środa, 2 grudnia 2009
Chleb polski
Uniwersalny, jasny chleb, bardzo dobrze komponuje się z różnymi dodatkami.
Skórka jest chrupiąca niedługo po upieczeniu i wystygnięciu. Później jest równie smaczny, długo pozostaje miękki.
My jedliśmy go przez kolejne 3 dni i cały czas był naprawdę smaczny.
Bardzo dobrze się przechowuje zawinięty jedynie w lniana ściereczkę.
Przepis zaczerpnięty od Tatter. Choć w oryginale pieczony jest na zakwasie z opcjonalnym dodatkiem drożdży, ja upiekłam go na samych drożdżach (w na prawdę niewielkiej jak na tak duży bochen ilości) i poniżej podaję proporcje, z których korzystałam.
Po oryginał zapraszam do źródła.
Tatter, Tobie dziękuję za przepis na ten wyśmienity chleb! :)
Chleb polski
1 duży bochenek lub 2 mniejsze
* 550g mąki białej pszennej chlebowej
* 85g mąki żytniej razowej
* 50g mąki pszennej razowej żarnowej lub 50g otrąb pszennych
* 6g świeżych drożdży
* 2 łyżeczki soli
* 410 g letniej wody
Z 100g mąki pszennej, 100g wody i 2g drożdży zrobić zaczyn. Zakryć i zostawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski włożyć wszystkie składniki, dodać zaczyn i wymieszać. Następnie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryć szczelnie folią i zostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, odgazowując i składając ciasto w tym czasie 3 razy.
Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, umieścić go w koszu złączeniem do góry i zostawić do wyrośnięcia na 60-70 minut, nie dopuszczając do przerośnięcia.
Wyłożyć na łopatę, szybko naciąć. Piec w temp. 250 stopni przez 10 minut, obniżyć temp. do 200 stopni i piec jeszcze ok. 30 minut.
Studzić na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
6 komentarzy:
Kiedys nawet nie myslalam ze bede piekla sama chleb. Dzieki Tatter moje marzenie sie spelnilo i widze ze nie tylko dla mnie Jej strona jest kopalnia wiedzy :)
Agatko chleb jest piekny. Ma cudny miazsz.
Pozdrawiam cieplo!
e.
Och, alez on piękny Agatko!:))
Pozdrawiam!:)
Piękny!
Bardzo, bardzo piekny! Wzorowe wnetrze, wyrosniety, klasa! Agatko, teraz w wersji zakwasowej...czekam! ;D
Agatko, cóż powiedzieć...? :) Chlebek jak malowany. :) Pewnie dlatego, że polski. :)
jak marzenie ten chleb
Prześlij komentarz