środa, 7 lipca 2010

Jogurtowy torcik truskawkowy z bananami

Lekki i smaczny deser, wygląda efektownie i równie wyśmienicie smakuje.





Lato w pełni, a jak lato to u mnie iście letnie desery. Śmietanę zastępujemy lekkim jogurtem (nie zawsze oczywiście :-), nie gotujemy ciężkich, mięsnych dań, jemy sałatki, zjadamy dużo owoców sezonowych i robimy ogromne ilości przetworów :-) Od czasu do czasu nie odmawiamy sobie innych przyjemności, ale teraz to warzywa i owoce są podstawą naszej diety.
Owoce najchętniej zjadamy w postaci nieprzetworzonej, najchętniej świeżo z pola, co niestety nieczęsto mam okazję robić. Od czasu do czasu mam okazję zebrać nieco wiśni czy zjeść jabłko prosto z drzewa, a chciałoby się częściej.

Taki torcik nie jest ciastem zbyt odkrywczym, ale na pewno bardzo smacznym.
Przepis przeze mnie podany można potraktować jako bazę do modyfikacji, zmieniając owoce czy zastępując jogurt śmietanką. W sezonie zrobię na pewno podobny torcik z morelami, na jasnym biszkopcie.
Torcik można wstawić do zamrażalnika, a na pół godziny przed podaniem przestawić do lodówki i można cieszyć się zimnym, lodowym smakiem.

Biszkopt piekę bez proszku do pieczenia, wyrasta doskonale, jest lekki i puszysty. Polecam.





Podane proporcje są odpowiednie na tortownicę o średnicy 22 cm (ew. 20 cm, ale o wysokości 10 cm).


Biszkopt

* 3 białka + 50 g cukru
* 3 żółtka + 30 g cukru
* 70 g ( 7 łyżek) mąki pszennej
* 20 g ( 3 pełne łyżki) gorzkiego kakao

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz tak, żeby brzegi papieru wystawały poza tortownicę.
Mąkę przesiać z kakao do miski.
Białka ubić na bardzo sztywna i lśniącą pianę (jak na bezę), stopniowo dosypując cukier - ubijanie powinno trwać ok. 7-8 minut.
Żółtka połączyć z cukrem i ubijać przez 2-3 minuty na jasny krem (cukier powinien się rozpuścić).
Do piany wlać żółtka, wsypać mąkę z kakao i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, powierzchnię wyrównać i piec ok. 25 minut.
Biszkopt przeciąć na 2 części.


Masa jogurtowo-truskawkowa

* 100 ml mleka
* 20 g żelatyny
* 100 g cukru
* 300 g jogurtu naturalnego
* 400 g truskawek
* 2 banany pokrojone w plastry

Mleko zagotować, wsypać żelatynę wymieszaną z cukrem i wymieszać, aż się rozpuszczą. Ostudzić.
Truskawki zmiksować na mus (można wykorzystać mus ze słoiczka).
Jogurt ubić mikserem, aż się napuszy i stopniowo wlewać mleko. Połączyć z musem truskawkowym.

Na paterze umieścić spód tortu i zapiąć obręcz tortownicy. Rozprowadzić połowę masy jogurtowo-truskawkowej, ułożyć plasterki banana lekko wciskając i przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Ułożyć plasterki banana i rozprowadzić resztę masy.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.


Dodatkowo na wierzch

* 150 g truskawek + 5 g żelatyny

Truskawki zmiksować na mus, żelatynę zalać 5 łyżkami wody i odstawić na 3 minuty aby napęczniała.
Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Połączyć z truskawkami.
Masę truskawkową wyłożyć na zastygnięty torcik i wstawić do lodówki.

18 komentarzy:

Paula pisze...

masa jagodowo-truskawkowa ma genialny kolor! a dodatek bananów mnie zaciekawił :)

aga pisze...

bardzo fajny przepis! zdjecia piekne i takie kolorowe! juz zapisalam, zeby wyprobowac, bardzo lubie wszelkie zimne ciasta,
ostatnio robilam podobnie z ta galaretka z owocow na wierzchu tylko u mnie z jagod i porzeczek, Pozdrawiam :)

Majana pisze...

Ma cudowny kolor!Bardzo mi się podoba taki jogurtowy torcik! Musi być lekki i pyszny:)

Pozdrowienia:)

Anonimowy pisze...

Skoro z jogurtem, to chętnie skuszę się na ogromniasty kawałeczek. ;))

Pozdrawiam!

Misia pisze...

Wygląda lekko i bardzo apetycznie - już niedługo się skuszę :)

kasiaaaa24 pisze...

Agatko fantastyczny ten twój torcik :) Odrobinę czasu trzeba mu poświęcic, ale efekt końcowy jest tego warty :)

macierzanka pisze...

Jak to nie jest odkrywczy, jest śliczny i wygląda smakowicie!

spencer pisze...

Wygląda..po prostu zabójczo.. Choć i ja zdecydowanie preferuję owoce w wersji naturalnej, bez żadnych dodatków, na taki leciutki torcik z największą przyjemnością bym się skusił..

asieja pisze...

same zachwyty nad wyglądem torciku

joanna pisze...

Piękny torcik!

Arvén pisze...

Świetny ten torcik! Po prostu mnie rozłożył...

myniolinka pisze...

pyszny, lekki i jogurtowy... czego chcieć więcej?

agata pisze...

Bardzo Wam dziękuję :)

Anonimowy pisze...

chciałabym wiedzieć czy zamiast truskawek do tego torcika można uzyć innych owoców ??? np. malin ???? :)
proszę o szybka odpowiedz,:D , gdyż zamierzam upiec ten torcik na rocznice ślubu rodziców....:))

agata pisze...

Oczywiście, że można.
Pyszny będzie też z jagodami.
agata

Anonimowy pisze...

to superrrr :DDDD a można skorzystać z mrożonych truskawek...???? :]

agata pisze...

Oczywiście :-)

Anonimowy pisze...

Bardzo się ciesze :DDD

dziękuje :)*

teraz musze tylko go upiec ... hehehe