![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8GKb0Md02KraMQsTbwjgZBtuolRvzS3812j_v9KkufW2DL2I5WoCFmrB-lfqMMQZ_YjX3VR9pnWgdi2_09NQ0lpWxPSuZAliiFM727-64hr9db_CkbCJ50iqIlhuOcruFtTS5gauyQKaR/s280/sernik_doskona%C5%82y.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCD7AlpfV7cRM4pE6HS1TrLHt0AMATaCBCXtBnW6arfMiBQAdzBUJHqADFkPPCoT4Nf2E3zdgSoxVdgM8bSnPjzpbbPmpSvc3xZc_vxWdx1kGmlRYkdn21TTYK6FnNg8EAoaEuMsgmAsCp/s280/sernik_maliny_jagody.jpg)
Pyszny sernik z mielonego tłustego twarogu, z malinami i jagodami to doskonały deser na lato.
Zwłaszcza podany prosto z lodówki.
Jest wilgotny, dość ciężki, a jednocześnie kremowy. Dla mnie doskonały.
Do przygotowania tego sernika można użyć owoców zarówno świeżych, jak i mrożonych (przed pieczeniem nie należy ich rozmrażać).
Zamiast malin i jagód można użyć tylko jednego rodzaju owoców, lub zastąpić je np. jeżynami. Sernik będzie równie pyszny.
Przed pieczeniem sernika nie ma konieczności wyjmowania składników z lodówki dużo wcześniej. Oczywiście masło musi być bardzo miękkie. Pozostałe składniki mogą być wyjęte tuż przed pieczeniem.
Konieczne za to jest pozostawienie sernika w niskiej temperaturze przez minimum 8-10 godzin.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXOys3w_iROgvf7Y0AlSTBzb-ALb1D1SFEag5Rdt7V_DybDrJOIQGMeRstammqd-2OvSLW2hl1T8oBQ8i5aQlRMxIrgG7ZM83tUm8TzYqYIdZlJl0gJo-V-S5fLcPY6VHFVQ-BJI0FoS7o/s280/sernik+doskona%C5%82y.jpg)
Doskonały sernik waniliowy z owocami leśnymi
(proporcje na tortownicę o śr. 20 cm )
Kruche ciasto
* 75 g zimnego masła
* 160 g mąki (najlepiej krupczatki)
* 50 g cukru pudru
Składniki zmiksować w malakserze, aż powstaną okruszki lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Wysypać do tortownicy i ugnieść na dnie i na brzegu - ok. 3 cm wysokości.
Podpiec w temp. 180 stopni na złoty kolor (ok. 12-15 minut).
Masa serowa
* 100 g miękkiego masła
* 200 g cukru
* 600 g sera białego (zmielić 2-3 razy lub przetrzeć przez sito - ja przecieram)
* 3 jajka
* 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na wierzch
* 100 g jagód
* 100 g malin
Owoce mogą być świeże lub mrożone. Jak mrożone to nie rozmrażać.
Masło utrzeć z połową cukru na jasna masę, dodawać po łyżce sera i po trochu pozostałego cukru. Ucierać, aż cukier nie będzie wyczuwalny (ok. 5 minut).
Dodawać po jednym jajku, po każdym miksując na najniższych obrotach miksera ok. 30 sekund. Na koniec dodać wanilię i mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
Wyłożyć na podpieczony spód, powierzchnię masy wyrównać.
Na masę wyłożyć owoce.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 60 minut (wierzch na środku powinien być lekko sprężysty). Gdyby sernik przypiekał się na wierzchu, należy przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu sernik zostawić na 15 minut w piekarniku, po czy wyjąć go, a po godzinie zdjąć obręcz tortownicy. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na min. 8-10 godzin.
pięknie wygląda;D i śliczne zdjęcia.;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
takie ciasto to poprostu rewelacja! pyszniutki serniczek z owocami, palce lizac, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCo za cudo!
OdpowiedzUsuńNie zostaje mi nic innego niż popaść w czysty zachwyt.. :-) Sernik grzechu warty! :-)
OdpowiedzUsuńJest piękny! Po prostu. Rewelacja. Puchaty, ciężki, gruby, prawdziwy sernik :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Rzeczywiście wygląda doskonale - mmm... a ja tak dawno nie jadłam sernika :-)
OdpowiedzUsuńCudo. Po prostu cudo.
OdpowiedzUsuńBoski. Nie mozna oczu od niego oderwac :)
OdpowiedzUsuńOj, doskonały! Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńOj na taki serniczek to ja bardzo chętnie się załapię Agatko! Piękny!:)
OdpowiedzUsuńobłędnie wygląda :))
OdpowiedzUsuńPiękny sernik :)
OdpowiedzUsuńOj! Wygląda pięknie! Uwielbiam serniki z owocami.
OdpowiedzUsuńwygląda doskonale!!! domyślam się że tak samo smakuje... cudo!
OdpowiedzUsuńbosko wygląda!
OdpowiedzUsuńTylko westchnę patrząc na zdjęcia..Ach!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarze a sernik polecam, bo jest naprawdę przepyszny.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
agata
O tak ten sernik rzeczywiście wygląda doskonale:) Bardzo mi się podoba:) I ten dodatek owoców:) Pycha:)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia i morze inspiracji.Z wielką przyjemnością wkraczam w poczet, stłych zaglądaczy;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Cudowne zdjęcia i morze inspiracji.Z wielką przyjemnością wkraczam w poczet, stłych zaglądaczy;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sernik jest wspaniały! Bardzo wilgotny i puszysty!
OdpowiedzUsuńDziękuje za rewelacyjny przepis.
http://zeszytewy.blogspot.com/2010/07/sernik-waniliowy-z-malinami.html
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńMa wspaniałe kolory. I zdjęcia przepiękne!
OdpowiedzUsuńzrobiłam, faktycznie doskonały (:
OdpowiedzUsuńWygląda przepsznie... i na pewno smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńAgatko a w jakiej tortownicy pieczesz ten sernik? Bo ja poniżej 28 cm nawet nie zaczynam, to powinnam podwoić ilość składników, czy co?
OdpowiedzUsuńSamanta
Sorry, doczytałam że w 20 cm
OdpowiedzUsuńSamanta
DO takiej tortownicy ilość składników dokładnie razy 2 :)
OdpowiedzUsuńależ bym zjadła taki sernik, szkoda, że jestem na diecie dukana, aż czuję zapach sera...
OdpowiedzUsuń