![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghXD7yCVbxGlESOd4PeURDRoPpTECBBDkXETsz4XywL4HhfXMrSsDVITUFuyv4V4K9Ik2unHlbymrSM5G5irpFCyd1umm7iAjvca_spPOllZKJR9CZ2cmw3NWyyT31sBxFowLTupnhesmV/s280/ciacha-2.jpg)
Przed Świętami upiekłam sporo różnego rodzaju ciastek. Chrupiące, bogate w zimowe smaki cynamonu, orzechów i suszonych owoców, a także delikatne, z masą kajmakową. Ale o tych ostatnich kiedy indziej :-)
Te ciasteczka można przygotować w dużej ilości i przechowywać zamknięte w puszce lub dużym słoju (ten na zdjęciu to tylko niewielka część tego co przygotowałam :-). Im dłużej leżą, tym bardziej aromatyczne się stają. Z upływem czasu smaki rozwijają swój aromat i łączą się, tworząc pyszną całość.
Po upieczeniu ciastka są twarde, ale z czasem miękną. Do pojemnika z ciastkami włożyłam skórki z jabłek, dzięki czemu ciastka zmiękły dość szybko i nabrały cudownego, jabłkowego aromatu. Doskonale komponuje się on z migdałami i kandyzowaną skórką cytrynową.
Zapraszam do wspólnego pieczenia!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHRgg_qDZsT0zEGYmF0_BEO0n3s3_h8invxK4uYGISmxt4craDitDW4o4PovZC2F7BdqeAeg246IAwFLE4L7P0w86E_qSjsvLK54IC_HbJ6DT34txuR8h1zBU1anO7ZGrd7y5M7BEGOf_r/s280/ciacho-2.jpg)
Chrupiące ciastka migdałowe
składniki na ok. 70 szt.
* 2 jajka
* 130g cukru
* 50g kandyzowanej skórki cytrynowej (można użyć gotowej mieszanki różnych skórek)
* 1 płaska łyżka mielonego cynamonu
* pół łyżeczki tłuczonych goździków
* szczypta zmielonego czarnego pieprzu
* 120g mielonych migdałów (lub mieszanki migdałów i orzechów)
* 400g mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji
* ok. 50g połówek migdałów lub orzechów laskowych
Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia
Skórki cytrynowe drobno posiekać, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą jasną masę.
Miksując dodawać pokrojone skórki cytrynowe, cynamon, goździki i pieprz. Stopniowo dodawać mielone migdały i mąkę. Ciasto wyrobić na gładką masę (może się lekko kleić), włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto wałkować na grubość 4 mm (w razie potrzeby podsypywać mąką), wycinać kształty, układać na blasze. W każde ciastko lekko wcisnąć połówkę migdała.
Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.