środa, 14 stycznia 2009

Kurczak w jogurtowo-paprykowym cieście



Długo szukaliśmy przepisu na ciasto idealne. Jedno wychodziło zbyt twarde, inne spływało z kawałków mięsa zaraz po zamoczeniu.
A my lubimy jak ciasto jest delikatne i chrupiące. Jeżeli jeszcze przy okazji skrywa w sobie soczyste, miękkie i przyprawione na ostro kawałki kurzej piersi :), to nic więcej nie potrzeba... no, może frytek ;)

Z pomocą przyszła nam Kasia (z tego miejsca Kasiu dziękujemy :). Podpowiedziała jak przygotowuje kurczaka w cieście, i to był strzał w dziesiątkę!
Przepis oryginalny mówił jedynie o zanurzeniu kurczaka w miksturze z jogurtu i jajka. I tak też zrobiliśmy pierwszym razem. Drugiego dnia zaś (tak, tak, jedliśmy tego kurczaka dwa dni z rzędu), kurczak marynował się w jogurcie, dzięki czemu zyskał na smaku (to oczywiście nasze subiektywne zdanie... moje i L. :) ).

Jeżeli preferujesz dania łagodne, ostrą paprykę zastąp słodką.

Kurczak w jogurtowym cieście (2 porcje)
* 1 duża pierś z kurczaka (ok. 230g)
* 200g gęstego jogurtu naturalnego
* 1 jajko
* ostra i słodka papryka w proszku
* ewentualnie przyprawa do kurczaka
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* ok. 150g mąki pszennej
* olej do głębokiego smażenia

Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Jajko dokładnie roztrzepać w misce, dodać jogurt, sól, pieprz i słodką paprykę. Wymieszać na jednolitą masę.
Mięso pokroić w kostkę 2x2 cm (powinno być ok. 12-14 kawałków), przyprawić solą i ostrą papryką, ew. przyprawą.
Kawałki kurczaka zanurzyć w jogurcie, odstawić na ok. 30 minut.

Mięso wyjmować widelcem z marynaty, obtaczać w mące, odłożyć na talerz oprószony mąką.
Olej rozgrzać w szerokim garnku (lub frytkownicy).
Kurczaka ponownie obtaczać w mące i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć ok. 7-8 minut na złoty kolor.
Podawać z białym ryżem lub frytkami, z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw.

12 komentarzy:

  1. Agatko,bardzo smakowity ten kurczak!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie:-)
    w sobotę albo w niedziele się skuszę na niego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Strasznej ochoty mi narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, uwielbiam kurczaka w cieście. Dobrze, że mi Twój przepis mi przypomniał, bo od miesięcy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. majanko, smaczny, prosty i szybki! mięso jest kruche i soczyste. Jeśli zrobisz w łagodnej wersji, będzie smakował również synkowi :)

    Anna, czy jesteś już po konsumpcji? :)

    Casia, bierz się zatem do roboty! ;)

    kasiuuuu, przyznasz mi chyba rację, że kurczak w cieście należy do dań zaspokajających pragnienie podniebienia? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Agatka kurczak wyśmienity byl tak smaczny ,że aż mi "mowę" odjęło /
    Masz talent dziewczyno :-)
    a bagietkami wczoraj na AK to mi takiego smaka narobiłaś ze lepiej nie mówić :-)
    Pozdraiwam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj ten kurczak zadebiutował na naszym stole. Mąż najpierw bał się spróbować, a potem zjadł wszystko i stwierdził, że jest lepszy niż taki z KFC, taki soczysty i dobrze doprawiony. Podałam go tylko z sałatą i rzodkiewką i nawet mój synek-niejadek zjadł kilka kawałeczków. Przepis świetny! Pozdrawiam. chaneal

    OdpowiedzUsuń
  8. Niezmiernie mi miło :)
    My też tego kurczaka bardzo lubimy :)
    Ostatnio jedliśmy go również w wersji kokosowej - do jogurtu dodałam 2 łyżki wiórków kokosowych. Równie pyszny:)

    pozdrawiam
    agata

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ten przepis to danie jest u mnie częstym gościem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Myslicie, ze do ciasta mozna dodac parmezanu? Gdzies kiedys widzialam przepis na kurczaka w coescie z parmezanem i nie wiem gdzie :( a marzy mi sie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie mam jogurtu tylko śmietanę zmieni bardzo smak czy jednak wysłać męża do sklepu

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie mam jogurtu tylko śmietanę zmieni bardzo smak czy jednak wysłać męża do sklepu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.