Kwaśny, rześki dżem. Na pierwszy plan wybijają się porzeczki. Jabłka są uzupełnieniem łagodzącym wyrazisty, porzeczkowy smak. Nadają lżejszą konsystencją i lepsza smarowność dżemu, a sok z pomarańczy pozostaje w tle, jest świetnym uzupełnieniem.
Przetwory z porzeczek i jabłek nie wymagają dodawania pektyn, ponieważ te owoce same w sobie zabierają mnóstwo pektyny.
Kiedy porzeczki są już gotowe można je zmiksować za pomocą blendera, żeby uzyskać gładszą konsystencję dżemu (ewentualnie część porzeczek przetrzeć przez sito). Jeśli ktoś woli owoce w całości, to może pozostawić porzeczki bez miksowania :-)
Dżem z czarnej porzeczki i jabłek z sokiem pomarańczowym
(10 słoiczków po ok. 200 g każdy)
* 2 kg czarnych porzeczek
* 2 kg jabłek
* 300 g cukru
* sok z 1 cytryny
* sok i miąższ z 2 dużych pomarańczy (lub 3 mniejszych) - ok. 300 ml soku
Porzeczki przebrać, umyć i zasypać połową cukru. Rozgnieść i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny często mieszając (gotowanie można rozłożyć na 2-3 dni - każdego dnia po ok. 30-40 minut).
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plastry, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40-50 minut, aż się rozpadną.
Do garnka z porzeczkami dodać jabłka i sok z pomarańczy i gotować wszystko razem, aż masa osiągnie pożądaną konsystencję. W razie potrzeby dosłodzić.
Gorącym dżemem napełniać słoiki, zakręcać i ustawić na zakrętkach, aż wystygną.
11 komentarzy:
Taki dżem musi być prze-pysz-ny :D
Dżemy kocham nie tylko jeść, ale i robić. To stanie nad garnkiem, wdychanie pachnących oparów, to prawie jak jakiś narkotyk;) Porzeczka i jabłko brzmi baaardzo zachęcająco:)
oj tak, już czas zamykać lato w słoiczki :)
pyszna fotka :)
Mam porzeczki, Agatko! A dżemu w połączeniu z jabłkami jeszcze nie robiłam. Jak mi się uda to dziś wieczorem...:)
Też wczoraj przygotowywałam dżem z czarnych porzeczek i wyszedł naprawdę wyśmienicie! A w tym Twoim dodatek jabłek i pomarańczy bez wątpienia wniósł świetny, dodatkowy smaczek.
Pozdrawiam! :)
Co za cudowny dżem Agatko!:))
Pyszny musi być.
Uwielbiam porzeczki. Ja robiłam wczoraj z porzeczek i agrestu - kwaśniutki,ale pyszny:)
Pozdrowienia:)
ciekawa jestem połączenia porzeczek i jabłek :)
Ciekawa kombinacja:) ja uwielbiam czarne porzeczki i ten dżemik bardzo mi się podoba:) Pozdrawiam:)
zjesc sobie taki dzem na twarożku... aaaj
Podam wypróbowany i prosty przepis na dżem bez goowania (z surowyh dorzałych owoców).
1 szklanka porzeczek
1 szklanka cukru
Wszystko zmiksować i wlać do wyprzonych słoiczków.
Przed zakrceniem można przykryć papierkiem moczony w spirytusie.
Przechwa się w lodówce lubchłodnej piwnicy do następngo roku.
Polecm
w tym roku zrobiłam dżem z czerwonej porzeczki z jabłkami i też jest świetny - pozdrawiam :):):)
Prześlij komentarz