środa, 20 maja 2009

Kurczak po węgiersku - jednogarnkowo


Wyśmienity kurczak w pysznym słodko-ostrym sosie z cebuli i papryki. Z dodatkiem chili i czosnku.
Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia, doskonale podzielne i bardzo dobrze się przechowuje w lodówce. Śmiało można przygotować większą ilość i podać odgrzane kolejnego dnia. Sos świetnie komponuje się zarówno z makaronem, jak i z ryżem.

Jeżeli kurczaka podamy bez powyższych dodatków, przepis jest zgodny z MM.

Kurczak przygotowany w ten sposób ma jeszcze jedną, niewątpliwą zaletę :-)
Przygotowuje się go w jednym naczyniu. Można więc zapomnieć o stercie garnków i naczyń do mycia. A u nas, przy braku rąk do zmywania, bardzo ważna cecha ;-)



Smacznego :-)


Kurczak po węgiersku (5-6 porcji)
* ok. 1 kg mięsa z kurczaka (mogą być górne części udek, podudzia, filety) - u nas 3 średniej wielkości filety i 6 podudzi
* 5 łyżek oliwy
* 3 łyżki masła
* 5 średnich cebul posiekanych w drobną kostkę
* 3 ząbki czosnku
* 3 łyżki sproszkowanej papryki (u nas 1,5 łyżki słodkiej i 1,5 łyżki ostrej)
* 2 papryczki chili drobno posiekane lub chili w proszku
* sól
* pół szklanki wody
* 1 łyżka octu winnego
* ok. 100g kwaśnej śmietany 18-22%

Kurczaka podzielić na porcje jeśli jest w całości. Jeśli mamy gotowe części, umyć je, oprószyć papryką i solą, obsmażyć lekko na rozgrzanych 3 łyżkach oliwy w garnku, w którym będziemy przygotowywać potrawę. Wyjąć na talerzy.
W garnku rozgrzać resztę oliwy, zrumienić cebulę, dodać czosnek, masło, pozostałą paprykę, chili i dokładnie wymieszać.
Włożyć kurczaka, podlać wodą i wlać ocet winny. Lekko posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać wody, choć nie powinno być to konieczne, ponieważ mięso puszcza sok podczas duszenia.
Śmietanę rozprowadzić w miseczce z kilkoma łyżkami gorącego sosu z garnka i powoli wlewać do sosu.
Dusić jeszcze ok. 10 minut.

10 komentarzy:

  1. Podoba mi się ! :) BIorę przepis!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie wyraziste smaki! Bardzo mi się podoba ten kurczak.

    OdpowiedzUsuń
  3. While I surf blog , i found a all new trick in http://pic-memory.blogspot.com/

    Vistor can comment and EMBED VIDEO YOUTUBE , IMAGE. Showed Immediately!
    EX : View Source.
    http://pic-memory.blogspot.com/2009/02/photos-women-latin-asian-pictu...(add photos and videos to Blogspot comments).
    Written it very smart!
    I wonder how they do it ? Anyone know about this , please tell me :D
    (sr for my bad english ^_^)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dobre danie, proste i przepyszne. mojemu chłopakowi najbardziej przypadło do gustu, robię właśnie drugi raz. dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę i dziękuję za odwiedziny. Polecam też inne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha! właśnie jem. podałam z ryżem, a filety porozdzielałam na spore części.
    dziękuję za przepis, na pewno jeszcze nie raz skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i jest mi miło, że przepis przypadł Ci do gustu :)
    Jeżeli lubicie drób, to szczególnie polecam te udka
    http://twojemoje.blogspot.com/2009/01/udka-kurczaka-w-glazurze-z-chilli-i.html

    Pozdrawiam
    agata

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychota! Świetny przepis. Kurczaka podałam z kluskami śląskimi i tartą marchewką, doskonale złagodziły pikantny smak sosu :) Wpisuje go do mojego menu i szykuje się do wypróbowania kolejnego Twojego przepisu!

    Pozdrawiam
    Asia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.