![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaUk-ogOFXO8tRcJFOnJanNFhIhVKaUbB8hlcpEX3nX_Qop3UXpjMrH3fEQBxm9gDJNN0bRhK1QKZBBJFt63ZzkvIjO8XqspHbAEJMREuGHhqvp3zyG-8_rBXyf60CLACZDnzrQpj9pU_T/s280/dorsz_.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZDEAhzfvFOYl1dIkdAz9UqzLswOfjd0mYzSeAXHTodp23iHuXTlu3DWmp6bCdEvRS6zj4Aro4AhOGGanylL4Axpjq-isBoHPHO7EK8w5vNjvOKxdcImSuDcXeS64QKvVIvuWjiyfng1Pm/s280/dorsz.jpg)
Dorsz pieczony na warzywach to zdrowy, smaczny i szybki obiad.
Jemy coraz więcej ryb i powoli przekonuję się do nowych gatunków.
Tym razem upiekłam dorsza z cukinią, papryką i krążkami pora. Warzywa przyprawiłam czosnkiem, ostrą papryką w proszku, odrobiną chili i dodałam natkę pietruszki.
Tak podana ryba nabiera aromatu warzyw i zyskuje smak z wytworzonego sosu.
Gotowe danie podałam z sosem czosnkowym.
Bez ziemniaków czy innych dodatków.
Krótko pieczone warzywa są jędrne i bardzo soczyste. Nie doprawiałam ich solą, ale można to zrobić.
Zestaw warzyw jest idealny i świetnie komponuje się z delikatną rybą.
Polecam też łososia na sałacie i pstrąga pieczonego w winie.
Filety z dorsza pieczone na warzywach
(2 porcje)
* 2 filety z dorsza (po ok. 180 g każdy)
* 3 ząbki czosnku, przeciśnięte lub roztarte
* cytryna
* 1 mała cukinia
* 1 duża lub 2 mniejsze papryki
(użyłam po 1/2 papryki w 3 kolorach: czerwonej, żółtej i pomarańczowej)
* ok. 10 cm pora
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* oliwa/olej
* papryka w proszku
* chili w proszku
* sól i pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i 1 ząbkiem czosnku, skropić cytryną. Odstawić na talerzu na bok.
Cukinię pokroić w cienkie plasterki, paprykę w kostkę lub paski, pora w krążki.
Wymieszać z natką pietruszki, 1 łyżką oliwy, 2 ząbkami czosnku, pieprzem, papryką w proszku i chili do smaku. Ewentualnie doprawi odrobiną soli.
Warzywa włożyć na dno naczynia do zapiekania (ok. 15 x 20 cm). Na wierzchu ułożyć rybę, skropić oliwą, wstawić do piekarnika.
Piec ok. 20 minut.
Przed podaniem posypać posiekana natką pietruszki.
Wspaniałe kolorowe..oj może ja też dzisiaj rybkę zrobie;)
OdpowiedzUsuńOh my goodness, this fish look so pretty. I like this fish that cook this way. I am sure it tastes delicious.
OdpowiedzUsuńRyba plus pięknie kolorowe warzywa. Od raczu człowiek ma więcej energii. Śliczne zdjęcia. :-)
OdpowiedzUsuńco za kolory! bardzo lubię rybę własnie w takiej lekkiej wersji!
OdpowiedzUsuńPyszne, piękne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się taki zestaw:))
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wypróbuję :) Wygląda świetnie, a do tego brzmi niezwykle smacznie i zdrowo.
OdpowiedzUsuńpiękne kolory!
OdpowiedzUsuńwiedziałam, że u Ciebie nawet filet rybny będzie wyglądał olśniewająco! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj tę rybę i jestem zawiedziona. Por skrzypi pod zębami, papryka jest gorzka tak samo jak skórka z cukinii. To chyba wina połączenia przypraw w tej zalewie. Dorsz jest soczysty, ale za mało w nim przypraw. Lepiej odstawić go na dłużej w przyprawach. Wygląd jest pierwsza klasa, ale gorzki smak wszystko psuje.
OdpowiedzUsuńA mi z kolei potrawa udała się wspaniale. Użyłam co prawda świeżego filetu z pangi, ale resztę zrobiłam ściśle wg przepisu (+ przewrócenie filetów po 15 minutach i pieczenie jeszcze przez 10 minut). Danie jest przepyszne z tym sosem czosnkowym i niesamowicie lekkie. Gorąco zachęcam do przygotowania!
OdpowiedzUsuńSylwia
A od kiedy ryba to bezmięsne? Może katolickie wychowanie każe uznawać rybę za danie postne, ale to nie zmienia faktu, że jest ona zwierzęciem, a jej tkanki to MIĘso!
OdpowiedzUsuńDorsz na warzywach? Wyśmienicie! Sam por zaś również nie jest gorszy. Tutaj o jego wielu dobroczynnych działaniach na organizm: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-z-pora-czyli-pora-na-odchudzanie
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń