Mnie już nie ma.
A właściwie to jestem. Jestem po 4 godzinach snu gdzieś w drodze jeszcze dalej na południe Polski.
Ale zostawiam ogórki. Kolejny sprawdzony przepis, połączenie doskonałe. Ogórki, papryka, cebula. Wszystko w occie, chrupiące, lekko słodkie, doskonałe jako dodatek do grilla. I w tej formie będziemy spożywać przez najbliższych kilka dni :-)
Z podanych proporcji wychodzi 10 słoików po 0,5 litra.
Ogórki marynowane
* 2,5 kg małych ogórków
* 4 duże czerwone papryki
* 500 g cebuli
* 2 marchewki
* gorczyca
* ziele angielskie
* liść laurowy
* pieprz ziarnisty
Zalewa
* 1,8 litra wody
* 400ml octu 10%
* 150g cukru
* 4 łyżki soli
Składniki zalewy zagotować tylko do rozpuszczenia cukru i soli.
Warzywa pokroić (ogórki na 8 części, paprykę w kostkę, cebulę z piórka), układać w słoikach na przemian z przyprawami.
Zalać gorącą zalewą, pasteryzować 20 minut.
Lubię, oj baaardzo !:))
OdpowiedzUsuńJa także bardzo lubię takie sałatki:)
OdpowiedzUsuńJestem pod niekończącym się wrażeniem Twoich przetworowych działań :) Pozazdrościć spiżarni :)
OdpowiedzUsuńwracaj prędko :-)
OdpowiedzUsuńMianuję Cię Królową Ogórków :)))
OdpowiedzUsuńBaw się dobrze i wracaj :*
Masz piękny charakter pisma Agatko:)
OdpowiedzUsuńA ja sobie zapisałam. Na przyszłość, bo w tym roku to tylko do przecieru pomidorowego się ograniczam. I powideł śliwkowych.
OdpowiedzUsuńSlicznie wygladaja! Jak Malgosia - zapisuje sobie na przyszly rok :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!