![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmFvXopQeTHWlBJ3fs825tHZ-E7SLBxklSByekBd9eBM3_EbPoBLq6drfaCBWIamZGflzjbr9-SIpjFWRcBEy2jubDLyRFnrypjcgwW1liXrnGpcJCyYhlJb7fnCPGP2US5x8SAMK1LY4V/s1600/kawalek_rabarbarowe.jpg)
Maślane, kruche ciasto.
Kwaśny rabarbar i słodki mus morelowy.
Chrupiąca, lekko karmelowa kruszonka
Połączenie idealne!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmPCaWZINaoSNFSX7gMeV3o3DJ9L3ivUG7Vhcl8_KunT2jIzWkr0lcRVKwtB1f-uiQYw_Ui-P23Kb-hDMMLwhlnW6kb0oveBDd2Yl7xDigthyphenhyphenz06wEcbmJ1m_NgRyGSMiXjrVJNg-omEyL/s1600/rabarbarowe.jpg)
Składniki na formę o średnicy 28 cm.
Kruche ciasto
* 150 g zimnego masła
* 300 g mąki pszennej
* 4 łyżki cukru pudru
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz tak, aby brzegi papieru wystawały na zewnątrz.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać drobno pokrojone masło i rozetrzeć palcami na drobne okruszki. Wysypać do formy i ugnieść formując brzeg o wysokości ok. 2 cm.
Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut (na lekko złoty kolor).
Nadzienie rabarbarowo-morelowe
* 5-6 lasek rabarbaru
* 250 g moreli + 4 łyżki brązowego cukru
Rabarbar obrać, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, zasypać cukrem.
Morele obrać i zmiksować z cukrem na gładki mus. Wymieszać z rabarbarem i wyłożyć na podpieczone ciasto.
Zapiekać ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Pełnoziarnista kruszonka
* 60 g mąki pszennej razowej
* 60 g brązowego cukru
* 40 g masła
Masło roztopić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i cukier, dokładnie wymieszać. Kruszonkę wyłożyć na ciasto i zapiekać kolejne 20 minut w temp. 180 stopni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1BJpiYC1oWiAgKLlNpxwzRtr92wIU5uwBxzOoMdkgm1IZJgwDyVy8MrYAUS_u8i9wQrOnz4DWKmOBD71ZG0QcTUx7xBM4ui0pZm-bN_zSagxVt-wa4vAM3N5YjPvP1M5WptOAy4SiOwbn/s1600/rabarbar.jpg)
5 komentarzy:
Kiedy przeczytałam Twój opis tego ciasta, od razu miałam ochotę porwać jeden kawałeczek!
Pozdrawiam! :)
ta pełnoziarnista kruszonka musi być super :)
Wygląda idealnie i tak musi smakować, cudowne połączenie Agatko!:)
Zrobilam,bylo dobre,ale nie rewelacyjne.Ciasto bylo zbyt maslane,jezeli bede robic jeszcze raz to zmienie spod.
Pozdrowka:)
To klasyczne kruche ciasto. Musi być maślane :-)
Prześlij komentarz