środa, 18 lutego 2009

Makaron Gnocchi z drobiowymi klopsikami w sosie pieczarkowym


Dość często jemy makarony, zwłaszcza zimową porą, kiedy za oknami szaro, buro i właściwie nie wiadomo jak. Zazwyczaj wybieramy przepisy proste i szybkie do przygotowania.
Czasami jednak mam ochotę na przygotowanie czegoś powoli i spokojnie.

Makaron Gnocchi z drobiowymi klopsikami w aromatycznym pieczarkowym sosie to doskonałe danie na pogodę, która nas nie rozpieszcza. W sam raz na teraz, na zimowe popołudnie.
Drobiowe kuleczki są miękkie i bardzo delikatne, świetnie komponują się z pachnącym gęstym sosem pieczarkowo-śmietanowym. Nie można zapomnieć o natce pietruszki czy świeżej bazylii.

Sos jedliśmy z dwoma rodzajami makaronu: tagliatelle i gnocchi.
Tagliatelle świetnie oblepia się sosem, tworzą zgraną parę ;-) Gnocchi zaś doskonale zbiera sos we wgłębieniach... oba dobrze się z sosem komponują.


Gnocchi w sosie pieczarkowym (6 porcji)

* 500g makaronu + woda i sól

Klopsiki
* ok. 400g filetu z kurczaka, zmielonego
* 4-5 łyżek bułki tartej
* 1 jajko
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz

* mąka pszenna do obtoczenia
* olej do smażenia

Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę, formować kuleczki średnicy ok. 2 cm, obtaczać w mące i smażyć do zezłocenia na średnim ogniu.
Przełożyć do garnka, zalać ok. 250ml wody, dusić na małym ogniu.

Sos
* 500g pieczarek, pokrojonych w plasterki
* 2 średnie cebule, drobno posiekane
* 3-4 łyżki oleju
* 200ml wody
* 300ml mleka
* 400g śmietany 12-18%

Pieczarki udusić na 2 łyżkach oleju, aż do odparowania soku i lekkiego zbrązowienia. Przełożyć do garnka z klopsikami, wlać mleko i dusić na małym ogniu.
W tym czasie na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, przełożyć do garnka i dusić wszystko razem jeszcze około 5 minut.
Jeżeli ktoś preferuje aksamitny sos, można cebulę z pieczarkami dusić osobno i zmiksować, a następnie dodać klopsiki.
Wlać śmietanę, uważając aby się nie zważyła i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z makaronem ugotowanym al'dente.

6 komentarzy:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

kolejny Twój przepis do wypróbowania :)

adda73 pisze...

robię identyczne danie i też nam bardzo smakuje, a teraz patrząc na Twoje zdjęcie nabrałam ochoty na klopsiki z sosem pieczarkowym :)

Majana pisze...

Znowu pyszności widzę! :))) Zapisuję do zrobienia :)

agata pisze...

aga-aa... pozostałe smakowały? zdawaj relację ;-)

adda nie ma więc nic prostszego niż przygotować i znowu rozkoszować się smakiem :)

majanko, zrób, nie pożałujesz :)

asieja pisze...

czy mogę się wprosic na takie pyszne danie? :-)

agata pisze...

ehh... gdyby nie to, że makaronu nie ma już od kilku dni, chętnie bym Cię zaprosiła ;)