poniedziałek, 5 kwietnia 2010

Babka podwójnie czekoladowa z orzechami. Z polewą czekoladową i orzechami.



Święta, święta i po świętach ;-)

Ale tę babkę upiekłam przed świętami i na świątecznym stole nie gościła. Była za to doskonałym wstępem do świąt :-)
Pierwszy raz zasmakowaliśmy jej u znajomych w Krakowie i to właśnie od Moniki dostałam przepis (bardzo, bardzo dziękuję :) )

Babka z tej ilości składników jest niewielka, ale bogaty smak rekompensuje doskonale ilość.
Ciasto jest mięsiste, wilgotne, o intensywnym smaku orzechów i czekolady. Pokryte grubą warstwą polewy czekoladowej i posypane uprażonymi orzechami.
Doskonale utrzymuje świeżość, po 2-3 dniach chyba nawet lepsze niż po upieczeniu.

Czekoladę można drobno posiekać lub rozpuścić z masłem (w takiej wersji jedliśmy ją za pierwszym razem). Ja zwiększyłam ilość czekolady w stosunku do otrzymanego przepisu (ze 100 do 130g). Część czekolady posiekałam, dzięki czemu w babce były wyczuwalne drobinki czekolady, resztę rozpuściłam z masłem.
Orzechy laskowe i włoskie można mieszać w dowolnych proporcjach, a ciemną czekoladę zastąpić białą.
Babka na pewno będzie pyszna!





Babka orzechowa z czekoladą

* 100g masła
* 130g gorzkiej czekolady
* 4 jajka
* szczypta soli
* 70g cukru
* 80g mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 100g zmielonych orzechów laskowych i/lub włoskich
* 1 łyżeczka kakao
opcjonalnie: 50g posiekanych orzechów i garść rodzynek

Do pieczenia: forma na babkę o średnicy ok. 20 cm u góry i wysokości ok. 7 cm (ew. keksówka 25 x 10 cm), wysmarowana masłem i wysypana mąką lub bułką tartą.


Masło i 30g czekolady rozpuścić w rondelku, wystudzić
100g czekolady zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach lub zmielić w malakserze.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać cukier. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy, startą czekoladę, kakao, (opcjonalnie posiekane orzechy i rodzynki).
Wszystko dodać do masy i wymieszać (łyżką lub mikserem na wolnych obrotach).
Na końcu mieszając masę, wlewać cienkim strumieniem roztopione masło.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, po 10 minutach wyjąc z formy. Zostawić do ostygnięcia.

Polewa czekoladowa

* 100g czekolady deserowej
* 30g masła
* 50g posiekanych orzechów

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej na garnuszku z wrzącą wodą).
Orzechy uprażyć na suchej patelni na złoty kolor (5-6 minut na małym ogniu).
Wystudzoną babkę polać polewą i posypać orzechami.

8 komentarzy:

Anja pisze...

Wyglada wspaniale i pewnie tak samo smakuje.

Anonimowy pisze...

Wygląda fantastycznie.
Pozdrawiam

julia.julia. pisze...

Taka czekoladowa.. i pełna dodatków. Takie "wypasione" lubię najbardziej ;) Pozdrawiam!

Majana pisze...

Piękna jest. Musiała smakować wspaniale!
Pozdrawiam:)

Dewi pisze...

This cake look amazing Agatka. Love the chocolate glaze and the almond. Delicious!

Hanna Mi pisze...

Czy Ty umiesz zrobić jakiekolwiek ciasto, które nie będzie zachwycało? Chyba nie. :-)

Piękne, i na zewnątrz i w przekroju... :-) Dobra robota!

Gosia pisze...

przepysznie wyglada i super przepisik!!! mialabym ochote na kawalatek....
Pozdrawiam poswiatcznie :)

Paula pisze...

przepięknie wygląda, a dodatek orzeszków pewnie był strzałem w dziesiątkę! nigdy wcześniej nie jadłam babki z orzechami, ale to chyba niedługo ulegnie zmianie... :)