poniedziałek, 4 lipca 2011

Lody podwójnie śmietankowe



Lody śmietankowe uwielbiam.
Najlepsze są te na bazie śmietanki. Kremowe, gęste, aksamitne, pyszne!
Moje przygotowuję ze słodkiej śmietanki i kwaśnej śmietany, koniecznie z dodatkiem jaj.
Dzięki sporej ilości alkoholu do jedzenia są idealne od razu po wyjęciu z zamrażalnika.

Smakują wyśmienicie polane ciepłym sosem, u mnie poziomkowym. Ale może to być rozpuszczona czekolada czy dowolny akcent smakowy ;-)

Smacznego!

Lody podwójnie śmietankowe
(proporcje na ok. 800 ml lodów)

2 jajka
150g cukru pudru
250g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
250g kwaśnej śmietany 18% (lub bardziej tłustej)
50 ml wódki

Jajka ubić na jasny, puszysty krem z 50g cukru.
W naczyniu, w którym będzie przygotowywana lodowa masa ubić kremówkę na sztywno z pozostałym cukrem. Dodać kwaśną śmietanę, masę jajeczną i wódkę. Ubijać przez 2-3 minuty, aż masa będzie dobrze napowietrzona.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż masa się schłodzi. Ukręcić lody w maszynie do lodów.

Lody można przygotować również bez maszyny - wówczas należy schłodzoną masę wlać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Mieszać co 30 minut żeby rozbić kryształki lodu.



26 komentarzy:

Majana pisze...

Oj, jakie smakowite lodziki i do tego z poziomkami, których wieki nie jadłam.
Pozdrowienia:)

Kamila pisze...

Świetny widok, takie lody z sosem poziomkowym. Super!

Kaś pisze...

pyszności! ale bym zjadła takiego loda :)

Karmel-itka. pisze...

och, och!
jestem nimi zachwycona!

sandrula pisze...

poziomeczki dopełniają dzieła cudownie!:D

aga pisze...

pysznosci:)

ewelajna pisze...

Agatko, a ja dopiero zobaczyłam, że znów jesteś - jak dobrze, że jesteś:).
I jeszcze takie smakowite lody prezentujesz:). A sosem poziomkowym to już więcej szczęścia w smaku niż można sobie wyobrazić...
Pozdrawiam Cię gorąco!

Russkaya pisze...

Poziomeczki...mniam! I to na takich pysznych lodach :) Fajnie, że tu zajrzałam, bo jestem lodożercą więc chętnie je zrobię :) ja nie umiem się powstrzymać przed takimi pysznościami :)

Magdalena. pisze...

Coś pięknego, smakowitego, kuszącego ! :)
I weź tu człowieku wytrwaj przy swojej diecie...

Świetny blog ! Dzięki Twojemu przepisowi wyszła mi najlepsza tarta cytrynowa jaką kiedykolwiek robiłam:)

Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Super przepisy!!! Kilka z nich już zapisałam i na pewno zrobię w tym tygodniu!
Zapraszam do spróbowania moich przepisków - www.brazylijskie.com.pl

Marta pisze...

Wygladaja pysznie, jednak smietankowe ciut mi sie znudzily, szukam przepisu dobrego do przerobienia na lody kawowe.
Czy myslisz ze jakby zamiast wodki dodac likieru kawowego i do samej masy kawy rozpuszczalnej wyszlyby?
Czy moze sie zwarzyly?
Ostatnio nie mam szczescia do lodow, warza mi sie :/

małgo pisze...

aż mi ślinka pociekła :))
Yummy & Tasty

Psie Wędrówki pisze...

wygląda przepysznie :)

anja pisze...

Zrobiłam jakiś czas temu i muszę przyznać, że już dawno sama tyle lodów nie zjadłam :) Pyszne! Jutro powtórka :)

Marta pisze...

Uwielbiam lody, a Twoje wyglądają wyśmienicie. A poziomek nie jadłam już lata. Chwytam za składniki i do roboty!

ewelajna pisze...

Hop, hop...! Agatko, jesteś? Wszystko dobrze?

Majana pisze...

Wesołych Świąt Agatko!:)

Anonimowy pisze...

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku - Jola (w oczekiwaniu na nowe przepisy ;)

mariszka pisze...

Wracaj!

Majana pisze...

Agatko, radosnych Świąt Wielkanocnych!:)

Canette pisze...

Czy mogłabym zastąpić śmietanę np. jogurtem greckim? Bo chcę uzyskać lody o smaku jogurtowym, a nie z jogurtu i mam problem :)

Ania pisze...

Zapraszam do zabawy w "11 pytań" - szczegóły u mnie:)

agea pisze...

pyszności:)

wątroby pisze...

takie lody to wspaniałe wspomnienie lata,

Kulinarny Kredens pisze...

Idealne na wakacje i fajnie, że nie trzeba mieć w posiadaniu koniecznie maszyny do lodów :)

شات دردشة بنات مصر شات مصريه pisze...

شات بنات مصر
شات بنات مصر
شات مصرى
شات مصرى
شات مصري
بنات مصر
دردشة

شات
شات
شات
شات مصر
شات مصرية

شات مصرى
شات بنات مصر
شات مصرى
بنات مصر
دردشة
شات مصرى
شات بنات
شات مصر
شات مصرية

شات مصرية
شات مصريه


شات بنات مصر
http://moon-masr.blogspot.com/