![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYO7Jsjj3gbk3Y_eYnbcgYM8Wr8E_ccr4tIJ8dgeHKPVv77_0g9Z6PVJlqZq30eUCeMaVCbEODBKdyx4XJccdEOkaOyWebBSazgbNZvyQNAvdGoql15OZWS2koL15v1QI_SW8LR78pBRxX/s280/babeczki.jpg)
Najprostszy przepis na kruche ciasto na babeczki lub spód do mazurków.
Bardzo delikatne, kruche, lekko sypkie, rozpływa się w ustach.
Nie jest bardzo słodkie, dzięki temu można wypełniać bardzo słodkim nadzieniem.
Ja wypełnię je wiśniami z syropu i zaleję czekoladą. Wierzch oprószę wiórkami kokosowymi.
Babeczki doskonale się przechowują. Piekłam je w połowie marca i przechowuję w puszce. Będę ozdabiać w sobotni poranek.
Kruche babeczki
ok. 20 szt.
* 150g mąki krupczatki
* 50g mąki ziemniaczanej
* 50g cukru pudru
* 100g masła
* 1 żółtko
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruszki.
Dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto (ewentualnie dolać 2-3 łyżki zimnej wody, gdyby nie chciało się połączyć).
Można również wszystkie składniki posiekać w malakserze i utworzyć kulę.
Ciasto zawinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki.
Rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyklejać foremki. Można też odrywać po kawałku ciasta, rozwałkowywać i takim małym placuszkiem wyklejać foremkę (ja preferuję ten sposób).
Piec 8-10 minut w temp. 200 stopni na złoty kolor.
That pastry look very pretty. I love the fact that only has 5 basic ingredients. Perfect!
OdpowiedzUsuńO, taki przepis zawsze się przyda! (Już w zakładkach!)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przepis - prosty i szybki - na pewno mi się przyda :)
OdpowiedzUsuńTeż tak robię. Potem są jak znalazł:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńVery handy pastry recipe! Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńBabeczki... Sto lat ich nie jadałam.Wypróbuję Twój przepis na babeczki na 100%. :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :-)
wiśnie z syropu i czekolada..
OdpowiedzUsuńpysznie będzie!
uwielbiam takie babeczki! największą radość sprawia mi od dziecka wylepianie ciastem foremek i powstrzymywanie się, aby takiego surowego nie podjadać kiedy nikt nie zerka :)
OdpowiedzUsuńMmmm, a do tego czekolada lub kajmak mmmm :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)
ja dzisiaj też upiekłam kruche babeczkowe spody
OdpowiedzUsuńteraz czekają aż wypełni je jakaś masa:-)
Radosnych, rodzinnych, pełnych ciepła i cudownej atmosfery Świąt.
OdpowiedzUsuńAgatko wszystkiego dobrego :) radosnych Świat Ci życzę :)
OdpowiedzUsuńAgatko, radosnych i ciepłych Świąt Wielkanocnych!:)
OdpowiedzUsuńAgatko, radosnych i ciepłych Świąt Wielkanocnych!:)
OdpowiedzUsuńZdrowych , spokojnych i pogodnych Świąt!
OdpowiedzUsuńSliczne babeczki Agatko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zycze wspanialych, radosnych Swiat!
o,jakie fajne,moze za rok wlasnie taka forme mazurka zrobie-podoba mi sie :)
OdpowiedzUsuńZdrowych i rodzinnych Swiat Ci zycze :)
Pozdrawiam cieplutko :)
Dziękuję za życzenia, każdemu z osobna nie dam rady, ale jest mi bardzo miło, że pamiętacie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
agata
Skorzystałam z przepisu na te babeczki. Wyszły bardzo smaczne i niesamowicie kruche. Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńwedelko, bardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuńWlasnie upieklam babeczki weddlug tego przepisu i musze powiedziec, ze sa poprostu przepyszne i bardzo proste w wykonaniu. Tak jak bylo napisane rozplywaja sie w ustach.
OdpowiedzUsuńA moge nie dodawac cukru aby napelnic babeczki slonym farszem?
OdpowiedzUsuńWłaśnie już ten etap zawsze sprawiał mi problemy, aby takie spody wyszły kruche. W końcu nauczyłam się je robić i już wszystko jest w porządku. Bardzo także podoba mi się każdy przepis z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ tym bardziej, że jeszcze w wielu można znaleźć coś z czekoladą.
OdpowiedzUsuń