środa, 7 kwietnia 2010

Chleb orkiszowy z chrupiąca skórką. Na zakwasie orkiszowym.




Chleb upiekłam na święta, jest bardzo prosty w wykonaniu.
I równie smaczny, co prosty. W 100% z mąki orkiszowej.

Nie ma długiego zagniatania, nie ma skomplikowanych procedur mieszania i dodawania składników. Wystarczy pamiętać o przygotowaniu zaczynu odpowiednio wcześniej, a później dodać pozostałe składniki i zagnieść (najlepiej mikserem, bo ciasto jest nieco klejące).
Chleb można upiec w foremce (ten sposób polecam) lub jako okrągły lub podłużny bochenek (chleb nieco rozpłaszczy się na łopacie, ale w piekarniku ładnie "wystrzeli" do góry).
Miąższ jest delikatny, bardzo aromatyczny, skórka długo pozostaje chrupiąca, a chleb świeży.

Piekłam dwa bochenki - jeden w formie (wyrastał ok. 14 godzin w lodówce), drugi jako okrągły bochenek (wyrastał 3 godziny w ciepłej kuchni).

Przepis powstał na bazie przepisu na chleb polski Tatter (piekłam go na drożdżach - o tutaj).



Chleb orkiszowy
1 duży bochenek

Zaczyn

* 2 łyżki zakwasu
* 80g mąki orkiszowej razowej
* 100g wody

Składniki połączyć w dużej misce, przykryć i odstawić na 12-16 godzin w temp pokojowej.


Ciasto chlebowe

* cały zaczyn
* 310g ciepłej wody
* 580g mąki orkiszowej jasnej (typ 700)
* 50g otrąb orkiszowych
* 2 płaskie łyżeczki soli

Do pieczenia: forma 25 x 14 cm (ew. 30 x 11 cm)


Otręby zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić na 30 minut.
Dodać do miski z zaczynem i dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę i sól, zagnieść miękkie, lekko klejące ciasto (mikserem z hakami ok. 6-7 minut).
Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny w przykrytej misce (powinno podwoić objętość).
W czasie wyrastania ciasto raz odgazować uderzając pięścią w środek i założyć boki do środka lekko wgniatając.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na prostokąt na lekko oprószonym mąką blacie.
Zwinąć w rulon i ułożyć w formie (lub uformować bochenek i ułożyć w koszyku do wyrastania). Zawinąć w foliową torbę wdmuchując do środka powietrze i odstawić do wyrośnięcia, aż bochenek podwoi objętość.
Naciąć i piec 15 minut w temp. 220 stopni i 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do wystygnięcia.

14 komentarzy:

  1. O jak ja lubie takie razowe chleby :) Odkąd jakieś 2-3 lata temu przerzuciłam się na ciemne pieczywo (ale takie prawdziwie ciemne, a nie barwione karmelem) nie wyobrażam sobie innego chleba. Cała moja rodzina przejęła ode mnie ten zwyczaj :) Nie wiem jak ludzie mogą takiego pieczywa nie lubić.

    Piękny chleb ;) Mmmm...Ta chrupiąca skórka działa na zmysły.
    I piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny!

    Mam w szafce pewien zapas mąki orkiszowej i nie do końca wiem, co mogę z nią zrobić, więc ten chlebek nadaje się w sam raz. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie bochenki - sprawie, że czuję się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O Pani! Z nieba mi spadłaś...
    Porządkuje szafki przed przeprowadzką i znalazłam kg mąki orkiszowej :)
    A wieźć jej nie będę bo otwarta.
    Myślałam o bułkach a tu taki pięny chleb!

    OdpowiedzUsuń
  5. chrupiąca skórka chleba to jak wisienka na czupku deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Agatka, this is seriously delicious looking bread. Wow!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekny chleb. I piekne zdjecia. Podziwiam Twoje zdolnosci :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi sie podoba i przepis i chlebek !
    Jak tylko zaopatrze sie w make orkiszowa zamierzam wyprobowac ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek wygląda wspaniale!
    Mam pytanie - mam tylko mąkę razową orkiszową - czy mogę upiec ten chleb bez otrębów? (i dodać te 50g mąki zamiast nich?)
    Z góry dziękuję za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
  10. Proponowałabym jednak kupić mąkę jasną i z takiej upiec chleb.
    Można dodać mąkę razową, ale z samej mąki razowej to będzie inny chleb.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam ten chlebek w maszynie do chleba wyszedł troszkę ciężki ale bardzo smaczny. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja mam pytanie jak zrobic samemu zakwas orkiszowy...taki od samego poczatku???

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam a mogę zamiast tego "zaczynu" dodac po prostu aktywny zakwas orkiszowy? 200g? chciałabym uniknąć tego czekania 12-16g.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.