niedziela, 16 sierpnia 2009

Ogórki konserwowe z chili


Ogórki marynowane z chili to drugi z moich sprawdzonych przepisów i druga propozycja na przygotowanie ogórków. Są niesamowicie smaczne i stanowią doskonały dodatek do wielu dań czy kanapek.

Ogórki do przetworów powinny być młode, najlepiej jak najmniejsze, jeżeli mają być przetwarzane w całości. Powinny być twarde, jędrne, bez uszkodzeń.
Najlepsze oczywiście smakują te z własnego ogrodu. Moje pochodzą od znajomego gospodarza, podobno nie pryskane :-)

Ogórki powinny być ułożone ścisło w słoikach i zalane tak żeby nie wystawały ponad zalewę.
Można przygotować również ogórki bez papryczki.
Z podanych proporcji robię 8-9 słoików pysznych słodko-kwaśnych ogórków z lekko ostrą nutką :-)


Ogórki konserwowe

* 4 kg małych ogórków gruntowych
* ziele angielskie - 3 na słoik
* liście laurowe - 1 duży lub 2 małe na słoik
* po 2-3 plastry marchwi na słoik
* gorczyca biała - po 1 łyżeczce na słoik
* pieprz czarny ziarnisty - 4 na słoik
* papryczki chili, świeże lub suszone - po 1-2 na słoik
* korzeń chrzanu, pokrojony w cząstki
* po jednym ząbku czosnku na słoik, pokrojone w plasterki
* koper (sam baldach)

Zalewa

* 2,5 litra wody
* 0,5 litra octu 10%
* 5 płaskich łyżek soli
* 180g cukru

Ogórki moczyć przez ok. 1-2 godziny w zimnej wodzie (ułatwi to umycie i ogórki wchłoną wodę, dzięki czemu nie będą już "piły" zalewy w słoiku), następnie dokładnie umyć.
Na dno umytych i wyparzonych słoików włożyć ziele angielskie, marchew, liście laurowe, po pół łyżeczki gorczycy.
Układać ogórki i pomiędzy nie resztę przypraw.
Zalewę zagotować (można ew. dosmaczyć wg swojego smaku), gorącą zalać ogórki, wytrzeć brzegi słoików czystą ściereczką i zakręcać.
Wkładać do garnka z gorącą wodą i pasteryzować 10 minut. Wyjąć, dokręcić, postawić na zakrętce do wystygnięcia.

8 komentarzy:

aklat pisze...

wspaniale pomysły na przetwory mozna u Ciebie znalezc :) kiedys takie piekielnie ostre ogórki kupiłam i pyszne były, przepis sobie zapisuje, tylko czy dam rade je wszystkie wypróbować??? :) oby

agata pisze...

Bardzo mnie to cieszy :)
Ogórki będą jeszcze 2 :D
Zrób na spróbowanie, jeśli posmakują to dorobisz. W tym roku warzywa i owoce są tak tanie, że aż szkoda nie wykorzystać tego co nam natura oferuje :)

Abi pisze...

ile ja bym dala zeby u mnie byly takie ogorki!!! a tu tylko te dlugie, marketowe...

Tilianara pisze...

Widzę że szalejesz z przetworami :) Ale będziesz miała wspaniałą jesień i zimę dzięki nim :)

cudawianki pisze...

zazdroszcze peklowania ogorasow. tu na wyspie gruntowych nie ma :-( z checia bym zakupila taki sloiczek :-)

Ewelina Majdak pisze...

Wrrr znowu ogórki i Ciebie?? :P
Jak bédziesz sprzedawać to ja się zapisuję w kolejkę.
:)))))

asieja pisze...

Agatko,
ale przetworowa produkcja u Ciebie w tym roku :-)
ładnie wyglądają takie ogórki zamknięte w słoiku z czerwonymi papryczkami
pewnie jeszcze lepiej niż wyglądają - smakują..

Karinka pisze...

Czy do tego przepisu mozna dodac musztarde aby zrobic ogorki w zalewie musztardowej? Jesli tak to ile?