niedziela, 1 sierpnia 2010

Marmolada z malin i jabłek z cynamonem



Ciąg dalszy przetworów z malin. Podawałam już przepis na dżem z malin i czerwonych porzeczek, dzisiaj marmolada jabłkowo-malinowa z dodatkiem cynamonu. Marmolada jest słodka i pięknie pachnie. Dodałam do niej cynamon, który świetnie pasuje zarówno do malin, jak i do jabłek.
Ponieważ jabłka zawierają dużo pektyn i po niezbyt długim gotowaniu tworzą mus, do marmolady nie dodawałam pektyny. Jedynie sok z cytryny, dla przełamania słodkiego smaku.

Sok z malin wykorzystałam do zrobienia pysznego syropu malinowego z dodatkiem miodu. Jutro podam przepis. :-)

Maliny można przetrzeć przez sito przed dodaniem do jabłek lub zostawić z pestkami, jeśli nie przeszkadzają. Ja nie przecieram, pesteczki lubimy :-)



Marmolada malinowo-jabłkowa z cynamonem
(6 słoików po ok. 280 g każdy)

* 1,5 kg malin
* 1,5 kg jabłek
* 250-300 g cukru
* sok z 1 cytryny
* 1 laska cynamonu

Maliny przebrać, zasypać ok. 150 g cukru i odstawić na noc do lodówki.
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić w plasterki, zasypać pozostałym cukrem, dodać sok z cytryny, laskę cynamonu i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 minut, aż jabłka się rozpadną i powstanie mus. Wyjąć laskę cynamonu i zetrzeć ok. 2-3 cm na tarce o drobnych oczkach.
Z malin zlać sok, a owoce zagotować.
Maliny połączyć z musem jabłkowym i razem gotować ok. 20-30 minut.
Przełożyć do czystych, ciepłych słoiczków i zakręcić. Odstawić na zakrętkach, aż ostygną.

Tutaj
pisałam również jak przygotować słoiki do napełniania.

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam maliny. To drugie, obok truskawek, moje ulubione owoce.
    Chętnie skorzystam z Twoich przepisów.
    Pozdrawiam wakacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. mam takie wrażenie, że jadłam już malinowo jabłkowy dżem. i tak się zastanawiam czy rzeczywiście Mama taki robiła czy tylko mi się wydaje. na pewno nie łączyłam malin z cynamonem i przy najbliższej okazji to zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być wspaniały smak! Ma cudowny kolor, chętnie bym się przyssała do tego sloiczka ;) hihi:)

    Pozdrówki Agatko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna ta marmolada. I to z dodatkiem mojego ulubionego cynamonu!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko co lubię zamknięte w takim słoiczku... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale wygląda więc muszę poznać smak :) zapisuję w kolejkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. taki dzem to musi byc pyszny:) wyglada cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Agatko, wciaz kusisz niesamowitymi smakami! Ja zrobilam tez ten Twoj jagodowy, pyyycha!

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Planuję dżem malinowo-gruszkowy. Zastanawiam się, czy to dobre połączenie. I czy cynamon będzie pasował.

    OdpowiedzUsuń
  10. Możesz w takcie smażenia odłożyć 2-3 łyżki, dodać szczyptę cynamonu i spróbować.
    Dla mnie do gruszek idealnie pasuje imbir.
    Próbuj :)

    pozdrawiam
    agata

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za radę. Dodam imbir. Właśnie gotuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam:)
    Mam pytanko? a jaka odmiana jabłek jest najlepsza do tego połączenia z malinami?

    Pozdrawiam
    iwa

    OdpowiedzUsuń
  13. iwa, myślę, że kwaśne jabłka typu szara reneta czy golden delicious będą odpowiednie.
    Chociaż ja nie zwracam na to uwagi :)

    powodzenia

    OdpowiedzUsuń
  14. Alez to cudnie wyglada!

    Piekne zdjecia i ciekawe przepisy - z przyjemnoscia dodaje twoj blog do ulubionych :)

    pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.