czwartek, 22 lipca 2010

Sernik waniliowy z malinami i jagodami. Sernik doskonały.


Pyszny sernik z mielonego tłustego twarogu, z malinami i jagodami to doskonały deser na lato.
Zwłaszcza podany prosto z lodówki.
Jest wilgotny, dość ciężki, a jednocześnie kremowy. Dla mnie doskonały.
Do przygotowania tego sernika można użyć owoców zarówno świeżych, jak i mrożonych (przed pieczeniem nie należy ich rozmrażać).
Zamiast malin i jagód można użyć tylko jednego rodzaju owoców, lub zastąpić je np. jeżynami. Sernik będzie równie pyszny.

Przed pieczeniem sernika nie ma konieczności wyjmowania składników z lodówki dużo wcześniej. Oczywiście masło musi być bardzo miękkie. Pozostałe składniki mogą być wyjęte tuż przed pieczeniem.
Konieczne za to jest pozostawienie sernika w niskiej temperaturze przez minimum 8-10 godzin.




Doskonały sernik waniliowy z owocami leśnymi
(proporcje na tortownicę o śr. 20 cm )

Kruche ciasto

* 75 g zimnego masła
* 160 g mąki (najlepiej krupczatki)
* 50 g cukru pudru

Składniki zmiksować w malakserze, aż powstaną okruszki lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Wysypać do tortownicy i ugnieść na dnie i na brzegu - ok. 3 cm wysokości.
Podpiec w temp. 180 stopni na złoty kolor (ok. 12-15 minut).


Masa serowa

* 100 g miękkiego masła
* 200 g cukru
* 600 g sera białego (zmielić 2-3 razy lub przetrzeć przez sito - ja przecieram)
* 3 jajka
* 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Na wierzch

* 100 g jagód
* 100 g malin

Owoce mogą być świeże lub mrożone. Jak mrożone to nie rozmrażać.


Masło utrzeć z połową cukru na jasna masę, dodawać po łyżce sera i po trochu pozostałego cukru. Ucierać, aż cukier nie będzie wyczuwalny (ok. 5 minut).
Dodawać po jednym jajku, po każdym miksując na najniższych obrotach miksera ok. 30 sekund. Na koniec dodać wanilię i mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
Wyłożyć na podpieczony spód, powierzchnię masy wyrównać.
Na masę wyłożyć owoce.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 60 minut (wierzch na środku powinien być lekko sprężysty). Gdyby sernik przypiekał się na wierzchu, należy przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu sernik zostawić na 15 minut w piekarniku, po czy wyjąć go, a po godzinie zdjąć obręcz tortownicy. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na min. 8-10 godzin.

29 komentarzy:

  1. pięknie wygląda;D i śliczne zdjęcia.;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasto to poprostu rewelacja! pyszniutki serniczek z owocami, palce lizac, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie zostaje mi nic innego niż popaść w czysty zachwyt.. :-) Sernik grzechu warty! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest piękny! Po prostu. Rewelacja. Puchaty, ciężki, gruby, prawdziwy sernik :)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście wygląda doskonale - mmm... a ja tak dawno nie jadłam sernika :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo. Po prostu cudo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Boski. Nie mozna oczu od niego oderwac :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj na taki serniczek to ja bardzo chętnie się załapię Agatko! Piękny!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj! Wygląda pięknie! Uwielbiam serniki z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda doskonale!!! domyślam się że tak samo smakuje... cudo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Tylko westchnę patrząc na zdjęcia..Ach!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dziękuję za komentarze a sernik polecam, bo jest naprawdę przepyszny.

    pozdrawiam
    agata

    OdpowiedzUsuń
  13. O tak ten sernik rzeczywiście wygląda doskonale:) Bardzo mi się podoba:) I ten dodatek owoców:) Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne zdjęcia i morze inspiracji.Z wielką przyjemnością wkraczam w poczet, stłych zaglądaczy;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne zdjęcia i morze inspiracji.Z wielką przyjemnością wkraczam w poczet, stłych zaglądaczy;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Sernik jest wspaniały! Bardzo wilgotny i puszysty!
    Dziękuje za rewelacyjny przepis.
    http://zeszytewy.blogspot.com/2010/07/sernik-waniliowy-z-malinami.html

    OdpowiedzUsuń
  17. Ma wspaniałe kolory. I zdjęcia przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  18. zrobiłam, faktycznie doskonały (:

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda przepsznie... i na pewno smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Agatko a w jakiej tortownicy pieczesz ten sernik? Bo ja poniżej 28 cm nawet nie zaczynam, to powinnam podwoić ilość składników, czy co?
    Samanta

    OdpowiedzUsuń
  21. Sorry, doczytałam że w 20 cm
    Samanta

    OdpowiedzUsuń
  22. DO takiej tortownicy ilość składników dokładnie razy 2 :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ależ bym zjadła taki sernik, szkoda, że jestem na diecie dukana, aż czuję zapach sera...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.