środa, 23 czerwca 2010

Dżem z truskawek i bananów pachnący wanilią


Początek lata co roku stoi pod znakiem przetworów z truskawek.
To przetwory z tych właśnie owoców są jednymi z najchętniej zjadanych w okresie jesienno-zimowym.
Nie gotuję kompotów, ale dżemy i konfitury truskawkowe w przeróżnych wariantach. O ile w ubiegłym roku nie miałam okazji przedstawić na blogu żadnego z truskawkowych przetworów, o tyle w tym roku postaram się kilka przepisów okraszonych zdjęciami wpisać.
W ubiegłym roku z racji posiadania zamrażarki o dość dużej pojemności mogłam sporo truskawek zamrozić, a w późniejszym okresie wykorzystywać je w deserach. W tym roku przyjemności tej nie będę miała, dlatego jak najwięcej tych słodkich owoców muszę zamknąć w słoikach :-)
Cudowny zapach tych owoców w środku mroźnej zimy przywodzi na myśl wspaniałe lato :-)

Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny dżem truskawkowo-bananowy z wanilią.
Słodki, aksamitny, bardzo aromatyczny. Połączenie truskawek z bananem jest jednym z moich ulubionych. A wanilia zarówno z truskawkami, jak i z bananami doskonale współgra.

Ważne żeby banany były jak najbardziej dojrzałe. Mnie udało się kupić takie z prawie całą czarną skórką, niesamowicie słodkie i niesamowicie tanie ;-), dzięki czemu ilość cukru w moim dżemie mogłam dość znacznie zredukować. Jeśli ktoś lubi dżemy bardzo, bardzo słodkie, to proponuję użyć więcej cukru.
Zapraszam na pyszny dżem z truskawek i bananów pachnący wanilią.
Proporcje wystarczą na 5-6 słoiczków o pojemności ok. 330 ml każdy



Dżem truskawkowo-bananowy z wanilią

* 2 kg truskawek
* 1 kg bananów (waga ze skórką)
* ok. 500 g cukru (lub inna ilość, wg smaku)
* sok z jednej cytryny
* 1 laska wanilii
* 25 g pektyny owocowej (1 op.)

Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny, aż puszczą sok (czasami zostawiam owoce w lodówce na całą noc, mam wtedy więcej soku).
Banany obrać za skórek, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny, zasypać pozostałym cukrem i wymieszać.
Sok z truskawek zlać, owoce lekko zgnieść, dodać ziarenka wyłuskane z wanilii i laskę waniliową. Zagotować na małym ogniu (gdyby pojawiło się dużo soku, należy go odlać).
Dodać banany, wymieszać i nadal gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, często mieszając (ok. 45 minut). Dodać pektynę i gotować jeszcze ok. 5 minut.
Gorący dżem przełożyć do czystych, wyprażonych słoików i zakręcić. Odstawić na zakrętkach do całkowitego ostygnięcia.


***

Niebawem na straganach zagoszczą wiśnie. Już teraz proponuję przygotowanie wiśni w słodkim, czekoladowym syropie.


20 komentarzy:

  1. No powiem Ci moja droga, że dżemu truskawkowo-bananowego to ja nie jadłam. Twoja propozycja baaardzo do mnie przemawia, tym bardziej że idę dziś po truskawy i w bliżej nieokreślonej przyszłości chciałam zrobić jakiś dżemik. Teraz już wiem jaki, no wielkie dzięki za dzisiejszy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki dżemik to musi być rozkosz dla podniebienia;)

    OdpowiedzUsuń
  3. carocordata, jak dziś kupisz truskawki, to proponuje nie zwlekać zbyt długo :)
    Cieszę się, że przepis Ci się podoba. Dżem z bananów i truskawek jest przepyszny, zobaczysz :)

    filozofia smaku, to JEST rozkosz dla podniebienia i dla pozostałych zmysłów również. Nie dowie się kto nie spróbuje :)

    pozdrawiam
    agata

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj te wiśnie szybko zniknęłyby w moich ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Agato, zwlekać nie zamierzam, niech no tylko dorwę gdzieś banany. Im dłużej myślę o tym dżemie, tym bardziej mam ochotę go zrobić. Skusiłaś mnie tym połączeniem, nie ma co. Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam ogromną ochotę przygotować jakieś truskawkowe przetwory. A banany i truskawki... poezja!

    OdpowiedzUsuń
  7. szczególnie te wiśnie w syropie czekoladowym mi się spodobały :) zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też zrobiłam taki dżem, zupełnie przypadkowo wpadłam na to połączenie:), z tym, że jeszcze nie zdążyłam go wstawić na bloga. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Cóz za niezwykłe i cudowne połączenie! Taki dżem to dopiero musi cudownie smakować! Pyszności! :))

    Śliczny ma też kolor i zdjęcia takie piękne:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. w dżemach jeszcze nie znam, ale samo truskawkowo bananowe połączenie uwielbiam. bardzo pysznie i aromatycznie zapowiadają się te Twoje słoiczki.

    OdpowiedzUsuń
  11. takiego dżemu jeszcze nie próbowałam a mam jeszcze sporo truskawek.... ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. podoba mi sie pomysl na dzem, z checia bym go sprobowala, ale u nas truskawaki zbyt drogie :-(

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam,
    podczytuję Pani bloga codziennie rano w pracy ;-)
    ten przepis mnie zaintrygował i na pewno dzis zrobię..
    ile wychodzi słoiczków?

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mi miło :)

    Z tych proporcji otrzymałam 6 słoiczków o pojemności ok. 330 ml każdy.

    pozdrawiam
    agata

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow ciekawe połączenie smaków:)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobilam, dzem jest wysmienity, wlasnie bede dorabiac kolejne sloiki, bo maz sie domaga

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetnie :)
    MOże spróbujesz truskawek z jagodami?

    pozdrawiam
    agata

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak juz pisalam Ci na CC Agatko - barrrdzo mi sie ten Twoj dzem podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Truskawki z bananami mają świetny dzidziusiowy smak!
    Robiłem je w tym roku.

    OdpowiedzUsuń
  20. Robiłam dżem z bananami w niedzielę, nie mogłam się powstrzymać, jest pysznyyyyy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.