niedziela, 1 sierpnia 2010
Marmolada z malin i jabłek z cynamonem
Ciąg dalszy przetworów z malin. Podawałam już przepis na dżem z malin i czerwonych porzeczek, dzisiaj marmolada jabłkowo-malinowa z dodatkiem cynamonu. Marmolada jest słodka i pięknie pachnie. Dodałam do niej cynamon, który świetnie pasuje zarówno do malin, jak i do jabłek.
Ponieważ jabłka zawierają dużo pektyn i po niezbyt długim gotowaniu tworzą mus, do marmolady nie dodawałam pektyny. Jedynie sok z cytryny, dla przełamania słodkiego smaku.
Sok z malin wykorzystałam do zrobienia pysznego syropu malinowego z dodatkiem miodu. Jutro podam przepis. :-)
Maliny można przetrzeć przez sito przed dodaniem do jabłek lub zostawić z pestkami, jeśli nie przeszkadzają. Ja nie przecieram, pesteczki lubimy :-)
Marmolada malinowo-jabłkowa z cynamonem
(6 słoików po ok. 280 g każdy)
* 1,5 kg malin
* 1,5 kg jabłek
* 250-300 g cukru
* sok z 1 cytryny
* 1 laska cynamonu
Maliny przebrać, zasypać ok. 150 g cukru i odstawić na noc do lodówki.
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić w plasterki, zasypać pozostałym cukrem, dodać sok z cytryny, laskę cynamonu i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 minut, aż jabłka się rozpadną i powstanie mus. Wyjąć laskę cynamonu i zetrzeć ok. 2-3 cm na tarce o drobnych oczkach.
Z malin zlać sok, a owoce zagotować.
Maliny połączyć z musem jabłkowym i razem gotować ok. 20-30 minut.
Przełożyć do czystych, ciepłych słoiczków i zakręcić. Odstawić na zakrętkach, aż ostygną.
Tutaj pisałam również jak przygotować słoiki do napełniania.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
14 komentarzy:
Uwielbiam maliny. To drugie, obok truskawek, moje ulubione owoce.
Chętnie skorzystam z Twoich przepisów.
Pozdrawiam wakacyjnie.
mam takie wrażenie, że jadłam już malinowo jabłkowy dżem. i tak się zastanawiam czy rzeczywiście Mama taki robiła czy tylko mi się wydaje. na pewno nie łączyłam malin z cynamonem i przy najbliższej okazji to zrobię.
To musi być wspaniały smak! Ma cudowny kolor, chętnie bym się przyssała do tego sloiczka ;) hihi:)
Pozdrówki Agatko:)
Piękna ta marmolada. I to z dodatkiem mojego ulubionego cynamonu!
Pozdrawiam! :)
wszystko co lubię zamknięte w takim słoiczku... pycha!
wspaniale wygląda więc muszę poznać smak :) zapisuję w kolejkę :)
taki dzem to musi byc pyszny:) wyglada cudnie:)
Agatko, wciaz kusisz niesamowitymi smakami! Ja zrobilam tez ten Twoj jagodowy, pyyycha!
Pozdrawiam serdecznie :)
Planuję dżem malinowo-gruszkowy. Zastanawiam się, czy to dobre połączenie. I czy cynamon będzie pasował.
Możesz w takcie smażenia odłożyć 2-3 łyżki, dodać szczyptę cynamonu i spróbować.
Dla mnie do gruszek idealnie pasuje imbir.
Próbuj :)
pozdrawiam
agata
Dziękuję za radę. Dodam imbir. Właśnie gotuję :-)
Witam:)
Mam pytanko? a jaka odmiana jabłek jest najlepsza do tego połączenia z malinami?
Pozdrawiam
iwa
iwa, myślę, że kwaśne jabłka typu szara reneta czy golden delicious będą odpowiednie.
Chociaż ja nie zwracam na to uwagi :)
powodzenia
Alez to cudnie wyglada!
Piekne zdjecia i ciekawe przepisy - z przyjemnoscia dodaje twoj blog do ulubionych :)
pozdrawiam cieplo!
Prześlij komentarz