![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhm_ej4kOF7mbtEOgvaf0x6EniVEi685X87mXl1QrVhxFlPlMJjPecSv-QxhouoGhG7lIePRnGLqWWPukj22P94MWl7-Bf4jAq9mde5YuLoNPYrKGNKQ6ZvBq825G0yiMCUnow2XfclUFMq/s1600/sliwki_mak.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3gYJuyJtPedA1Cvd22MsVRrui9hFfqXeIZeI0lFZx-lXDZ9wXQB1C8UCrHdl5z-mZh2VvsIzZH9NwDISUQRumqkUE-kscbIBa1MCuzBpVujm0Hi5RKkwfVAvjayySkNAs1jRS7g7YGQM_/s1600/chleb_sliwki_mak.jpg)
Bardzo smaczny chleb. Wilgotny miąższ i miękka skórka. Doskonale smakuje podany z serem czy wędliną.
Powstał metodą prób i błędów, wielu błędów. Chciałam uzyskać chleb z dużymi dziurami, więc dolewałam do ciasta zbyt dużo wody. A ono wiele razy odwdzięczało mi się chlebem z zakalcem. Próbowałam dłuższego wyrastania, co skutkowało tym, że chleb przerastał i opadał podczas pieczenia.
Ten upiekłam już kilkukrotnie i mogę polecić. Na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole.
Zachowuje świeżość przez 3-4 dni, przykryty tylko ściereczką.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEPOZrNMCJhO5dK-rg1-vmBtjEWPmdchC43AsN6qV57xCUgLgXLrIN2oWxhbafS3CtKA-Z6SvxWsfRCXo_DrcAk5-IturUy1x1UZ2Bgwa5biGoCglohFirGqUZaZnHdhYmqkTETtjHB9S3/s1600/sliwki_mak1.jpg)
Chleb z makiem i suszonymi śliwkami.
* 400 ml letniej wody
* 20 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 400 g mąki pszennej - 2 i 1/3 szklanki
* 200 g mąki żytniej typ 720 (można użyć innej jasnej mąki żytniej) - 1 i 1/3 szklanki
* 6 łyżek zwykłych płatków owsianych
* 4 łyżki maku
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 8 suszonych śliwek, pokrojonych na 6-8 części
Drożdże wymieszać w cukrem i wodą. Odstawić.
W dużej misce wymieszać obie mąki, płatki owsiane, mak i sól.
Dodać wodę z drożdżami i mikserem lub łyżką dokładnie połączyć składniki mieszając przez ok. 5 minut (ciasto nie będzie bardzo twarde). Zostawić na 15 minut.
Ponownie wyrobić ciasto przez 8-10 minut, dodać śliwki, wymieszać i odstawić na 1 godzinę do wyrastania pod przykryciem.
Formę o wymiarach ok. 27 x 11 cm lekko naoliwić i wysypać otrębami lub płatkami owsianymi.
Przełożyć do niej ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut (ciasto powinno wypełnić 3/4 formy).
Piec w temp. 210 stopni przez 15 minut, następnie w temp. 180 stopni jeszcze 40-45 minut. W trakcie pieczenia 2-3 krotnie spryskać go wodą.
Upieczony chleb wyjąć z formy i zostawić na kratce do wystudzenia.
8 komentarzy:
ze wszystkich chlebów najbardziej lubię ten z suszonymi śliwkami
nigdy go nie upiekłam i nie wiem czy kiedykolwiek to zrobię
ale Twój wygląda cudnie
..a ja nigdy chleba z suszonymi śliwkami (oprócz pumpernikla) nie jadłam. To pierwsze zdjęcie mnie rozbraja :)...
piękny , taki świąteczny chleb
Wczoraj zrobiłam chlebek wg Twojego przepisu (chodzi mi o ten z WP#51;) i wyszedł wyśmienity!:)
Dziękuję!
I zapraszam do mnie po wyróżnienie:)
Pozdrawiam!
Ojej, uwielbiam chleb ze ślwkami,a ten wygląda wyśmienicie :) Idę zrobić sobie kanapkę!
Goś, cieszę się, że chleb smakował, choć to tylko wariacja na temat tego z WP :)
Za wyróżnienie serdecznie dziękuję :)
Przepiękny chleb!:)))
Dziury jak malowane. :) A mnie bardziej od dziur - śliwki się podobają. :) Ale to dlatego, że mam słabość do pieczywa z suszoną śliwką. :)
Prześlij komentarz