sobota, 12 września 2009
Mój sposób na kurczaka. Chrupiące udka z pieczonymi ziemniakami.
Danie bardzo proste i bardzo smaczne. Do kurczaka nikogo specjalnie namawiać nie trzeba.
Chociaż preferuję mięso z piersi kurczaka, to przygotowanego w ten sposób zjadam ze smakiem. Sekret tkwi w sposobie pieczenia mięsa - powinno być wstawione do zimnego piekarnika. To gwarantuje, że skórka zawsze będzie chrupiąca, a mięso w środku miękkie i delikatne.
Do udek doskonale pasują pieczone ziemniaczki. Lekko pikantne, z równie co kurczak chrupiąca skórką. Ziemniaków do pieczenia nie obieram, wystarczy je dokładnie wyszorować. Świetnie smakują z upieczonymi plasterkami czosnku lekko tylko podpieczoną cebulą.
Pieczony kurczak z majerankiem
2 porcje
* 5-6 podudzi z kurczaka lub 2 ćwiartki
* 1 łyżeczka papryki w proszku (słodka i ostra - proporcje wg uznania)
* szczypta chili
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* 2 łyżeczki suszonej bazylii
* łyżeczka przyprawy curry
* 2 rozgniecione ząbki czosnku
Mięso umyć, natrzeć przyprawami, solą i pieprzem. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Ziemniaki
* 5-6 średniej wielkości ziemniaków
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
* szczypta kminku
* 1 łyżka majeranku
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo
* łyżeczka oliwy do wysmarowania naczynia
* 2 łyżki majeranku do posypania
* 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
* 1 duża cebula, pokrojona w talarki
Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć, pokroić w ósemki, wymieszać w misce z oliwą. Dodać przyprawy bez czosnku i cebuli, dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, włożyć kurczaka i ziemniaki. Posypać majerankiem, obłożyć ząbkami czosnku.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni, obłożyć cebulą i dopiec jeszcze 15-20 minut.
Cebula powinna być lekko podpieczona, ale chrupiąca.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
55 komentarzy:
Szczerze mówiąc to pierwszy raz spotykam się z tym, żeby wstawić kurczaka do zimnego piekarnika. Ale przepis bardzo ciekawy. I zdjęcia apetyczne:)
Bardzo smakowicie wygląda. Chyba się skuszę na jutrzejszy obiad :)
a ja najbardziej lubię z kurczaka udka więc przepis mi się podoba, a do tego pieczone, mniam
a u mnie dzisiaj tez kurczak i tez pieczone ziemniaczki, nastepnym razem swoje tez tak pokroje bo fajniej sie prezentuja
Ja również lubię udka z kurczaka. Podoba mi się Twój przepis!:)
Jak dla mnie obiad idealny :) Wygląda wspaniale :)
Dziękuję za miłe komentarze, a kurczaka polecam przygotować go właśnie w ten sposób.
Nie bez znaczenia jest też fakt, że brudzi się tylko jedno naczynie żaroodporne :)
wygląda bardzo apetycznie , i do tego te pieczone ziemniaczki. Pycha :-)
Zrobiłam. Wyszło tak niebiańsko dobre, że szybko powtórzę to danie :). Nie dodawałam co prawda majeranku, którego nie znoszę, tylko zioła prowansalskie. Nie pamiętam, kiedy ostatnio tak się zajadaliśmy!
Anonimowa użytkowniczko, serdecznie Cię witam i cieszę się, że jesteś zadowolona z przepisu i z obiadu.
Polecam również inne moje przepisy do wypróbowania :)
zrobilam na obiadek ktoregos dnia i bylo pyszne a te ziemniaki...niebo w gebie..
niebo w gebie! jutro robie drugi raz:) super przepis!
Witam! Właśnie robię obiad według tego przepisu:) Zastanawiam się czy naczynie żaroodporne trzeba przykryć czy nie?
Pyszne wyszło, dzięki :))
Nie przykrywałam naczynia, trochę się bałam jak to razem dojdzie, czy mięso się upiecze, albo ziemniaki się nie spalą, ale wyszło super. Zapisuję przepis, bo smaczny i szybki, a takie lubię :))))
Świetny blog! szukalam przepisu na udka i sa juz w piekarniku, w wolnej chwili przegladam reszte Twoich przepisow. Super!!!! Na pewno czesto bede korzystac z tej str. Jestem zachwycona szczegolnie ciastami, sernikami, muffinkami! Mega dobre przepisy, a te zdj zachecaja do zrobiecia takich cudnych pysznosci;)
Witam
Robiłem dzisiaj mięsko według przepisu wyszło bardzo dobre troszkę ostre ale takie lubię. Pozdrawiam :)
Już po obiedzie....ale piękny zapaszek jeszcze się unosi!
Obiad jak marzenie, szczególnie dla tych którzy lubią dobrze zjeść nie stojąc całego dnia "przy garach"
Bardzo polecam ten przepis. Chrupiąca skórka i soczysty kurczak to właśnie to co przed chwilą zjedliśmy!
Troszkę zmodyfikowałem przepis, rozrabiając przyprawy w oliwie z oliwek, a następnie marynując w tym mięso. Polecam! Rewelacja!
Wszystko pyszne i chrupiące a razem tworzy idealne połączenie..mhh jeszcze ta chrupiąca cebulka, dzięki za przepis. Pozdrawiam
Ja też się skusiłam;) Zaraz obiadek ląduje w piekarniku... niestety mam gazowy piekarnik i nie wiem, czy wyjdzie mi tak dobrze jak tutaj wszyscy piszą, ... no ale zobaczymy:)
3majcie kciuki:)
Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne! Skorka chrupiaca, miesko soczyste, ziemniaczki (posypalam tymiankiem) aromantyczne i w sam raz-nie suche. Bede powtarzac!
Rewelacja! robię już któryś raz i, mimo że jestem lewa w pichceniu, za każdym razem wychodzą mi przeprzepyszne :)
Mieszkam w Hiszpanii i jak wiadomo bardzo trudno przebic hiszpańską kuchnię, ale jednak się udało. Zrobiłam kurczaka według przepisu i wyszedł fenomenalny:) wszyscy się zajadali i mówili, że nigdy nie jedli lepszego! Nawet malutkie dzieciaki zajadały się! Dziekuję za pomysł! Serdecznie polecam!
Witam, przepis mi się bardzo podoba,wszystkie komentarze zachęcające.Chciałabym zrobić to danie w sobotę ale zastanawiam się nad jednym...ile czasu piec? 50 min liczyć od momentu wstawienia do piekarnika , czy od momentu kiedy nagrzeje się on do tych 190 stopni?? Będę wdzięczna za szybką odpowiedź. Pozdrawiam! :)
Od czasu wstawienia do piekarnika.
Smacznego :)
Witam, przepis wyglada na bardzo smakowity i chcę sie pokusić porzygotować taki obiad w najbliższą niedzielę. Czy pieczone w piekarniku gazowym wyjdzie równie rumiane i chrupkie? Pozdrawiam :)
przepis wydaje się znakomity. mam tylko pytanie odnośnie ziemniaków. mam małe naczynie żaroodporne i tam włożę 8pałek, to do tego dać ziemniaki? czy lepiej oddzielnie na blasze. chodzi mi o to, czy jak będą ułożone te ćwiartki jedna na drugiej, to czy nie przypalą się i nie będą niektóre surowe?
Lepiej ułożyć ziemniaki oddzielnie, tak żeby piekły się równomiernie ;)
dziękuje za odpowiedź. a jeszcze jedno pytanie. ułożyłam te pałki i też są jedna na drugiej- dół 4 i góra 4. nic się nie stanie z nimi, nie przypalą się te na górze?
Lepiej by było żeby leżały jedna obok drugiej, może wyłóż wszystko na blachę? Lepiej się będą rumieniły, a skórka będzie chrupiąca.
a czy te naczynie zaroodporne przykryc czy nie??
Witam. Mam dwa pytania. Jeśli zamiast podudzi mam duże porcje udek to wydłużyć czas pieczenia? Czy ustawić piekarnik na termoobieg czy pozycję góra i dół?Pozdrawiam.
Właśnie piekę małe udka z kurczaka, choć trochę inną wersję smakową ;) ale spróbowałam metody pieczenia wstawiając do zimnego piekarnika... :) pyszny zapach czuć już w całym mieszkaniu, poczekamy na efekt końcowy :) ps bardzo fajna strona z przepisami i z pewnością nieraz jeszcze z niej skorzystam! :) pozdrawiam
Melduje, ze wyprobowalem i stwierdzilem, ze to jest doskonale, dzieki za pomysl. Musze wyprobowac pieczenie od zimnego piekarnika tez calego kurczaka. Troche mi to przypomina wolne pieczenie kaczki dziesiec godzin..
Dobry przepis-ja dodałam swoje 5 groszy:)i zamiast cebulki dodałam pół kostki sera feta i dużą garść świezego koperku a do tego osobno zrobiłam marchewke duszoną z cebulką. Pyszne było
A czy jak bym to zrobiła w rękawie i dodała małe marchewki...? nie mam naczynia żaroodpornego jak myślicie?
pozdrawiam
kami
Wyszły boskie, takie jak oczekiwałam, z chrupiącą skórką i aromatem czosnku. Od dziś to mój ulubiony przepis na udka z kurczaka, dziękuję :)
Świetny przepis, dziś wypróbowałam na obiad dla całej rodziny. Wszystko, kompletnie wszystko zniknęło w mgnieniu oka. Kurczak idealny (wilgotny wewnątrz, z zapieczoną skórką), ziemniaki wg.tego przepisu to coś wyśmienitego. Polecam WSZYSTKIM, autorce przepisu gratuluję i dziękuję;)
Witam,
Danie wygląda smakowicie i zamierzam zrobić jutro. Mam tylko pytanie, jeżeli zamierzam upiec 4 podudzia i dwa udka, oraz dwa razy więcej ziemniaków, to czy powinnam wydłużyć czas pieczenia?
Dodatkowo czy powinnam ustawić piekarnik na zwykłe pieczenie czy termoobieg?
Dziękuję za szybką odpowiedź:)
Dzięki za świetny przepis.Nawet mój synek,który twierdził że nie lubi kurczaka zjadł całe udko.W niedzielę powtórka,tylko mięska muszę dać więcej bo już wiem że będzie mało.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
A tym którzy mają obawy przed użyciem przepisu szczerze polecam!!!
Sylwia
Dziś na obiad kurczak według przepisu .. Rewelacja poprostu palce lizać polecam i dziękuję za świetny przepis
Czy do marynaty do kurczaka dodać olej? Czy ma się piec tak na sucho? Z góry dzięki za odpowiedz!
Witam :) Własnie udka wylądowały w piekarniku, ciekawy przepis. Po obiadku napisze jak smakowały. Pozdrawiam
Hej próbuje zrobić kurczaczka wg przepisu tylko nie wiem czy mam zakryć naczynie żaroodporne i w pewnym momencie pieczenia odkryc?
Znakomity przepis! Dzisiaj robie juz drugi raz :) Narzeczony juz 2 dni pozniej pytal kiedy jeszcze zrobie ;)
Dziekuje za przepis!
Mam nadzieję że wyjdzie mi dzisiejszy obiadek, robię wg Twojego przepisu .. aż się nie mogę doczekać :))
Przepis rewelacyjny, prosty w przygotowaniu a smak rewelacja.
Rodzina zachwycona i na jutro chcą to samo :)
Przyłaczam się do grona zadowolonych - przepis bardzo prosty a mięsko i ziemniaki smaczne i chrupiące. Mimo obaw nic sie nie przypaliło (niczym nie przykrywałam naczynia). Aha, i zapomniałam, że piekarnik miał być zimny, ale chyba nie zmieniło to specjalnie smaku.
Polecam. :-)
Nic dodać nic ująć poprostu rewelacja
Hej!!!
A można to zrobić z piersią z kurczaka?
Dzień dobry,
chciałabym wypraktykować przepis, ale nie jestem pewna czy mam nakryć pokrywą to naczynie czy piec bez pokrywki... proszę o odpowiedź :)
Gosia
Niestety skórki chrupkiej nie ma. Ktoś kilka razy dopytywał czy przykryć czy nie i do tej pory nie wiadomo
Jest chrupiąca skórka :) Najpierw bez przykrycia, aż do zrumienienia, a potem pod przykryciem
Super przepis. Trochę przesadziłem z przyprawami na kurczaczku i ziołami na ziemniaczkach ale pomidorki to złagodziły. Jest tylko jeden problem... żona powiedziała, że od dziś ja gotuję :)
Pozdrawiam.
Arek
Świetnie napisany artykuł.
Prześlij komentarz