasnie upieklam babeczki weddlug tego przepisu i musze powiedziec, ze sa poprostu przepyszne i bardzo proste w wykonaniu. Tak jak bylo napisane rozplywaja sie w ustach.

    OdpowiedzUsuń
  22. A moge nie dodawac cukru aby napelnic babeczki slonym farszem?

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie już ten etap zawsze sprawiał mi problemy, aby takie spody wyszły kruche. W końcu nauczyłam się je robić i już wszystko jest w porządku. Bardzo także podoba mi się każdy przepis z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ tym bardziej, że jeszcze w wielu można znaleźć coś z czekoladą.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.