![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh4ZHvUa2-Y5cdyPCUu5vJ0rlgXTO7-VMZp-ytbII8_XRQJs275slQh6tyexOJHqpv3ViFIfGRZtcQ4LKaaq5dvEsIZvTLG6c6Q_DpnU6WOPUaGNw7qUcvAZwb70n8zytUSa_6Ea3WORLZ1/s400/S8008620.jpg)
Soczyste piersi z kurczaka w paprykowym cieniutkim cieście. Podane z chrupiącymi placuszkami kukurydzianymi, pełnymi kolorowej papryki i słodkich ziaren kukurydzy.
Kurczak jest bardzo smaczny i mimo, iż gości na naszym stole bardzo często, trudno żeby się znudził. Delikatne i kruche mięso jest bardzo wdzięczne w przygotowaniu i nie wymaga wielu zabiegów podczas obróbki. Przyrządza się je szybko i doskonale komponuje się z różnymi dodatkami.
Mięso jest najpierw obsmażone na patelni w płytkim tłuszczu, następnie pieczone w piekarniku. Przygotowana w ten sposób pierś z kurczaka jest miękka i soczysta... naprawdę pyszna!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqqv_gjaPhleSAni0zaA3js9rLcyMqVfksZl6k0_GemNr2hvv8BugZbU7mwnu0QoYknb-s5JCSehPYtv2oeGyl9GucNLI2n-VtOTRjCb_O6ssM831SGumWnSQeozhXwZK0rVSNhLiO7oSE/s400/S8008612.jpg)
Warzywa w cieście można bardziej urozmaicić, dodając szczypior, grzyby, zielony groszek czy drobne różyczki kalafiora. Będą wtedy też bardziej kolorowe. Następnym razem przygotuję gęstsze ciasto i usmażę je w głębokim tłuszczu- zamiast placuszków będą małe kształtne kulki pełne warzyw ;)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6k6fUpozyl_AYK8BGpR1QTstnQD4iB3Jlm7plbbrLju9LO5HelMnqLZsV6byS18N1kGXTsal7YHEFhBLSFynD4FIFt0CB0Fhctv0h-DqHjFdP8pjm0g3MlWiSsyXeZWNSnny4q-rL1q_3/s400/S8008603.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiK6x_eHFz19XAhebWFfLkwjpH1NVMs-nKDD18FbY1LRtUhPectzf-kyH5WBSpw5ldWjghu6E2qVOCHzVJ8Br5qTw5v3XmlBDvYt9QJSMh-NvPFbArWpSRGaw9ovZgZXsh18gQURlEqNKKC/s400/S8008609.jpg)
Zapraszam do przyrządzenia!
Kurczak w cieście (2 porcje)
* 2 niewielkie filety z kurczaka (po 140g)
* 150ml mleka
* 150g mąki pszennej
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* szczypta pieprzu cayenne
* po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
* olej do płytkiego smażenia
Placuszki kukurydziane (ok. 15 szt)
* ok. 100ml mleka
* 2 jajka
* 100g mąki pszennej
* 100g mąki kukurydzianej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 puszka kukurydzy konserwowej (ok. 400g)
* po pół czerwonej i zielonej papryki
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* olej do smażenia
Umyte i osuszone filety przekroić wzdłuż na pół. Zanurzyć z mleku i obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawami. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej. Mięso ponownie obtoczyć w mące i smażyć po 3-4 minuty z obu stron, aż się zrumieni. Osączyć na papierowym ręczniku i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut.
Roztrzepać jajka, dodać mleko i ciągle mieszając dodawać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać drobno pokrojoną paprykę i osączoną z zalewy kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką placuszki i smażyć z obu stron, aż się zrumienią. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z kurczakiem z piekarnika i surówką ze świeżych warzyw (u mnie: biała kapusta, marchew, jabłko i por, z oliwą).
7 komentarzy:
Świetny przepis, a nawet dwa! Bardzo mi sie podoba i przepis i efekt końcowy. Wypróbuję! Pozdrawiam!
No suuuuper pomysł z tymi placuszkami ... a kurczak pasuje do tego idealnie.
Ja mam taki przepis na kurczak w cieście kokosowym i te placki byłyby do tego super.... coś mi zaświtało:)
Pozdrawiam
Kasia
Piękne, takie kolorowe! Z chęcią bym zjadła coś takiego!:))
Kasiu, naprawdę warto... a placuszki są tak uniwersalne, że będą pasowały do wielu różności. Może wypróbuję ich kiedyś z sosem czosnkowym... ;)
Kachna, cieszę się, że Ci się podoba. Delikatne placuszki są dość uniwersalne, więc i kurczak kokosowy będzie pasował do tego towarzystwa :)
Andziu, mnie zawsze kolorowe lepiej smakuje ;)
Uwielbiam takie kolorowe placki:)
Robie je z troszke innego przepisu (zamiast mleka dodaje jogurt naturlany) i zawsze znikaja bardzo szybko z talerza:)
Kurczak smaczny, choć panierka troche zbyt skapa. Następnym razem obtocze dodatkowo w platkach ryzowych (corn flakes). Placki troche ciezkie, po przestygnieciu blinowate, podsylam innego rozwiazania. Dzieki za przepis, po modyfikacjach bedzie lepiej ;)
Powiem szczerze ,ze kurczak nie smakowal mi.Brakowalo czegos w tym przepisie tylko jakos nie moge dojsc czego!
Pozdrawiam Dorota.
P/S.Poraz pierwszy nie smakowalo mi,korzystalam juz wczesniej z Twoich przepisow i bylam zadowolona z koncowego wyniku.
Prześlij komentarz