![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0z7rk_sDLhdlPBktsjHeYr4cqN4oU3L6CBfmsZ5Q6U-pkwgl2m-_e8iwKrRwgVSf4AEKlWm1Oy7b0IOPsKMrb-A5O9ZoTGuAWLdriGkJtMDEeG1duKz6q-rKVbwF-1W6kALRe8bNtn_QV/s320/S8009723-2.jpg)
Od kiedy zobaczyłam ją w saloniku prasowym w jednym z czasopism świątecznych, wiedziałam, że muszę ją przygotować. Wszak zupy mleczne uwielbiam od lat dziecięcych ;)
I w końcu udało mi się! Pewnego poranka znalazłam czas, aby powoli i spokojnie przygotować się na poranną rozkosz dla mojego podniebienia :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzwNrwfvPnnfwbgPCiEhYaUSyXsTkdC-Utuxi8PN82PPyLrqpEI4QVcmlMosVFBr4pXqhppmKlDDx81ZaOxX-7CZuES519C7JvhzcyFi6z0EwI9RJyFn1T1kz2F4rGR6_buf-3DY91YFxM/s320/S8009722-3.jpg)
Doskonała na śniadanie, zarówno dla młodszych miłośników mlecznych śniadań, jak i dla starszych łasuchów. Jest prosta w wykonaniu, ale dość pracochłonna, jak na mleczne śniadanie. Warto jednak ją przygotować, żeby mieć możliwość zetknięcia się z jej delikatnym smakiem.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Miękki ryż tworzy doskonałą parę dla stawiających nieznaczny opór zębom migdałów. Żurawina i skórka cytrynowa dodają świeżości, a cynamon... cynamon w tym zestawianiu to już klasyka ;)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6UvAfWk7HksSvXKTLDZ4giehQ2z4l2rrXzgbjJKYY8s_CRDt2MtJk0e0tKWloxJfXwO_iFJY5Wt0jnqhgNz2dn6tk611KrGuXqFQhErg-ENMrtORHU68agieLlkpyMcSzfv-kgnv3xcJ3/s400/S8009715-2.jpg)
Zupa migdałowa (2 porcje)
* 60g białego ryżu (używam basmati)
* 30g migdałów (można użyć płatków migdałowych)
* 4 łyżeczki cukru
* 1 laska cynamonu
* ok. 500ml mleka
* 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
* pół łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
* 2-3 krople olejku migdałowego
Do dekoracji
* 2 łyżki płatków migdałowych
* 1 łyżka suszonej żurawiny lub rodzynek
* skórka cytrynowa
* pół łyżeczki cynamonu mielonego
Migdały zalać wrzątkiem, po ok. 15 minutach obrać ze skórek, następnie zemleć lub drobno posiekać. Utrzeć z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Zalać połową mleka, dodać cynamon i gotować ok. 10 minut na małym ogniu.
Ryż wypłukać, zalać pozostałym mlekiem i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. W razie potrzeby można dolać mleka.
Ryż połączyć z ugotowanymi migdałami, dodać olejek migdałowy, skórkę cytrynową i żurawinę (rodzynki), gotować 5 minut.
Płatki migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni.
Zupę przełożyć do miseczek, posypać dodatkami. Podawać na ciepło lub na zimno.
7 komentarzy:
Ależ się prezentuje smacznie. No i ta żurawina! :)
Aha! Melduję, że właśnie zjadłam fasolową z czosnkiem i makaronem - dobra była :)
rzeczywiście wygląda i brzmi przesmacznie, chyba się na nią skuszę, bo zupy mleczne uwielbiam
Też ostatnio robiłam zupę migdałową, ale z kurczakiem :) A Twoja pięknie wyglada i musi cudownie smakować :)
Pięknie wygląda! Ach z żurawinką, mniam! :)) Nie jadłam nigdy jeszcze takiej zupki,ale widzę,że wygląda przepysznie! Pozdrawiam :)
Mniaam uwielbiam takie zupki-w sam raz na zimowe śniadanko:)
Pozdrawiam.
www.waniliowachmurka.blox.pl:)
dziewczyny, zupa jest przepyszna, migdały nadają wykwintnego smaku, a cytryna i żurawina świeżości :)
zemfiroczko, cieszę się, że się na nią zdecydowałaś ;)
aga, skuś się skuś... nie pożałujesz
kasiu, podrzucisz przepis, bo wiele czytałam o migdałowej z kurczakiem, ale nie miałam przyjemności spróbować
majana, olcia- nic innego nie pozostaje jak uwarzyć i delektować się jej smakiem ;)
zrobiłam, pyszna!
Prześlij komentarz