![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnoYIjvcHjr0WSyfoCDwZTVDD2sco8UGIvZqoq4bs4Rmz95FwMtXkTvbe2GGwQ7CcbLvxxRSkAS9wLFvr0lQTY5dVUZ35735M7DAuzEBPOk8uJ2jLkFZwYzC_jR4bl9H8i_dLmrTZsjS__/s280/og%25C3%25B3rki2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnC3Al93grIIqH2sG6hDMlVWkahe_pajJMxyOsTAYxLI03FHbb6MdrIcYHgJsldrgPPR7mGfmo5SfSamY_IS_TSjaa5JYZ3wlBYuZ-6u-LvZW_izK3umuEFemavanQXWnWtk5Jp1znz07f/s280/og_rki4.jpg)
Moje ulubione. Od lat przygotowuję je tak samo. Na litr wody dwie kopiate łyżki soli. Koniecznie kamiennej niejodowanej. Do tego dużo kopru i czosnek.
Najlepsze dwa dni po nastawieniu, ale ja lubię już takie po 12-14 godzinach. Jeszcze surowe, ale już przeszły zalewą.
Różne są metody przygotowania. Jedni zalewają ogórki gorącą wodą, inni przegotowaną i wystudzoną. Ja od zawsze zimną, prosto z kranu. Wybór pozostawiam wam :-)
Jako, że sezon na ogórki już w pełni, polecam również inne ogórkowe przepisy:
Ogórki małosolne
(2 słoiki, każdy o pojemności 0,9-1 litra)
1 kg świeżych ogórków gruntowych
1 litr wody
2 kopiate łyżki soli kamiennej niejodowanej
pęczek zielonego koperku lub kilka baldachów kopru
8 dużych ząbków czosnku
Ogórki zalać zimną wodą, po ok. 30 minutach dokładnie umyć.
Sól rozpuścić w wodzie. Czosnek obrać i pokroić w grube plastry.
Na dno słoika wyłożyć połowę kopru i kilka plastrów czosnku. Układać ogórki przekładając koprem i czosnkiem.
Słoiki szczelnie zamknąć i odstawić w zacienione miejsce.
Smacznego :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgirQeWaonTvufBIpQJIenLi28Don0b8WK9Hggh4iU2QTiKvK8Uyhtgjp12MMqEUBaVhLPLZtOXQvXx_bF6Ft27RwTcg5HVbZPZvJbkyMAO4UeRgcbHF1oBRLI-bRzLpslIAlK1oASOnQZt/s280/og%25C3%25B3rki3.jpg)
Nie ma to jak ogórki małosolne... my dorzucamy jeszcze chrzan :)
OdpowiedzUsuńU mnie chrzan obowiązkowo do kiszonych. Do małosolnych się nie przyjął :)
OdpowiedzUsuńa u mnie małosolne to są jedzone jak są ukiszone:DDD
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne te zdjecia
nic ponad ogórki małosolne - przepyszne!
OdpowiedzUsuńPyszności, ja lubie takie małomałosolne ale i takie bardzo ukiszone taż uwielbiam, poprostu zjem je w każdej fazie kiszenia.
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjecia! Uwielbiam małosolne:))
OdpowiedzUsuńTe zdjęcia ogórkowe są śliczne!
OdpowiedzUsuńMałosolne są pyszne.Zjedliśmy już sporo słoików tej wiosny.
Pozdrowienia.
Alez obledne fotki! Slinka leci na widok tych ogorkow...
OdpowiedzUsuńA tak na marginesie, chcialam Cie poinformowac, ze upieklam kruche rogaliki migdalowe z kasza manna z przepisu, ktory znalazlam u Ciebie na blogu. Wyszly pyszne! Dziekuje za znakomita recepture i pozdrawiam serdecznie.
NO tak, czas na małosolniaki! Uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńMalosolne ogoreczki sa pyszniutkie:-)
OdpowiedzUsuńi moje ulubione! już w tym roku jadłam małosolne, najlepsze.
OdpowiedzUsuńI truly love your site.. Great colors & theme.
OdpowiedzUsuńDid you make this amazing site yourself? Please reply
back as I’m hoping to create my own personal website and would love
to know where you got this from or just what the theme is called.
Many thanks! 토토사이트
However I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing taste has been surprised me. Thank you 온라인경마
OdpowiedzUsuńYou need to be a part of a contest for one of the finest websites on the net.
OdpowiedzUsuńI’m going to recommend this web site! 바카라
Excellent information Providing by your Article thank you for taking the time to share with us such a nice article. 한국야동닷컴
OdpowiedzUsuńPlease visit once. I leave my blog address below
국산야동
한국야동닷컴