poniedziałek, 2 sierpnia 2010
Syrop malinowo-miodowy
Słodki i pachnący syrop z malin i miodu.
Gęsty, aromatyczny, niezwykle pyszny.
Doskonały zimową porą zarówno jako dodatek do herbaty, jak i polewa do lodów i deserów.
Syrop można przygotować również z innych owoców. Na pewno pyszny będzie z soku morelowego i miodu - to doskonałe połączenie! Jak w tym dżemie morelowym z miodem i cytryną.
Do przygotowania syropu należy maliny zasypać cukrem na minimum 12-14 godzin. Najlepiej na ten czas owoce wstawić do lodówki.
Maliny oczywiście wykorzystujemy do produkcji dżemu :-) Albo marmolady z malin i jabłek.
Syrop malinowo-miodowy
(ok. 500 ml syropu)
* 1,5 kg malin
* ok. 130 g cukru
* 200 g miodu o delikatnym smaku
Maliny zasypać cukrem, wymieszać, odstawić na 12-14 godzin do lodówki. Zlać sok.
Sok gotować przez ok. 30 minut, dodać miód i gotować razem przez kolejne 30 minut.
Wrzący syrop przelać do butelek i zakręcić. Odstawić w ciemne miejsce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
15 komentarzy:
Syrop na pewno wspaniały! Ale jaką ilością cukru zasypać maliny?
Pozdrawiam!
J:O)
Przydałaby mi się taka buteleczka na zimę!
Wspaniały syrop. Idealny na zimę.
Zazdroszczę:)
Pozdrowionka:)
asiu - już zrobiłam poprawkę we wpisie :)
zapewne jest pyszny taki syrop:)
Uwielbiam syrop malinowy. Zachwycam się Twoimi przetworami. Zrobiłam dżem morelowy z cytryną i miodem - jest pyszny! Pozdrawiam :)
uwielbiam taki syrop !
zimą taki syrop to jest coś cudownego :)
Super! Dziękuję!
Pozdrawiam!
J:O)
Agnieszko, bardzo się cieszę ;)
Asia, nie ma za co :) Mam nadzieję, że i Tobie posmakuje.
ooo pycha :) to już wiem jaki soczek zrobię w tym roku :D
Ja nie zrobię bo nie mam dostępu do dobrych (i tanich) malin. Ale w zimie herbata z Twoim sokiem to byłoby prawdziwe niebo w gębie!
Tak myślę :)
Miłego weekendu Agatko!
Muszę przyznać, że nigdy nie próbowałam łączyć syropu malinowego wraz z miodem, ale zapowiada się całkiem niezła mieszanka. Mam w sumie w domu syrop malinowy od https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy i jakiś miód także się znajdzie, więc podsuwa mi się plan na jutrzejszy dzień. Jest dość ciepło więc myślę, że zrobię taki napój schłodzony o smaku malinowo-miodowym. Ciekawe co na to dzieciaki powiedzą.
Chciałabym wypróbować przepis, bo wydaje się świetny, mam tylko pytanie ile można przechowywać taki syrop? Czy nie trzeba go pasteryzować już w butelkach? Będę wdzięczna za odpowiedź:)
Syrop owocowy często stosuję przy przygotowywaniu mojej ulubionej, mrożonej herbaty. Mrożona herbata to jeden z moich ulubionych napojów. Skutecznie gasi pragnienie oraz orzeźwia, dzięki czemu jest idealna na duże upały. Herbatę podaję najczęściej w specjalnych szklankach do serwowania tego rodzaju napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/szklanki razem z kilkoma kostkami lodu oraz słomką. Polecam ten napój każdemu.
Prześlij komentarz