niedziela, 13 września 2009
Tort Szwarcwaldzki. Schwarzwälder Kirschtorte. Black Forest cake.
Tort Szwarcwaldzki.
Schwarzwälder Kirschtorte.
Black Forest cake.
Tort z Czarnego Lasu
Black Forest gateau.
Tort Czarnoleski.
Znany i lubiany na całym świecie.
Kompozycja delikatnego czekoladowego ciasta, bitej śmietany i słodkich wiśni. Doskonały zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień. Bardzo lekki i bardzo prosty do przygotowania :-)
Ten wyjątkowy deser wymaga odrobiny historii.
W pierwotnej wersji przygotowywany był nie w formie tortu, lecz jako deser. Po prostu. Gotowane wiśnie serwowane były z bitą śmietaną i Kirschwasser - wódką wiśniową.
Kombinacja wiśni, ciasta czekoladowego i bitej śmietany najprawdopodobniej powstała w Niemczech, ale w wersji bezalkoholowej.
Niemiecki cukiernik Josef Keller twierdził, że Schwarzwälder Kirschtorte wynalazł w obecnej formie w 1915 roku w swojej cukierni Café Anger. Teza ta jednak nigdy nie została potwierdzona.
Pierwsza wzmianka o torcie Szwarcwaldzkim na piśmie powstała w 1934 roku. Od tego czasu znany jest w niemieckich, austriackich i szwajcarskich cukierniach.
W 1949 roku tor zajął 13. miejsce na liście najbardziej znanych niemieckich ciast. Odtąd Schwarzwälder Kirschtorte znany jest na całym świecie.
U mnie w dość surowej wersji, bez zbędnych ozdób i kleksów bitej śmietany. Jedynie nieskazitelnie biała bita śmietana, kwaśne wiśnie z nalewki i gorzka, bardzo gorzka czekolada.
Tak prosty, a tak elegancki.
Tort zrobiony przeze mnie miał 20 cm średnicy, poniżej proporcje dla tej wielkości.
Jeżeli ktoś będzie chciał przygotować większy tort, chętnie podam proporcje.
Ciasto czekoladowe
* 4 duże jajka lub 5 mniejszych
* 170g cukru
* 100 ml oleju
* 170g mąki
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 8 płaskich łyżek gorzkiego kakao
* 150g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao), drobno startej
Do pieczenia: tortownica 20 cm (natłuszczona i wysypana mąką)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z czekoladą.
Do dużej miski wbić całe jajka, wsypać cukier, miksować aż się rozpuści. Wlać olej i dalej miksować wsypując po trochu mąki z dodatkami. Miksować aż masa będzie jednolita.
Wlać do przygotowanej tortownicy, piec przez ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni (wbity patyczek powinien być suchy). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić i przekroić na 3 równe krążki (jeżeli podczas pieczenia góra ciasta wybrzuszy się, należy ją odkroić. I zjeść :-)).
Masa wiśniowa
* 200 ml słodkiego syropu z wiśni (użyłam wiśni w syropie przygotowanych wg tego przepisu, tyle, że bez czekolady i kakao)
* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* 500g wydrylowanych wiśni (również z syropu, można dodać świeże lub rozmrożone)
150 ml syropu zagotować, pozostały wymieszać z mąką i wlać do gotującego się syropu, mieszając gotować jeszcze przez 2 minuty. Dodać wiśnie i wymieszać, odstawić do ostudzenia.
Do nasączenia ciasta
* 150 ml nalewki wiśniowej
Bita śmietana
* 800 g słodkiej śmietanki 30% tłuszczu
* 8 płaskich łyżek cukru pudru
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.
Dekoracja
* ok. 50g gorzkiej czekolady
* wisienki koktajlowe lub wiśnie z nalewki
Przygotowanie
Jeden krążek ciasta ułożyć na paterze, za pomocą pędzelka nasączyć 1/3 nalewki. Równomiernie rozłożyć 1/2 masy wiśniowej, wyłożyć 1/3 bitej śmietany i równo rozprowadzić.
Położyć drugi krążek ciasta, postąpić dokładnie jak wcześniej.
Trzeci krążek ciasta ułożyć, nasączyć nalewką, wyłożyć pozostałą bitą śmietanę, rozprowadzić ją po wierzchu i bokach tortu.
Górę i boku tortu udekorować czekoladą i wiśniami wg własnego uznania.
Tort wstawić do lodówki do czasu serwowania.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
18 komentarzy:
ale rewelacyjnie wygląda ten tort
Super tort. Też niedawno go robiłam i był pyszny:) Pozdrawiam:)
piekny! zawsze wydaje mi sie taki trudny, dlatego jeszcze nie odwazylam sie upiec tylko podziwiam u innych...
wygląda cudownie!!!!
idealny minimalizm
piękny tort!
Mniam!!! Piekny!
Uwielbiam ten tort :) Wyglada przeslicznie :)
Szkoda, że nie wymyślono poczęstunku przez internet. Ja już sięgałam dłonią:)
Tort wygląda bosko! Mam go upiec na sobotę, więc dałabym się pokroić za proporcje na tortownicę 26cm :)) Pliiiissss!!!! :))))
Każdy komu wydaje się, że zrobienie tortu jest trudne, powinien zrobić właśnie ten. Idealny na początek :-)
Podaję proporcje na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto czekoladowe
* 7 dużych jajek lub 8 mniejszych
* 290g cukru
* 170 ml oleju
* 290g mąki
* 3,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
* 14 płaskich łyżek gorzkiego kakao
* 250g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao), drobno startej
Wykonanie jak w oryginale.
Masa wiśniowa
* 340 ml słodkiego syropu z wiśni (użyłam wiśni w syropie przygotowanych wg tego przepisu, tyle, że bez czekolady i kakao)
* 3,5 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
* 845g wydrylowanych wiśni (również z syropu, można dodać świeże lub rozmrożone)
250 ml syropu zagotować, pozostały wymieszać z mąką i wlać do gotującego się syropu, mieszając gotować jeszcze przez 2 minuty. Dodać wiśnie i wymieszać, odstawić do ostudzenia.
Do nasączenia ciasta
* 250 ml nalewki wiśniowej
Bita śmietana
* 1300-1400 g słodkiej śmietanki 30% tłuszczu
* 12-14 płaskich łyżek cukru pudru
Wykonanie jak w oryginale.
Dekoracja
* ok. 80-90g gorzkiej czekolady
* wisienki koktajlowe lub wiśnie z nalewki
Dziękuję bardzo!!! :))))
Ten tort też mnie kusi, oj kusi, ale poczekam aż się jakaś bardzo specjalna okazja natrafi:)
Piękny!
O rany! Agatko!!
To nie tort to dzieło sztuki jakieś!
:)
Odlatuję stąd, bo jest mocno niebezpiecznie... :D
Pięknie wygląda! mam pytanie , w twoim przepisie jest olej a w niketórych zamiast oleju jest masło. Jaka jest róznica?
Do tego ciasta można dodać masło zamiast oleju, nie będzie różnicy.
Ktoś tu mówił, że to tort dla początkujących, a ja piekę ciasta i torty od parunastu ładnych lat i jak żyję to podobny syf z biszkoptu nigdy mi się nie zrobił. Popękał, wybrzuszył się, na pierwszy rzut oka śmietnik, ale czekam jak wystygnie, zobaczymy jak w smaku, może uda się coś uratować na małe torciki. Podeszłam z pewną dozą niedowierzania do tego przepisu, bo raczej nigdy nie miksuje się proszku i mąki, tylko się delikatnie miesza, ale myślę sobie spróbuję. Ale po upieczeniu żałuję, szkoda czekolady i kakao. Pomysł tortu niezły, ale biszkoptu nie polecam nikomu.
zauważyłam, że Twoje zdjęcie z tego tortu zostało ukradzione... http://smakowite.blog.onet.pl/Przepis-na-Tort-Krolewski,2,ID417612922,n
Prześlij komentarz