![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTyX_cmoWVWlGb9n9il_96G9fqoQ4XMcZkaa3uEXXIuTvfvX2bAFOZiVcSVHGMo_8rAxTQxXMwHFqvhc7OK1dF7CcuaqjVePMmVH_Qyy3VxBTXMWBR_8xJWYs_i5qEK6y7MYKbS8T8MjOT/s280/wi%C5%9Bnie.jpg)
Kończący się tydzień upływa pod znakiem upałów i wiśni. Dziś od samego rana padał deszcz, teraz słońce nieśmiało pojawiło się na zasnutym chmurami niebie.
Wiśnie w tym roku obrodziły i od początku tygodnia codziennie dokupowałam kolejne kilogramy i pieczołowicie przerabiałam na przetwory.
Dopiero zdążyłam schować słoiki pełne przetworów z truskawek, a moje szafki kuchenne zastawione są słoikami pełnymi wiśniowego dżemu, soków i wiśni w syropie. Taki sam zestaw jak co roku ;-) Dżemy są porządnie wysmażone, lekko kwaśne, słodkie. Takie jak lubimy.
Pierwszy raz w tym roku zrobiłam również wiśnie w czekoladowym syropie - z gorzkiej czekolady, mocno aromatyczny i doskonale się z wiśniami komponuje. Pokusa nie do odparcia, zwłaszcza, że wiśnie wymagają przygotowania przez kilka dni.
Tak przygotowane wiśnie pozostają w całości, są szkliste i bardzo słodkie. Podczas przygotowywania nie wolno ich mieszać łyżką, jedynie potrząsać garnkiem.
Polecam miłośnikom połączeń wiśniowo-czekoladowych! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWJbt2OtDyXQ0Te_MNLphdf5SaFw-mdstDvXDuKIg8QM3f6EleS2oIfVobv-i7WHEjoNFnYIyBZaRAhMrdyHH8aQ4Kx_v-S2RVF1xilowFMnPC2wngLsId-2jgnJvh1xOOgcgNSx3wr7nH/s280/wi%C5%9Bnie_.jpg)
Wiśnie w czekoladowym syropie
* 5 kg wiśni
* ok. 1 kg cukru
* 100 g gorzkiej czekolady
* 80 g gorzkiego kakao
Wiśnie umyć, osuszyć na sicie, usunąć ogonki i pestki.
Owoce wkładać partiami do dużego naczynia, zasypując połową cukru. Wymieszać potrząsając naczynie, i odstawić aż puszczą sok na ok. 4-5 godzin, po tym czasie wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia odcedzić sok, zagotować z pozostałym cukrem, usunąć z jego powierzchni pianę, włożyć do syropu wiśnie. Zostawić na 12-20 godzin (ostudzone owoce można wstawić do lodówki). Następnie ponownie zlać sok, gotować 20 minut od chwili gdy się zagotuje, dodać wiśnie i znowu odstawić.
Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie (razem 4 razy zlewać sok, zagotowywać go i wkładać wiśnie).
Przed włożeniem wiśni do słoików syrop zlać i zagotować. 200 ml gorącego syropu wymieszać dokładnie z kakao.
Czekoladę rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dolewając po trochu soku. Wymieszać z rozpuszczonym kakao.
Wiśnie włożyć do czystych słoików, zalać czekoladowym syropem, zakręcić.
Pasteryzować 30 minut. Postawić na zakrętkach i zostawić do ostudzenia.