poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Syrop malinowo-miodowy


Słodki i pachnący syrop z malin i miodu.
Gęsty, aromatyczny, niezwykle pyszny.
Doskonały zimową porą zarówno jako dodatek do herbaty, jak i polewa do lodów i deserów.

Syrop można przygotować również z innych owoców. Na pewno pyszny będzie z soku morelowego i miodu - to doskonałe połączenie! Jak w tym dżemie morelowym z miodem i cytryną.

Do przygotowania syropu należy maliny zasypać cukrem na minimum 12-14 godzin. Najlepiej na ten czas owoce wstawić do lodówki.
Maliny oczywiście wykorzystujemy do produkcji dżemu :-) Albo marmolady z malin i jabłek.


Syrop malinowo-miodowy
(ok. 500 ml syropu)

* 1,5 kg malin
* ok. 130 g cukru
* 200 g miodu o delikatnym smaku

Maliny zasypać cukrem, wymieszać, odstawić na 12-14 godzin do lodówki. Zlać sok.
Sok gotować przez ok. 30 minut, dodać miód i gotować razem przez kolejne 30 minut.
Wrzący syrop przelać do butelek i zakręcić. Odstawić w ciemne miejsce.

12 komentarzy:

asia pisze...

Syrop na pewno wspaniały! Ale jaką ilością cukru zasypać maliny?
Pozdrawiam!
J:O)

Ania pisze...

Przydałaby mi się taka buteleczka na zimę!

majana pisze...

Wspaniały syrop. Idealny na zimę.
Zazdroszczę:)

Pozdrowionka:)

.agatka. pisze...

asiu - już zrobiłam poprawkę we wpisie :)

aga pisze...

zapewne jest pyszny taki syrop:)

Agnieszka pisze...

Uwielbiam syrop malinowy. Zachwycam się Twoimi przetworami. Zrobiłam dżem morelowy z cytryną i miodem - jest pyszny! Pozdrawiam :)

dorota20w pisze...

uwielbiam taki syrop !

Paula pisze...

zimą taki syrop to jest coś cudownego :)

asia pisze...

Super! Dziękuję!
Pozdrawiam!
J:O)

.agatka. pisze...

Agnieszko, bardzo się cieszę ;)

Asia, nie ma za co :) Mam nadzieję, że i Tobie posmakuje.

zosia szczerba pisze...

ooo pycha :) to już wiem jaki soczek zrobię w tym roku :D

Polka pisze...

Ja nie zrobię bo nie mam dostępu do dobrych (i tanich) malin. Ale w zimie herbata z Twoim sokiem to byłoby prawdziwe niebo w gębie!
Tak myślę :)

Miłego weekendu Agatko!