środa, 2 grudnia 2009

Chleb polski


Uniwersalny, jasny chleb, bardzo dobrze komponuje się z różnymi dodatkami.
Skórka jest chrupiąca niedługo po upieczeniu i wystygnięciu. Później jest równie smaczny, długo pozostaje miękki.
My jedliśmy go przez kolejne 3 dni i cały czas był naprawdę smaczny.
Bardzo dobrze się przechowuje zawinięty jedynie w lniana ściereczkę.

Przepis zaczerpnięty od Tatter. Choć w oryginale pieczony jest na zakwasie z opcjonalnym dodatkiem drożdży, ja upiekłam go na samych drożdżach (w na prawdę niewielkiej jak na tak duży bochen ilości) i poniżej podaję proporcje, z których korzystałam.

Po oryginał zapraszam do źródła.



Tatter, Tobie dziękuję za przepis na ten wyśmienity chleb! :)


Chleb polski
1 duży bochenek lub 2 mniejsze

* 550g mąki białej pszennej chlebowej
* 85g mąki żytniej razowej
* 50g mąki pszennej razowej żarnowej lub 50g otrąb pszennych
* 6g świeżych drożdży
* 2 łyżeczki soli
* 410 g letniej wody


Z 100g mąki pszennej, 100g wody i 2g drożdży zrobić zaczyn. Zakryć i zostawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Do dużej miski włożyć wszystkie składniki, dodać zaczyn i wymieszać. Następnie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryć szczelnie folią i zostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, odgazowując i składając ciasto w tym czasie 3 razy.
Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, umieścić go w koszu złączeniem do góry i zostawić do wyrośnięcia na 60-70 minut, nie dopuszczając do przerośnięcia.
Wyłożyć na łopatę, szybko naciąć. Piec w temp. 250 stopni przez 10 minut, obniżyć temp. do 200 stopni i piec jeszcze ok. 30 minut.
Studzić na kratce.

6 komentarzy:

Ewelina Majdak pisze...

Kiedys nawet nie myslalam ze bede piekla sama chleb. Dzieki Tatter moje marzenie sie spelnilo i widze ze nie tylko dla mnie Jej strona jest kopalnia wiedzy :)
Agatko chleb jest piekny. Ma cudny miazsz.
Pozdrawiam cieplo!

e.

Majana pisze...

Och, alez on piękny Agatko!:))
Pozdrawiam!:)

Ania pisze...

Piękny!

Tatter pisze...

Bardzo, bardzo piekny! Wzorowe wnetrze, wyrosniety, klasa! Agatko, teraz w wersji zakwasowej...czekam! ;D

Małgoś pisze...

Agatko, cóż powiedzieć...? :) Chlebek jak malowany. :) Pewnie dlatego, że polski. :)

margot pisze...

jak marzenie ten chleb