czwartek, 22 lipca 2010

Sernik waniliowy z malinami i jagodami. Sernik doskonały.


Pyszny sernik z mielonego tłustego twarogu, z malinami i jagodami to doskonały deser na lato.
Zwłaszcza podany prosto z lodówki.
Jest wilgotny, dość ciężki, a jednocześnie kremowy. Dla mnie doskonały.
Do przygotowania tego sernika można użyć owoców zarówno świeżych, jak i mrożonych (przed pieczeniem nie należy ich rozmrażać).
Zamiast malin i jagód można użyć tylko jednego rodzaju owoców, lub zastąpić je np. jeżynami. Sernik będzie równie pyszny.

Przed pieczeniem sernika nie ma konieczności wyjmowania składników z lodówki dużo wcześniej. Oczywiście masło musi być bardzo miękkie. Pozostałe składniki mogą być wyjęte tuż przed pieczeniem.
Konieczne za to jest pozostawienie sernika w niskiej temperaturze przez minimum 8-10 godzin.




Doskonały sernik waniliowy z owocami leśnymi
(proporcje na tortownicę o śr. 20 cm )

Kruche ciasto

* 75 g zimnego masła
* 160 g mąki (najlepiej krupczatki)
* 50 g cukru pudru

Składniki zmiksować w malakserze, aż powstaną okruszki lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Wysypać do tortownicy i ugnieść na dnie i na brzegu - ok. 3 cm wysokości.
Podpiec w temp. 180 stopni na złoty kolor (ok. 12-15 minut).


Masa serowa

* 100 g miękkiego masła
* 200 g cukru
* 600 g sera białego (zmielić 2-3 razy lub przetrzeć przez sito - ja przecieram)
* 3 jajka
* 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Na wierzch

* 100 g jagód
* 100 g malin

Owoce mogą być świeże lub mrożone. Jak mrożone to nie rozmrażać.


Masło utrzeć z połową cukru na jasna masę, dodawać po łyżce sera i po trochu pozostałego cukru. Ucierać, aż cukier nie będzie wyczuwalny (ok. 5 minut).
Dodawać po jednym jajku, po każdym miksując na najniższych obrotach miksera ok. 30 sekund. Na koniec dodać wanilię i mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
Wyłożyć na podpieczony spód, powierzchnię masy wyrównać.
Na masę wyłożyć owoce.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 60 minut (wierzch na środku powinien być lekko sprężysty). Gdyby sernik przypiekał się na wierzchu, należy przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu sernik zostawić na 15 minut w piekarniku, po czy wyjąć go, a po godzinie zdjąć obręcz tortownicy. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na min. 8-10 godzin.

29 komentarzy:

Ciastella pisze...

pięknie wygląda;D i śliczne zdjęcia.;)

pozdrawiam

aga pisze...

takie ciasto to poprostu rewelacja! pyszniutki serniczek z owocami, palce lizac, pozdrawiam:)

Piegowata pisze...

Co za cudo!

Hanna Mi pisze...

Nie zostaje mi nic innego niż popaść w czysty zachwyt.. :-) Sernik grzechu warty! :-)

Majana pisze...

Jest piękny! Po prostu. Rewelacja. Puchaty, ciężki, gruby, prawdziwy sernik :)

Pozdrowienia:)

Arabeska pisze...

Rzeczywiście wygląda doskonale - mmm... a ja tak dawno nie jadłam sernika :-)

Anonimowy pisze...

Cudo. Po prostu cudo.

majka pisze...

Boski. Nie mozna oczu od niego oderwac :)

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Oj, doskonały! Pięknie wygląda!

ewena pisze...

Oj na taki serniczek to ja bardzo chętnie się załapię Agatko! Piękny!:)

Agata pisze...

obłędnie wygląda :))

Agnieszka pisze...

Piękny sernik :)

Dominika pisze...

Oj! Wygląda pięknie! Uwielbiam serniki z owocami.

myniolinka pisze...

wygląda doskonale!!! domyślam się że tak samo smakuje... cudo!

Paula pisze...

bosko wygląda!

Kasia Fiołek pisze...

Tylko westchnę patrząc na zdjęcia..Ach!

agata pisze...

Bardzo dziękuję za komentarze a sernik polecam, bo jest naprawdę przepyszny.

pozdrawiam
agata

atina pisze...

O tak ten sernik rzeczywiście wygląda doskonale:) Bardzo mi się podoba:) I ten dodatek owoców:) Pycha:)

Kamila pisze...

Cudowne zdjęcia i morze inspiracji.Z wielką przyjemnością wkraczam w poczet, stłych zaglądaczy;)

Pozdrawiam

Kamila pisze...

Cudowne zdjęcia i morze inspiracji.Z wielką przyjemnością wkraczam w poczet, stłych zaglądaczy;)

Pozdrawiam

Eve.eire pisze...

Sernik jest wspaniały! Bardzo wilgotny i puszysty!
Dziękuje za rewelacyjny przepis.
http://zeszytewy.blogspot.com/2010/07/sernik-waniliowy-z-malinami.html

Cezonia pisze...

Wygląda obłędnie!

mania179 pisze...

Ma wspaniałe kolory. I zdjęcia przepiękne!

Danuta pisze...

zrobiłam, faktycznie doskonały (:

Margot pisze...

Wygląda przepsznie... i na pewno smakuje jeszcze lepiej :)

Anonimowy pisze...

Agatko a w jakiej tortownicy pieczesz ten sernik? Bo ja poniżej 28 cm nawet nie zaczynam, to powinnam podwoić ilość składników, czy co?
Samanta

Anonimowy pisze...

Sorry, doczytałam że w 20 cm
Samanta

agata pisze...

DO takiej tortownicy ilość składników dokładnie razy 2 :)

dieta dukana pisze...

ależ bym zjadła taki sernik, szkoda, że jestem na diecie dukana, aż czuję zapach sera...