Czyli smaki naszego życia... Moje kulinarne podróże, wzloty i upadki... próby udane i te niekoniecznie pozytywnie zakończone... małe i trochę większe słodkie przyjemności... miłe niespodzianki i trochę klasyki...
piątek, 26 czerwca 2009
Pierogi z truskawkami
Lekkie, wakacyjne danie.
Warto przygotować, bo truskawki lada dzień się skończą. Można zrobić większą ilość i zamrozić, tak jak ja zrobiłam. Pierożki nic na tym nie ucierpiały ;-)
Smakują doskonale zarówno polane zasmażką z masła i tartej bułki, jak i kwaśną śmietaną. W obu wersjach koniecznie posypane cukrem! ;-)
Z podanych proporcji wychodzi ok. 50 sporych pierogów.
Pierogi z truskawkami
Ciasto:
* 500g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki soli
* ok. 200-250ml ciepłej wody
Nadzienie:
* truskawki
* cukier
Mąkę wymieszać z solą. Wlewając po trochu wody, wyrabiać ciasto. Zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką.
Duże truskawki przekroić na pół, małe pozostawić w całości. Ciasto podzielić na 4-5 części, wałkować kolejno na placki (pozostałe części trzymając pod przykryciem). Szklanką wycinać kółka (po 2 na pieroga), na środku jednego kłaść truskawkę, posypać cukrem, zlepiać z drugim kółkiem, mocno dociskając brzegi.
Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia (zamrożone ok. 4-5 minut).
po prostu pycha!!!
OdpowiedzUsuńA u mnie wczoraj też pierożki z truskawkami były :) PYYYYYYYYYCHA :)
OdpowiedzUsuńJakie sliczniutkie pierozki!:))) Daj jednego :))
OdpowiedzUsuńPrzepiękne !
OdpowiedzUsuńi jakie śliczne na dokładkę te pierogi :)))
OdpowiedzUsuńu mnie w domu zawsze ruskie królowały, ale muszę powiedzieć, ze te wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Ally :)
Ja co prawda nie jadam słodkich pierogów (jakoś tak od zawsze było), niemniej podobają mi się wizualnie takie polane masełkiem. :)
OdpowiedzUsuńTo jeszcze zdradz nam sekret jak t robisz, ze masz takie cienkie ciasto i chowasz tam cala truskawke :)))
OdpowiedzUsuńAle bym zjadla!
Mniaaam ,ale mi smaka zrobiłaś:P
OdpowiedzUsuńPozdrówka;*
Małgosiu, najwyższa pora to zmienić :)
OdpowiedzUsuńPolko, ciasto jest cienkie bo cienko rozwałkowane :D Po dwóch pierwszych pękniętych chciałam rzucić to robienie pierogów, ale wygrałam z nimi :-) A truskawka jest cała, bo nie pomyślałam o tym, żeby ją przekroić. I dobrze!
Mistrzu Moj :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis na pierogi :) Wykorzystałam go do swojego bloga: mlodziezowebabeczki.blox.pl
OdpowiedzUsuń