sobota, 4 czerwca 2011

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką


Bardzo Wam wszystkim dziękuję za powitanie. Cieszę się, że jeszcze ktoś tu zagląda ;-)

Tym razem zapraszam na pyszne, wilgotne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką z brązowym cukrem.
Ciasto jest lekko tylko słodkie, rabarbar kwaśny, a całość uzupełnia słodka kruszonka.
Nie wymaga długiego wyrabiania i wielkich nakładów pracy. Pozostaje świeże przez 3-4 dni.


Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
Proporcje na niewielką blaszkę (ok. 20 x 20 cm lub tortownica o średnicy ok. 24 cm)

Ciasto drożdżowe
300g mąki pszennej
150 ml kefiru lub maślanki
4 łyżki cukru
20g świeżych drożdży
1 jajko
50 ml oleju

Kruszonka
40g masła
30g brązowego cukru
60g mąki pszennej

oraz: ok. 4-5 lasek rabarbaru i cukier puder


Przygotować ciasto:
Mąkę wsypać do miski.
Kefir (lub maślankę) wymieszać z cukrem i drożdżami, wlać do mąki. Dodać jajko i olej, wyrobić ciasto. Będzie miękkie i dość luźne (nie należy dosypywać mąki).
Ciasto w misce przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż powiększy objętość ponad dwukrotnie.

Przygotować kruszonkę:
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, zdjąć z ognia. Dodać mąkę i cukier, dokładnie połączyć.

Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na półcentymetrowe kawałki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i przełożyć do blachy delikatnie wyrównując powierzchnię lekko natłuszczoną dłonią. Na wierzch wyłożyć rabarbar i posypać kruszonką.
Przykryć kuchenną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec ok. 40 minut (wbity w ciasto patyczek powinien być suchy).
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!






20 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto! Takie domowe, pachnące, no i ta kruszonka. Mniam:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne ciacho. I ta kruszonka niezwykle kusząca:)

    OdpowiedzUsuń
  3. drożdżowe ciasta uwielbiam. a jak z rabarbarem i moją ukochaną kruszonką to tym bardziej podoba mi się ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam takie ciacho, choć nieco inaczej, bo z przepisu Nigelli. Jednak jak by nie robić drożdżowego, to i tak jest najlepsze :))

    OdpowiedzUsuń
  5. zdjęcia sa po prostu zapierające dech.
    a samo ciasto... cudowne. smak dzieciństwa ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam,. ależ pysznie wyglada to ciasto ...a ja tak dawno nie jadłam drożdżówego... czas upiec:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama nie wiem, czemu tak rzadko pieke drozdzowe ciasta. Musze chyba to zmienic! Twoje rabarbarowe cudo wyglada oblednie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Drożdżowe i to z kruszonką! Pysznie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też ostatnio robiłam - pycha! Z moim przepisem wyprodukowanie ciasta zajęło mi jakieś 6 godzin, wiec następnym razem wypróbuje Twój :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. o rany!!!! alez przeapetycznie ono wyglada i nawet wyobrazic sobie moge ten zapach drozdzowego ciasta.....pycha....
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z takim ciastem to można liczyć tylko na ciepłe przyjęcie :) Drożdżowe placki są cudowne, zawsze niosą tyle ciepła i miłości...

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię rabarbarowe ciasta.
    :)
    Chmurka kruszonki dodaje uroku!
    Cieszę się, że wróciłaś!

    OdpowiedzUsuń
  13. ciasto, którego nigdy nie ma się dosyć :) na słodki powrót :)

    OdpowiedzUsuń
  14. drozdzowe z rabarbrem... pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wreszcie reaktywacja :) Yey :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Najlepsze drożdżowe na świecie, piekę je bardzo często ... bo moje dzieci wręcz wyrywają je sobie z rąk:) ... bardzo dzieuję za cudowny przepis

    OdpowiedzUsuń
  17. Wonderful article! We will be linking to this great article
    on our site. 스포츠중계
    Keep up the good writing.

    OdpowiedzUsuń
  18. Hi there, 토토사이트 I discovered your web site by means of
    Google while searching for a related topic, your site came up, it appears to be
    like great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.