piątek, 14 sierpnia 2009

Owoce 100%. Brzoskwinia i czarna porzeczka.

Skład: brzoskwinia, czarna porzeczka, cukier.

Bez konserwantów i sztucznych barwników.

Bez dodatków smakowych i aromatów.



Kolejne połączenie pysznych, letnich owoców.
Słodka brzoskwinia doskonale komponuje się z kwaśną czarną porzeczką. Świetnie się uzupełniają. I choć porzeczka swym mocnym kolorem nieco wysuwa się na pierwszy plan barwiąc wszystko mocnym bordo, to w smaku nie dominuje już tak bardzo.

W tym roku eksperymentuje z połączeniami. Jedne smakują mi bardziej, inne nieco mniej. Nie przeszkadza to jednak w tworzeniu nowych połączeń.



Z tego miejsca chciałam również podziękować Lisce i Małgosi za pomoc w redagowaniu zdjęć na blogu :)
Dziewczyny, bardzo serdecznie Wam dziękuję i życzę miłego dalszego urlopu :)



Polecam również połączenie jabłko * cynamon * morela * czarna porzeczka.

Dżem z brzoskwiń i czarnej porzeczki
* 3 kg dojrzałych brzoskwiń
* 500g czarnej porzeczki
* ok. 600-700g cukru

Owoce dokładnie umyć, porzeczki przebrać, brzoskwinie zanurzyć na 2-3 minuty we wrzątku i zdjąć skórkę.
Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do szerokiego garnka, zasypać połową cukru i odstawić na 2-3 godziny, aż puszczą sok. Następnie sok zlać (można zagotować, wlać do butelek i zamknąć).
Owoce gotować na małym ogniu ok. 2 godziny, aż będą miękkie, a nadmiar soku odparuje. Dodać lekko rozgniecione porzeczki, wsypać pozostały cukier. Gotować jeszcze ok. 15-20 minut.
Gorący dżem nakładać do czystych słoików, zakręcać i postawić na zakrętkach.
Przykryć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia.

Gdyby dżem był bardzo gęsty i mocne podgrzanie powodowałoby nadmierne przywieranie do dna garnka, można nałożyć dżem do słoików, zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut.
Wyjąć z wody i odstawić do wystygnięcia.


5 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze takiego dżemu, ale już teraz wiem że musi być wyborny :)
    A zdjęcie wspaniałe i tak apetycznie prezentuje dżemik mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W życiu bym ni epowiedziała,że tam są morele;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne i piękne, arcydzieło z tego co widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejciu,jak cudnie wygląda...mmmm daj troszkę :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.