Powoli wracam :)
Muffiny kakaowe z rabarbarem i kruszonką
(proporcje na 12 szt.)
Ciasto
2 jajka
120g cukru pudru
80 ml oleju
80 ml kefiru
200g mąki pszennej
20g kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenie
4 laski rabarbaru
Kruszonka
30g masła
30g cukru
60g mąki pszennej
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na półcentymetrowe kawałki.
Przygotować kruszonkę:
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, zdjąć z ognia. Dodać mąkę i cukier, dokładnie połączyć.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Jaja krótko zmiksować z cukrem. Dodać olej i kefir i znów krótko zmiksować.
Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Nakładać do formy, na wierzch układać rabarbar i posypywać kruszonką.
Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzić na kratce.
Smacznego.