czwartek, 20 sierpnia 2009

Marynowane ogórki z papryką i cebulą.

Mnie już nie ma.
A właściwie to jestem. Jestem po 4 godzinach snu gdzieś w drodze jeszcze dalej na południe Polski.

Ale zostawiam ogórki. Kolejny sprawdzony przepis, połączenie doskonałe. Ogórki, papryka, cebula. Wszystko w occie, chrupiące, lekko słodkie, doskonałe jako dodatek do grilla. I w tej formie będziemy spożywać przez najbliższych kilka dni :-)


Z podanych proporcji wychodzi 10 słoików po 0,5 litra.

Ogórki marynowane
* 2,5 kg małych ogórków
* 4 duże czerwone papryki
* 500 g cebuli
* 2 marchewki
* gorczyca
* ziele angielskie
* liść laurowy
* pieprz ziarnisty

Zalewa
* 1,8 litra wody
* 400ml octu 10%
* 150g cukru
* 4 łyżki soli

Składniki zalewy zagotować tylko do rozpuszczenia cukru i soli.

Warzywa pokroić (ogórki na 8 części, paprykę w kostkę, cebulę z piórka), układać w słoikach na przemian z przyprawami.
Zalać gorącą zalewą, pasteryzować 20 minut.

8 komentarzy:

  1. Ja także bardzo lubię takie sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod niekończącym się wrażeniem Twoich przetworowych działań :) Pozazdrościć spiżarni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mianuję Cię Królową Ogórków :)))

    Baw się dobrze i wracaj :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz piękny charakter pisma Agatko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja sobie zapisałam. Na przyszłość, bo w tym roku to tylko do przecieru pomidorowego się ograniczam. I powideł śliwkowych.

    OdpowiedzUsuń
  6. Slicznie wygladaja! Jak Malgosia - zapisuje sobie na przyszly rok :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.