sobota, 31 października 2009
Komu ciasteczko? Delikatne obwarzanki z cynamonem.
Całkiem nowa książka i całkiem nowe ciasteczka :-)
Te są pyszne. Delikatne, lekko chrupiące, trochę listkujące niczym z ciasta francuskiego :-)
Do ciasta nie dodaje się cukru, za to wierzch przyozdobiony jest słodką cukrowo-cynamonową skorupką. Ideałem byłoby posypanie ich grubym cukrem (np. rafinadą), ale na dzień dzisiejszy sama nie wiem gdzie ją kupić. Jak tylko znajdę, zrobię spory zapas.
Ciasto należy zagnieść szybko i zbytnio nie ogrzewać (mnie wyręczył malakser, na koniec należało tylko zrobić z ciasta kulę). Podczas wałkowania składałam ciasto kilkukrotnie, żeby osiągnąć efekt listkowania. Udało się :-)
Jeżeli cukier z cynamonem do posypania wymieszamy z odrobiną sproszkowanego kardamonu i goździków, ciasteczka nabiorą bożonarodzeniowej nuty.
Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka".
Obwarzanki
ok. 60 ciasteczek
* 500 g mąki pszennej
* 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
* 4 żółtka
* 250 g zimnego masła
Na wierzch
* 4 łyżki cukru wymieszać z 1 łyżeczką cynamonu
* roztrzepane białko jajka lub płynne masło do posmarowania
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, dodać śmietanę, żółtka i pokrojone w małą kostkę masło. Wszystkie składniki zagnieść szybko na jednolite, elastyczne ciasto. (Można ciasto przygotować z malakserze). Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wykrawać obwarzanki o średnicy ok. 5 cm.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować białkiem lub masłem, posypać cukrem z cynamonem.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem 160 stopni)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
30 komentarzy:
Wyglądają cudownie a smakują pewnie jeszcze lepiej!
Jakie słodziuchne kółeczka... Na bank są przepyszne, bo jak może nie być przepyszne coś tak cynamonowego? :-)
podpisuje sie pod tym, co napisala Agata!
wlasnie upieklam podobne cynamonowe cudenka - dla mnie wszystko co cynamonowe jest pyszne :)
uwielbiam cynamon a te ciasteczka wygladaja niesamowicie, musze koniecznie wyprobowac:) Pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl
Śliczne ciasteczka!
Uwielbiam cynamonowe ciastka i wszystko co z cynamonem, wiec musze je wypróbować koniecznie:)
Pozdrawiam!
mi ciasteczko! mi! dwa poproszę.:-)
wyglądają uroczo, takie ciasteczka to mogłabym tu i teraz zjeść :)
Wygladaja cudownie:D
A mozesz zdradzic dokladniej co to za ksiazka?:) Ksiazek "ciasteczka" jest dosc duzo:)
Piękna fotka z piękna zawartością. :)
Cudne! Uwielbia takie czyste zdjecia.
Jul, książkę kupiłam w Lidlu całkiem niedawno (niestety nie ma tam info o wydawnictwie), kiedy odkryłam, że robiłam już wszystkie ciasteczka z wszystkich książek, które mam.
Slicznie ciasteczka i napewno cudnie pachnace cynamonem.
Pozd.
my z przyjemnością. jak najbardziej. poprosimy :) bardzo ładnie :)
Piękne zdjęcie. Takie proste i czyste.
moja koleżanka, której poleciłam tę stronę zrobiła takie ciasteczka według Twojego przepisu i wyszły pysznie :) nie za słodkie.... w sam raz do herbatki :)
pyszne! są niesamowicie delikatne i kruche :D
ja niestety tak się spieszyłam żeby je już zrobić że nie przeczytałam na jaką grubość rozwałkować ciasto i w efekcie wyszły mi bardzo cieniutkie, ale...
bardzo fajnie wyglądają bąbelki!
bardzo cienko rozwałkowane ciasto, wykrojone w kółeczko (jak od kieliszka od wódki)!
Jest mi niezmiernie miło, że ciasteczka smakują. I obiecuję więcej i więcej przepisów na podobne słodkości :)
o tak, tak! czekam z niecierpliwością na jakieś świąteczne słodkości... :)
Hej, a w którym momencie je składać żeby powychodziły listki?? w przepisie nic nie jest napisane....
Składam podczas wałkowania.
Rozwałkowuje na ok. 3 mm, składam, ponownie wałkuję i składam. I tak 3-4 razy.
Bomba:) Zawzięłam się jakoś na listki po tym jak mi nie wyszło francuskie z dorotkowego bloga, ambicja to ambicja:):)A te ciacha...Na serio są dobre?? Pytam bo szykuję na specjalna okazje. Jak to jeszcze jest z przetrzymywaniem, czy na drugi dzień są jednakowo dobre jak pierwszego?? Obawiam się że jednego dnia nie zrobie faworków, oponek, tego i jeszcze jednych ciastek, notabene też listkujących:P
Nam bardzo smakowały, kolejnego dnia czy po pewnym czasie są nawet jeszcze lepsze.
Ciasteczka miękną i robią się jeszcze delikatniejsze.
Musisz jednak wiedzieć, że nie jest to ciasto francuskie.
Roboty z nimi niewiele i powinny wszystkim smakować :)
Śmiało mogę Ci jeszcze polecić Shortbread z tego przepisu http://twojemoje.blogspot.com/2010/02/shortbread-petticoat-tails.html
Są delikatne, bardzo maślane, przepyszne. I pracy przy nich tyle co wcale :)
Wiem że nie francuskie:P NIestety twoją odp przeczytałąm później i zrobiłam te. Efekt.....jestem zawiedziona smakiem bardzo. Niby listowały ale to i tak takie zwykłe kruche ciasteczka. Chyba za bardzo sie skusilam zdjęciem;/ Niemniej to nie twohja wina przecież:):):)
Przykro mi, że nie spełniły Twoich oczekiwań.
Mam nadzieję, że nie zrazi Cię to do korzystania z innych moich przepisów :)
pozdrawiam
agata
Zrzić nie zrazi, robiłam już jagodzianki- były pycha. Sycące jak nie wiem co, jedna robiła za 3:)
Cieszę się i zapraszam częściej :)
Zrobiłam. Proste i pyszne. Bardzo lekko słodkie - i dobrze bo staramy się ograniczać cukier.
Tylko, że teraz mam 4 białka w lodówce. To co bezy (nie-słodkie hahaha)? Jakieś inne pomysły białkowe?
Jolu, miło mi, że smakują :)
Białka możesz wykorzystać na bezy, np. kokosowe.
Ubij białka z ok. 100g cukru (ok. 1/2 szklanki) na sztywną pianę, wsyp 200g wiórków kokosowych, wymieszaj i nakładaj szprycą lub łyżeczką na blachę.
Piecz ok. 30 minut w temp. 150 stopni. Wystudź na blasze.
pozdrawiam
agata
Wprawdzie obwarzankami je ciężko nazwać, skoro przed pieczeniem się ich nie obwarza we wrzątku, ale za to wyglądają baaaaardzo apetycznie. Chętnie wypróbuję :)
Rafinadę dostaniesz np. w Leclerk'u (marka Cukier Królewski).
Prześlij komentarz