niedziela, 3 maja 2009
Pancakes razowe
Bardzo smaczne i co równie ważne, bardzo zdrowe. Bez dodatku tłuszczu i smażone na suchej patelni.
Proste składniki i szybkie wykonanie. Doskonałe zarówno świeżo przygotowane na niedzielne śniadanie, jak i odgrzewane. Nie są bardzo pulchne, ale to za sprawą mąki razowej. Przygotowane z białej oczyszczonej mąki będą pulchne w środku i chrupiące na zewnątrz.
Można je przygotować na bazie jogurtu, maślanki czy kefiru (w zależności od zawartości lodówki)
Doskonale nadają się do zamrażania, po rozmrożeniu i odgrzaniu na suchej patelni nic nie tracą na smaku.
Pyszne zarówno z samym cukrem pudrem, jak i konfiturami (u nas z czarnej porzeczki) czy ze śmietaną :-) Można podać również z miodem lub syropem klonowym.
Ciasto na moje pancakes'y zawsze robię "na oko", i tym razem również nie zapisywałam proporcji, więc ilość składników można odrobinę zmodyfikować :-)
Jeśli placuszki przygotujemy na bazie białek, odtłuszczonego kefiru i fruktozy, przepis zgodny z MM.
Składniki (ok. 20-24 małe placki)
* 1 całe jajko lub 2 białka
* pół łyżeczki soli
* ok. 350ml kefiru
* ok. 350g pszennej mąki razowej lub graham
* 2 łyżki fruktozy lub cukru
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jajko lub białka lekko roztrzepać z solą, dodać 300ml mleka i miksując wsypywać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Można dolać resztę mleka lub dosypać trochę mąki dla uzyskania właściwej konsystencji. Na koniec wsypać fruktozę (cukier) i proszek do pieczenia.
Smażyć na teflonowej patelni do naleśników na małym ogniu, żeby placuszki lekko wyrosły.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
13 komentarzy:
Brzmia i wygladaja jak cos, co mi przypadnie do gustu :)
Pozdrawiam!
razowych jeszcze nie robilam... i dobrze wiedziec, ze mozna je mrozic... :-)
Jakie śliczne i apetyczne placuszki :)
kolejny Twój przepis do wypróbowania!
Pięknie wyglądają i muszą być pyszne :) Podrawiam :)
Podobają mi się, a ja ostatnio lubuję się w pankejkach!:)
Nie noo super poprostu mne urzekły,musze je niebawem wypróbować !!!:)
Ps: Konfiskuje przepis od Ciebie;)
Pozdrawiam serdecznie.
pysznie wyglądają:) No i razowe, to może zdrowsze niż normalne, albo przynajmniej mniej tuczące;)
mmm, niekaloryczne naleśniki. super!
Qrcze! samo zdrowie! Świetnie się prezentują, no i nie opływają tłuszczem!
MM to dla mnie jakas czarna magia :) A przepis jest rzeski i mysle ze go sobie zaraz skopiuje i zapisze :D
Uwielbiam pacakes na słodko. Jadam je przeważnie z powidłami śliwkowymi na śniadanie - https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe. Ostatnio próbowałam też z syropem klonowym. Bardzo dobry dodatek do naleśników. Polecam wypróbować.
Prześlij komentarz