![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJs9DWK63QMxSJ1wz5HmYMlAuwx8lI983l-GogTwnV99IQvMV6GDyJdhP7B0HvhKoJy_xsaHxfes-VV0T4k5jcRkPyCdcWriLyE6ERbFm8bl6ygE_qUn_zaJC-TlWJ_SiJYpo6CNjhBOyW/s400/S8002157-2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3kOSPPsrsNX1nJmPRPVFjNupdbfPRqV-WAz72kIEfywu5cAX2FGVLjVyH-cXTYeZRyeJ-U-_YPyqcaluAMc2Eqlf3GK1nu2kJLbRSSH0N0Xz1vQ01c2f5a0jUx9aWJCb3WZ5bPb9voT82/s400/S8002138-2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2DQA7bQzLB4znITIOZ1Wg6xbQlK2oR1pnfxV0x4uKarWeCwrad9cOioYGew0dqMXpWXfv8PKb-OBjYKc-wFT-kRUGLGxaPJ__HjTumLi8bvAut0DcC8bqPhD8GOp3IlIDWAKTYBkPl1iQ/s320/S8002153-2.jpg)
To drożdżowe ciasto jest bardzo maślane, rozpływa się w ustach. Do tego nie jest pracochłonne, bardzo łatwo się zagniata, doskonale daje się wypełnić dowolnym słodkim nadzieniem.Wymaga tylko, aby wszystkie składniki miały jedną temperaturę.
Świetnie smakują maślane bułeczki "bez niczego" przygotowane z tego ciasta :-) Polecam.
Samo zagniatanie i lepienie bułeczek to poezja.
Wczorajszego wieczoru przygotowanie 15 słodkich bułek zajęło mi niecałe pół godziny, nie licząc czasu potrzebnego na wyrośnięcie ciasta i upieczenie :-) Nawet gdyby było potrzebne więcej czasu, to smak wynagrodzi wszystko ;-) I choć opis wydaje się długi, to uwierzcie mi, że bułeczki robi się błyskawicznie :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_HysaLrdRhQF4jWY-3DM9q_v0AOmd0qW-Typb61seEhKelukCkLv5NTFuC3lwBfgr7jbgM51LlPPfp-n2jzsH-RtQRnGritJZCpBJdzSKAAjvGXGwophGaMDsG4ejNpDIEXiAJ08UH5Yq/s400/S8002144-2.jpg)
Truskawki warto wymieszać z odrobiną mąki, która wchłonie powstający podczas pieczenia sok i zwiąże go, nadając konsystencję kisielu :-) Pyszne!
Bułeczki można posypać cukrem tak jak ja, można posypać kruszonką, polukrować, oprószyć cukrem pudrem, polać rozpuszczoną czekoladą... czego dusza zapragnie :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOfQSWlDrs4xp0MQZj_Ids9wX-LfSy1yTg3r3Nffc-7tdniEWvWU8gUSaC87mCwrVLChWrBF4VEUqvGB-0393G1_7vgubSLMMoL0Q35vYyEXXt6Md2sqmhwx9rNkSgOahMny7CUPKE5i3-/s400/S8002155-3.jpg)
Maślane drożdżówki z truskawkami (15 szt.)
Ciasto drożdżowe
* ok. 250ml mleka
* 25g świeżych drożdży
* 100g cukru
* 650g mąki pszennej (+50g dodatkowo)
* 140g masła
* pół łyżeczki soli
* 1 jajko
Nadzienie z truskawek
* 400g truskawek
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia
Truskawki drobno pokroić, wymieszać z cukrem i mąką.
Mleko lekko podgrzać w garnuszku (dosłownie 10 sekund od postawienia na gazie), dodać drożdże, 20g cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać trzepaczką. Przykryć o odstawić na 30 minut, aż zaczyn zrobi się gęsty i puszysty.
Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem, dodać masło i ucierać, aż utworzą się drobne okruszki. Dodać cały zaczyn i jajko. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypywać po trochu dodatkowej mąki).
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na godzinę, w tym czasie zagniatając lekko ciasto co 20 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 części, z każdej uformować kulkę, z której następnie formować placuszek (można rozwałkować). Na środek układać po czubatej łyżce nadzienia i formować bułeczkę sklejając ciasto pod spód.
Układać na przygotowanej blasze, przykryć folią na 15 minut.
Smarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
15 komentarzy:
zapisuje:) super przepis! :))
viridianka
http://cioccolatogatto.blox.pl/html
pozostaje mi się tylko oblizać...
muszę jutro znów kupić truskawki... :)
wyglądają obłędnie :)
O matko, boskie!
Buleczki wygladaja rewelacyjnie!! Na pewno tez swietnie smakuja :)
Obled! Napakowane truskawkami tak jak lubie. A wiesz o tym patencie z maka nie wiedzialam. Dzieki za niego. Sprobuje kiedys tak zrobic i zobacze jaka jest roznica w smaku. Buziaki :*
Piękne, piękne, piękne! A ta czerwien truskawek jest boska!:))
Wow, niesamowite bułki :). Czytając te Twoje opisy aż je tu poczułam... Jej, jak one muszą pachnieć... Tak jak piszesz - poezja ;).
A te kieszonki równiutkie, nadmuchane - to same? z siebie? Cudne. :)
niezwykle wyglądają ,ach jakie one są zapewne pyszne
Polko, różnicy w smaku nie ma, ale truskawki tak bardzo się nie rozciapują :)
Małgosiu, akurat nadmuchały się same :D Nie sądzisz chyba, że je dmuchałam... :-)
Też się pokusiłam i u mnie też wyrosły takie bułeczki tylko ,że z kruszonką. To mój pierwszy w życiu wypiek tego typu. Nie wyszły takie śliczniutkie, ale pachną zniewalająco.
Wczoraj wlasnie upieklam te buleczki. Od siebie dodalam tylko kruszonke. Sa przepyszne! Dziekuje za przepis :)
Mm.. co za pyszności!;D
O kurcze,ale mi smaka narobiłaś:(
A mrożone truskawki mogą być
Prześlij komentarz