![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4TpAqevHqZ56CL4nzK2cElR2cxchJwswaJH9WHp-2tO3YHm0v8S5rvU6CsV27RrlsplMFcc-SvWakFEc9oGiJzGGilq7T0U0HtGP_rNsh5V1BfibCN8iCXEG-EGjjxGE9BSAQ5eS2AelL/s280/IMG_5188.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpYMSoqMaNdVUQbyeEOr3_o6lZbdR4_Bx_Kaa-K0yxRTqpym6h1t3me6Ky6-nWn-EPOkC76JdSH4R9vI2hOqzcubgFDCh43RPRyxaRXGPDP7-XyEi-DrhZT5SSAb_US0IsrTTFnuUX8olb/s280/IMG_5204.jpg)
Lody śmietankowe uwielbiam.
Najlepsze są te na bazie śmietanki. Kremowe, gęste, aksamitne, pyszne!
Moje przygotowuję ze słodkiej śmietanki i kwaśnej śmietany, koniecznie z dodatkiem jaj.
Dzięki sporej ilości alkoholu do jedzenia są idealne od razu po wyjęciu z zamrażalnika.
Smakują wyśmienicie polane ciepłym sosem, u mnie poziomkowym. Ale może to być rozpuszczona czekolada czy dowolny akcent smakowy ;-)
Smacznego!
Lody podwójnie śmietankowe
(proporcje na ok. 800 ml lodów)
2 jajka
150g cukru pudru
250g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
250g kwaśnej śmietany 18% (lub bardziej tłustej)
50 ml wódki
Jajka ubić na jasny, puszysty krem z 50g cukru.
W naczyniu, w którym będzie przygotowywana lodowa masa ubić kremówkę na sztywno z pozostałym cukrem. Dodać kwaśną śmietanę, masę jajeczną i wódkę. Ubijać przez 2-3 minuty, aż masa będzie dobrze napowietrzona.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż masa się schłodzi. Ukręcić lody w maszynie do lodów.
Lody można przygotować również bez maszyny - wówczas należy schłodzoną masę wlać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Mieszać co 30 minut żeby rozbić kryształki lodu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizVta679jIXhoa42fhrRmepK5zHopEAwbtkngC9k3m4QXThyphenhyphenRiKg9DVMXeoqOp1R7UN6Jnago4GBJEQFJkeGI6PD0tXP4giTFgBG4x1g2gDZKWxU49tie2cEBnnCrMN1_eSe6oB9rpMmCK/s280/IMG_5196.jpg)