poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Syrop malinowo-miodowy


Słodki i pachnący syrop z malin i miodu.
Gęsty, aromatyczny, niezwykle pyszny.
Doskonały zimową porą zarówno jako dodatek do herbaty, jak i polewa do lodów i deserów.

Syrop można przygotować również z innych owoców. Na pewno pyszny będzie z soku morelowego i miodu - to doskonałe połączenie! Jak w tym dżemie morelowym z miodem i cytryną.

Do przygotowania syropu należy maliny zasypać cukrem na minimum 12-14 godzin. Najlepiej na ten czas owoce wstawić do lodówki.
Maliny oczywiście wykorzystujemy do produkcji dżemu :-) Albo marmolady z malin i jabłek.


Syrop malinowo-miodowy
(ok. 500 ml syropu)

* 1,5 kg malin
* ok. 130 g cukru
* 200 g miodu o delikatnym smaku

Maliny zasypać cukrem, wymieszać, odstawić na 12-14 godzin do lodówki. Zlać sok.
Sok gotować przez ok. 30 minut, dodać miód i gotować razem przez kolejne 30 minut.
Wrzący syrop przelać do butelek i zakręcić. Odstawić w ciemne miejsce.

15 komentarzy:

  1. Syrop na pewno wspaniały! Ale jaką ilością cukru zasypać maliny?
    Pozdrawiam!
    J:O)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przydałaby mi się taka buteleczka na zimę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały syrop. Idealny na zimę.
    Zazdroszczę:)

    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. asiu - już zrobiłam poprawkę we wpisie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zapewne jest pyszny taki syrop:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam syrop malinowy. Zachwycam się Twoimi przetworami. Zrobiłam dżem morelowy z cytryną i miodem - jest pyszny! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zimą taki syrop to jest coś cudownego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Dziękuję!
    Pozdrawiam!
    J:O)

    OdpowiedzUsuń
  9. Agnieszko, bardzo się cieszę ;)

    Asia, nie ma za co :) Mam nadzieję, że i Tobie posmakuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo pycha :) to już wiem jaki soczek zrobię w tym roku :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja nie zrobię bo nie mam dostępu do dobrych (i tanich) malin. Ale w zimie herbata z Twoim sokiem to byłoby prawdziwe niebo w gębie!
    Tak myślę :)

    Miłego weekendu Agatko!

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę przyznać, że nigdy nie próbowałam łączyć syropu malinowego wraz z miodem, ale zapowiada się całkiem niezła mieszanka. Mam w sumie w domu syrop malinowy od https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy i jakiś miód także się znajdzie, więc podsuwa mi się plan na jutrzejszy dzień. Jest dość ciepło więc myślę, że zrobię taki napój schłodzony o smaku malinowo-miodowym. Ciekawe co na to dzieciaki powiedzą.

    OdpowiedzUsuń
  13. Chciałabym wypróbować przepis, bo wydaje się świetny, mam tylko pytanie ile można przechowywać taki syrop? Czy nie trzeba go pasteryzować już w butelkach? Będę wdzięczna za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Syrop owocowy często stosuję przy przygotowywaniu mojej ulubionej, mrożonej herbaty. Mrożona herbata to jeden z moich ulubionych napojów. Skutecznie gasi pragnienie oraz orzeźwia, dzięki czemu jest idealna na duże upały. Herbatę podaję najczęściej w specjalnych szklankach do serwowania tego rodzaju napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/szklanki razem z kilkoma kostkami lodu oraz słomką. Polecam ten napój każdemu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.