wtorek, 10 listopada 2009

Rogaliki cappuccino.



Na Orzechowy Tydzień Eli :-)
Choć tym razem prowadzony przez ZawszePolkę.

Rogaliki choć cappuccino, to z orzechami i migdałami. Chrupiące, aromatyczne, delikatne.
Trudno o nich napisać coś więcej. Trzeba spróbować! :-)

Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka" (podobnie jak obwarzanki z cynamonem), w oryginale rogaliki polane są kuwerturą. Ja zrezygnowałam z tego zabiegu żeby móc ciasteczka dłużej przechowywać.
Zamknięte w szczelnym pojemniku mogą stać nawet miesiąc (dłużej nie sprawdzałam).





Rogaliki cappuccino
50-60 małych rogalików

* 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
* 300 g mąki pszennej
* 50 g zmielonych orzechów laskowych
* 50 g zmielonych migdałów
* 80 g cukru
* 200 g masła

Kawę przesiać z mąką, wymieszać z orzechami, migdałami i cukrem.
Masło pokroić na kawałki i posiekać z mąką. Szybko zagnieść ciasto i odłożyć na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Ciasto podzielić na 8-10 porcji i zrolować w wałki grubości palca. Pokroić na kawałki o długości 5 cm i uformować rogaliki.
Ułożyć w odstępach co 2-3 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 15 minut w temperaturze. 180 stopni (z termoobiegiem 160 stopni).

15 komentarzy:

margot pisze...

aż mi serce szybciej zabiło, małe ,śliczne i pewnie przepięknie i pachną i pysznie smakują

atina pisze...

zaśliniłam sie na ich widok:)

Michaszka pisze...

Uwielbiam takie drobne rogaliki ... :-)

zemfiroczka pisze...

Taaaa, przydałyby mi się takie do kawki... ;)

aga-aa pisze...

chcę jednego, albo dwa i Zemfi z kawką :)

zemfiroczka pisze...

Spoksik Princess! Jak wybędę na dobre z Orzechówki, to Cię nawiedzę. Ale wtedy kawa ma być! I biała dama jeszcze ;)

poswix pisze...

O łał, jakie równiutkie. :-) Niejeden Marcin byłby dziś z nich dumny. :-)

majka pisze...

Swietne zdjecie. A rogaliki wygladaja przepysznie...kawa, orzechy..mniam!

Małgosia.dz pisze...

Moje smaki. :) W tej chwili to i ja do kawy bym chętnie skubnęła, a nie ma... :)
A zdjęcie baaaardzo smakowite. :)

asieja pisze...

zapowiadają się bardzo orzechowo
do zapamiętania :-)

ili pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
ili pisze...

są świetne!
zrobiłam przed chwilą takie i wyszły cudownie kruche i kawowe... (niestety ktoś zjadł wszystkie kruszone migdały wiec zrobiłam wersję tylko z orzechami)

obawiam się że miesiąca to nie wytrzymają - bo znikają w strasznym tępie! :)

czy Twoje też były aż za bardzo kruche zaraz po wyjściu z piekarnika? :)

.agatka. pisze...

ili, były bardzo kruche, dlatego studziłam je na blasze.
Myślę, że brak migdałów nic im nie zaszkodził :)

majana pisze...

Jakie pyszności!:)))

Bea pisze...

Uwielbiam takie kruche, aromatyczne wypieki! I u mnie tez pewnie dluzej niz miesiac w puszce nie wytrzymaja ;)

Pozdrawiam!