Ot, zwykły kabaczek. Nic szczególnego.
Choć dla mnie szczególny. Bo ostatni raz jadłam go co najmniej 5 lat temu. Smakuje dokładnie tak samo i jeszcze w tym sezonie powtórzę.
Tak się złożyło, że L. przytargał do domu kilka dni temu piękną, wielką sztukę. Dostał od Kasi.
Prawdziwy wiejski kabaczek :-)
Najlepszy w cieście naleśnikowym, po usmażeniu posypany solą :-)
Kabaczek w cieście
* 1 kabaczek średniej wielkości
Ciasto
* 2 duże jajka
* 300g mąki pszennej
* 250-300ml mleka
* pół łyżeczki soli
* olej do smażenia
Wszystkie składniki ciasto zmiksować, ostatnie 50 ml mleka dolać gdyby ciasto było zbyt gęste. Odstawić na 10 minut.
Kabaczka obrać, pokroić w plastry 7-8mm, wykroić pestki. Kawałki maczać w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Osączać na ręczniku papierowym, posypać solą.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
10 komentarzy:
Agatko to musi być pyszne :) I takie letnie. Nie jadłam jeszcze kabaczka smażonego w cieście naleśnikowym.
Pysznosci :)
Ja tez nie jadlam jeszcze kabaczka w ciescie nalesnikowym :) Zawsze tylko panieruje w bulce tartej.
Musi być pyszny taki kabaczek. Dawno nie jadłam, oj jak dawno, a w takim wydaniu chyba jeszcze nigdy.
Pozdrawiam:)
a ja mam kabaczka , dziękuje za przypomnienie co można z niego zrobić
prawdziwe wiejskie kabaczki są najpyszniejsze
zasadziłam 9 ziarenek a teraz mamy tyyyle kabaczków, że aż nie wiadomo co z nimi robic. było już placki, było leczo, był dżem. teraz narobiłaś mi ochoty na takie w cieście :-)
Ja wiem, że jest pyszny! U W I E L B I A M!!! :D
A u Ciebie dodatkowo cudnie puszy się na talerzu. :)
właśnie robię ,tylko zamiast mleka dałam wodę do ciasta bo nie chciało się mi iść do sklepu po mleko
http://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=1505&view=findpost&p=881689
pycha
kasiu, majka, majanko - koniecznie wypróbujcie :) to cia tę zaletę, że nie brudzi rąk, wszystko widelcem :)
asieja, szczerze Ci zazdroszczę. Kiedyś jadałam częściej, teraz nie widuję kabaczków sprzedaży. A może to dlatego, że o nim zapomniałam...
Małgosiu :)
margot, super! Jak smakował na wodzie? Nigdy nie robiłam tego ciasta bez mleka, a czasami mleka nie mam i rezygnuję z przygotowania ciasta takiego jak to. Może się to zmieni... :)
U mnie już kabaczka nie ma, ale może Kasia przytarga jeszcze jednego, będzie uczta :)
Agatka ,bardzo pyszne ,mi chyba na warzywach takie wodne lepiej smakuje
Ja miałam nawet zamienić to mleko na piwo ,ale też mi się nie chciało iść do sklepu ,piwo byłoby jeszcze lepsze w tym cieście
Prześlij komentarz